Smeštaj Tip smeštaja 15.09. - 20.09.
PELISTER: MOLIKA 3* 1/2 sa doručkom115€
1/3 sa doručkom115€

Kontaktirajte nas

Cara Dušana 39, 18000 Niš Pon-Pet 09-19h, Sub 10-15h
Online rezervacije i prijave su besplatne
Plan puta

1. dan / BEOGRAD

Polazak iz Beograda oko 23h sa glavne autobuske stanice BAS, centar Beograda, ulaz iz Karađorđeve ulice preko puta hotela Mr. President (tačno vreme biće poznato najkasnije dan pred putovanje – organizator šalje obaveštenje svim putnicima sa svim detaljima polaska, ukoliko ne dobijete obaveštenje dan pred putovanje, najkasnije do 14h, obavezno kontaktirajte agenciju). Noćna vožnja kroz Srbiju i Severnu Makedoniju sa usputnim zadržavanjima radi odmora.

2. dan / SKOPLJE – KRUŠEVO – PELISTER

Dolazak u Skoplje u jutarnjim časovima. Razgledanje grada u pratnji vodiča: Skopski akvadukt, Kameni most, Čaršija, Daut Paša Amam… Slobodno vreme. Nastavak puta preko Tetova, Gostivara i Kičeva do Kruševa. Panoramsko razgledanje i poseta Memorijalnoj kući i grobu Tošeta Proeskog. Put se nastavlja pored Bitole do nacionalnog parka Pelister. Smeštaj u hotel. VečeraNoćenje.

3. dan / BITOLA – PELISTER

Doručak. Odlazak do Bitole. Na putu do Bitole poseta crkvi Svete Bogorodice u selu Trnovo. Po dolasku u Bitolu, razgledanje grada i poseta muzeju i srpskom groblju. Povratak na Pelister. Šetnja kroz nacionalni park Pelister. Poseta muzeju. Povratak u hotel. VečeraNoćenje.

4. dan / PELISTER – OHRID (fakultativno)

Doručak. Fakultativna celodnevna poseta Ohridskom jezeru. Razgledanje starog i istorijskog dela grada poznatog po vizantijskim spomenicima i sakralnim objektima sa vodičem (Biljanini izvori, ribnjak, crkva Svete Sofije, crkva Svetog Pantelejmona, Samuilova tvrđava). Obilazak Svetog Naum i manastirskog kompleksa. Slobodno vreme. Povratak na Pelister. VečeraNoćenje.

5. dan / PELISTER – PRILEP – VELES – BEOGRAD

Doručak. Odjava iz hotela i pakovanje stvari do 9h. Vožnja kroz Severnu Makedoniju do Prilepa. Kratko upoznavnaje sa gradom. Odlazak do manastira Svetog Arhangela Mihaila, koji se nalazi u podnožju Markovog Kale-a. Markovo Kale je tvrđava koja se ubraja među pet najbolje utvrđenih tvrđava na Balkanu. Dobila je ime po Marku Kraljeviću, junaku opevanom u mnogim srpskim pesmama. Nastavak putovanja ka Velesu. Kratki obilazak ovog grada kao i jezera koji se nalazi u okolini. U popodnevnim časovima polazak za Srbiju. Dolazak u kasnim noćnim časovima – zavisno od uslova na putu i zadržavanja na graničnim prelazima. Kraj programa.
Način plaćanja i prijave
Cena obuhvata/ne obuhvata
Izleti | Žurke

Za putovanje u Severnu Makedoniju, kao i za povratak u Srbiju NIJE POTREBAN PCR test.
  VAŽNO:
  1. Plaćanje svih naših aranžmana vrši se u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije (NBS) na dan uplate.
  2. Navedene cene iz tabele se odnose na PAKET ARANŽMAN (100% hotelski smeštaj sa doručkom i prevozom) za polazak iz Beograda.
  3. Za polazak iz Novog Sada doplata 2000 dinara
  4. Online rezervacije i prijave su besplatne.
  5. Doplata za 1/1 sobu - 20€ (isključivo na upit)
PRODAJNO MESTO:
  1. Niš, Cara Dušana 39, 018 310 50 30, 069 500 25 24

OPIS DESTINACIJE:

Skoplje 2021 - Makedonija na dlanu

Glavni grad Severne Makedonije je grad Skoplje. Najveći je grad u zemlji i istovremeno predstavlja administrativno-politički, ekonomski, kulturni i obrazovno-naučni centar. Nalazi se u severnom delu zemlje, podeljen na dva dela rekom Vardar. Grad je tokom svog postojanja, u zavisnosti od istorijskih okolnosti dobijao različita imena, a njegovo drevno ime je Skupi.

Šta obići u Skoplju?

  1. Kameni most na reci Vardar, simbol je Skoplja. Rekonstruisan je u 15. veku i predstavlja vezu između novog i starog dela.
  2. Tvrđava Kale – Prvi zidovi izgrađeni su početkom 6. veka. Tvrđava dominira levom obalom reke Vardar i gleda na stari deo grada.

KAMENI MOST KAO SIMBOL SKOPLJA IZ 15. VEKA

Kameni most na reci Vardar izgrađen je u prvoj polivini 15. veka. Most povezuje stari sa novim delom grada. Bočne staze izgradjene su 1905. godine, a u poslednjoj deceniji 20. veka potpuno su obnovljene. Na leovj strani reke na mostu nalazi se spomen-ploča streljanih građana Skoplja 1944. godine tokom fašističke okupacije. Skopje U svom izvornom obliku, most je imao 13 lukova, ukupne dužine 215 metara i širine 6 metara. Da bi se vratio prvobitni izgled Kamenog mosta, 1992. godine započete su nove intervencije, čime je postignuta početna širina mosta.

KALE - TVRĐAVA JUSTINIJANA I

Smatra se da je područje tvrđave Kale, poznato kao Skopsko kale, bilo naseljeno već u neolitu i ranom bronzanom dobu, o čemu svedoče brojni arheološki nalazi. Sama tvrđava datira iz vremena cara Justinijana I (535. godina). Zbog svog strateškog položaja i uloge, tvrđavu su kroz istoriju često napadali i koristili različiti ratnici. Nakon raspada Samoilovog carstva (1018. godine), grad su zauzeli pobunjenici Petra Deljana (1014-1041. godine). Zatim su ga napali Kumanci, Skiti, Pečenzi itd. Na Kaleu su pronađeni različiti arheološki ostaci. Danas je tvrđava Kale jedna od najznačajnijih građevina u Skoplju sa prisustvom niza različitih kulturnih i turističkih motiva. Skopje

CRKVA SVETOG SPASA U SKOPLJU

Pravoslavna crkva „Sveti Spas“, u starom delu grada sagrađena je XIX veku. Ikonostas sadrži prelepe drvene rezbarije, koje su isklesali rezbari mijaka Petre i Marko Filipovskog i Makarije Frčkovski. U dvorištu crkve nalazi se grobnica najvećeg makedonskog revolucionara 20. veka – Goce Delčeva, a pored nje i staroturska čaršija, na kojoj se nalaze stari zanati, Bezisten, Čihte-amam i drugi značajni objekti. Skopje  

MAKEDONSKA KAPIJA

Izgrađena je 2011. godine, a puštena je u rad za Božić 2012. Zgrada ima dimenzije od 20 do 10 metara i visinu od 21 metar. Fasadu ukrašavaju 32 reljefa u dubokom duborezu ukupne površine 193 m2. Reljefi prikazuju slike iz praistorijskog perioda kroz gomile u Bonskom zalivu, od antike sa Filipom II i Aleksandrom III Makedonskim, od rimskog perioda do Justiniana I, iz srednjeg veka sa carem Samuilom, kraljem Markom i Karpoš, a do XX veka sa Iliden, ASNOM, Egzodus iz Egejske Makedonije i 8. septembra 1991. – proglašenje nezavisne Makedonije. Skopje Tu su i reljefi manastira Sveti Jovan Biogorski, predstavljena je jedna ohridska kuća, Daut paša Amam, Poetski most u Strugi. Unutra se nalazi prodavnica suvenira i galerijski prostor na dva nivoa, a na vrhu osmatračnica.  

TRG MAKEDONIJA

Makedonski trg u Skoplju potpunije je formiran u periodu između dva svetska rata, tačnije od 1920. do 1940. godine. Nalazi se u kontekstu Kamenog mosta, kao osnovna karika gradskih celina sa leve i desne strane od Vardara. Oko nje su se nalazili važni objekti: Narodna banka, Pošta, Zvaničnička zgrada, Robna kuća Na-Ma, Hotel Makedonija, Palata Ristić. Međutim, nakon Drugog svetskog rata, a posebno nakon katastrofalnog zemljotresa 1963. godine, deo zgrada je srušen, tako da danas trg u Skoplju ima nešto drugačiji raspored, ali i dalje postoje važni adminsitrativni, kulturni, trgovački, bankarski, ugostiteljsko-turistički objekti i drugi sadržaji u njegovoj neposrednoj blizini. U njegovoj neposrednoj blizini je i trg Pella sa Vratima Makedonije, kao prava kapija za ulaz na trg. Skopje