VAŽNO:
 1. Plaćanje svih naših aranžmana vrši se u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije (NBS) na dan uplate.
 2. Navedene cene iz tabele se odnose na PAKET ARANŽMAN (100% hotelski smeštaj sa doručkom i prevozom) za polazak iz Beograda.
 3. Online rezervacije i prijave su besplatne.
 4. Doplata za 1/1 sobu - 20€ (isključivo na upit)
PRODAJNO MESTO:
 • Niš, Cara Dušana 39, 018 310 50 30, 069 500 25 24

 

Ohrid Putovanje • Proleće 2023

Ohrid Putovanje • Proleće 2023Ohrid, grad sa prelepim jezerom i bogatom istorijom, čeka Vas u proleće 2023. godine. Ovaj grad je smešten u severnoj Makedoniji i predstavlja jedinstven spoj prirodne lepote, kulture i istorije.

Proleće je idealno vreme za posetu Ohridu, sa blagom klimom i cvetnim pejzažom. Posetite Ohridsko jezero, jedno od najstarijih i najdubljih jezera na svetu, koje je upisano na UNESCO-v spisak svetske kulturne baštine.

Ohridska tvrđava je neizostavan deo svakog putovanja u grad. Ova tvrđava je sagrađena u srednjem veku i predstavlja fascinantan primer arhitekture iz tog doba. Sa nje se pruža prelep pogled na grad i jezero.

Posetite i mnoge manastire i crkve, koji su od velikog značaja za hrišćansku veru i kulturu. Najpoznatiji od njih su manastir Sveti Naum i crkva Svete Sofije.

Osim istorijskih znamenitosti, Ohrid je poznat i po tradicionalnoj kuhinji, koja je sastavni deo kulture ovog grada. Probajte lokalne specijalitete, kao što su pastrmke u testu ili Ohridsko kiselo mleko.

Ohrid, Photo by: Macedonia-timeless.com

Zašto turisti biraju Ohrid za putovanje u proleće?

Ohrid je jedinstven grad koji privlači turiste iz celog sveta zbog mnogih razloga:

 1. Ohridsko jezero je jedno od najstarijih i najdubljih jezera na svetu i predstavlja jedan od glavnih razloga zbog koga turisti dolaze u Ohrid. Jezero se smatra prirodnim rezervatom i u njemu živi mnogo retkih vrsta riba i biljnih i životinjskih vrsta.
 2. Ohrid ima bogatu kulturnu i istorijsku baštinu. Grad je bio važan središte hrišćanstva od ranog srednjeg veka i kao takav, sadrži mnoge manastire, crkve i spomenike iz tog doba.
 3. Ohrid je poznat po tradicionalnoj kuhinji, sa mnogim lokalnim specijalitetima koje se mogu probati tokom boravka u gradu.
 4. Grad je smešten u nekoliko prelepih planinskih i prirodnih područja, što omogućava turistima da uživaju u aktivnostima na otvorenom, kao što su pešačenje, planinarenje i rafting.
 5. Ohrid ima živahni i prijatni noćni život, sa mnogim barovima, restoranima i klubovima, koji se mogu posetiti u večernjim satima.
 6. Grad je smešten u geografskom položaju koji je idealan za kombinovano putovanje i omogućava lak pristup drugim zanimljivim mestima u Makedoniji i sususednim zemljama.

Istorijski podaci za Ohrid

Još u drugoj polovini 8. veka Ohridska oblast postala je privlačno područe za bugarsku državu. Za vreme bugarskog cara Borisa I Mihaila, makedonske teritorije u vojno-administrativnom pogledu bile su uključene u nekoliko "komitata". Ohrid se nalazio u komitat koji je pokrivao oblasti Ohrid-Devol. 886. godine Klement je, posle kratkog boravka u bugarskom dvoru, poslat u Makedoniju sa važnom državnom misijom. Kao učitelj i episkop, Klement je zajedno sa Naumom postavio temelje takozvane ohridske glagoljske književne škole. Zahvaljujući aktivostima Klementa i Nauma, grad Ohrid je u drugoj polovini 9. veka postao slovensko kulturno središte, a car Samuil ga je pretvorio u verski centar i prestonicu kraljevstva. Njegove tvrđave i danas stoje visoko iznad grada.

Istorija imena grada Ohrida

Zbog velikog broja crkava i manastira, grad Ohrid je poznat kao balkanski i evropski Jerusalim. Poznat je i kao "Grad svetlosti", doslovni prevod starog imena Lihnidos. Oridski region uvršten je u UNESCO-vu svetsku baštinu. Prema jednoj legendi, koju su napisali braća Miladinov, kada je napravljena Ohridska trđava, car Justinijan se popeo na brda na kojima leži grad, i, gledajući u prelepu okolinu, uzviknuo "oh - brdo", što znači - prelepo brdo. Od tada se grad zove Ohrid. Savremeni Ohrid naslednik je drevnog Lihnida. Prema podacima, grad se prvi put pominje 2.400 godina pre nove ere. Lihnidos se nalazio na putu Via Egnatia, najstarijem i najznačajnijem rimskom saobraćajnom putu na Balkanu.

Ohrid, Photo by: Macedonia-timeless.com

Manastir Sveti Naum Ohridski 

Za kraj smo ostavili najomiljeniju znamenitost među turistima. 

Manastir Svetog Nauma izgrađen na visokoj steni iznad samog Ohridskog jezera, na njenoj najjužnijoj tački. Manastirska crkva posvećena Saboru svetih arhanđela, koju je 905. godine sagradio sveti Naum i u njoj se nalazi i grobnica Svetog Nauma, sagrađena u jugoistočnom delu priprate, na istom mestu gde je i grobnica Svetog Klementa.

Ohrid, Photo by: Macedonia-timeless.com

Najbolji aranžmani za putovanje u Ohrid sa Balkan Fun Travel turističkom agencijom

Rezervišite svoje putovanje već danas kako biste uživali u svemu što Ohrid ima da ponudi. Kontaktirajte nas preko naše web stranice ili putem telefona i obezbedite sebi mesto na najboljem prolećnom putovanju sa Balkan Fun Travel-om.

Ne propustite priliku da istražite sve što Ohrid ima da ponudi u proleće 2023. Rezervišite svoje putovanje već sada i doživite magični Ohrid.

Plan puta

1. dan / BEOGRAD – Srbija – Severna Makedonija:

Polazak iz Beograda oko 22h sa glavne autobuske stanice BAS, centar Beograda, ulaz iz Karađorđeve ulice preko puta hotela Mr. President (tačno vreme biće poznato najkasnije dan pred putovanje – organizator šalje obaveštenje svim putnicima sa svim detaljima polaska, ukoliko ne dobijete obaveštenje dan pred putovanje, najkasnije do 14h, obavezno kontaktirajte agenciju). Noćna vožnja kroz Srbiju i Severnu Makedoniju sa kraćim usputnim zadržavanjima radi odmora.

2. DAN, OHRID – KRSTARENJE OHRIDSKIM JEZEROM (fakultativno)

Dolazak u Ohrid u prepodnevnim satima. Slobodno vreme za šetnju i odmor. Smeštaj u hotel. Oko podne panoramski obilazak starog i istorijskog dela grada poznatog po vizantijskim spomenicima i sakralnim objektima sa lokalnim vodičem (crkva Svete Sofije, crkva Svetog Pantelejmona, Samuilova tvrđava…). Slobodno vreme za individualno razgledanje. Odlazak na fakultativno krstarenje jezerom u trajanju od oko sat vremene. Slobodno vreme. Noćenje.

3. dan / OHRID – SVETI NAUM (fakultativno) - STRUGA / VEVČANI (fakultativno) :

Doručak. Slobodan dan u Ohridu ili fakultativno polazak oko 9h na izlet za Sveti Naum sa obilaskom manastirskog kompleksa. Povratak u Ohrid oko podne. Slobodno vreme. Oko 15h fakultativno polazak za Strugu i obilazak ovog poznatog turističkog i kulturno – istorijskog grada. Nastavak putovanja do Vevčana, prelepog mesta sa drevnom arhitekturom i čuvenim izvorima. Lagana večera u nekom od tradicionalnih restorana. Povratak u Ohrid. Slobodno veče. Noćenje.

4. dan / OHRID – SKOPLJE – Srbija – BEOGRAD:

Doručak. Odjava iz hotela i pakovanje stvari do 9h. Slobodno vreme. Polazak za Skoplje oko podneva. Razgledanje makedonske prestonice i kraće slobodno vreme u centru grada. Mogućnost da prošetate starom čaršijom i uživate u makedonskoj gastronomiji. Polazak za Beograd u popodnevnim časovima.

5. DAN, BEOGRAD

Dolazak na mesto polaska u ranim jutarnjim časovima – zavisno od uslova na putu i zadržavanja na graničnim prelazima. Kraj programa.
Kraj programa.
Način plaćanja i prijave
Cena obuhvata/ne obuhvata
Izleti | Žurke