Smeštaj Tip smeštaja 10.11. - 14.11.
OHRID: MILLENIUM PALACE 4* 1/3 sa doručkom99€
1/2 sa doručkom99€
Smeštaj Tip smeštaja 10.11. - 14.11.
OHRID: HOTEL ČINGO 3* 1/3 sa doručkom89€
1/2 sa doručkom89€
VAŽNO:
  1. Plaćanje svih naših aranžmana vrši se u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije (NBS) na dan uplate.
  2. Navedene cene iz tabele se odnose na PAKET ARANŽMAN (100% hotelski smeštaj sa doručkom i prevozom) za polazak iz Beograda.
  3. Za polazak iz Novog Sada doplata 2000 dinara
  4. Online rezervacije i prijave su besplatne.
  5. Doplata za 1/1 sobu - 20€ (isključivo na upit)
PRODAJNO MESTO:
  • Niš, Cara Dušana 39, 018 310 50 30, 069 500 25 24

Ohrid putovanje 

Ohrid se nalazi u jugozapadnom delu Makedonije, na severoistočnoj obali Ohridskog jezera. Ohrid Ohridsko jezero su jedno od glavnih turističkih odredišta u Makedoniji. U saobraćajnom smislu povezan je sa putevima koji vode do Skoplja, Bitolja, Debra Republike Albanije. U blizini grada nalazi se Ohridski aerodrom, preko koga se odvija vazdušni saobraćaj sa određenim detinacijama van Republike Makedonije. Saobraćaj u vodama Ohridskog jezera nije od velikog značaja. Koristi se u funkciji ribolova i u turističke svrhe. Jedini nedsotatak je odustsvo železničkog saobraćaja. O svemu ovome možete saznati više na ukoliko krenete na Ohrid putovanje.

Ohrid, Photo by: Macedonia-timeless.com

Istorijski podaci za Ohrid

Još u drugoj polovini 8. veka Ohridska oblast postala je privlačno područe za bugarsku državu. Za vreme bugarskog cara Borisa I Mihaila, makedonske teritorije u vojno-administrativnom pogledu bile su uključene u nekoliko "komitata". Ohrid se nalazio u komitat koji je pokrivao oblasti Ohrid-Devol. 886. godine Klement je, posle kratkog boravka u bugarskom dvoru, poslat u Makedoniju sa važnom državnom misijom. Kao učitelj i episkop, Klement je zajedno sa Naumom postavio temelje takozvane ohridske glagoljske književne škole. Zahvaljujući aktivostima Klementa i Nauma, grad Ohrid je u drugoj polovini 9. veka postao slovensko kulturno središte, a car Samuil ga je pretvorio u verski centar i prestonicu kraljevstva. Njegove tvrđave i danas stoje visoko iznad grada.

Istorija imena grada Ohrida

Zbog velikog broja crkava i manastira, grad Ohrid je poznat kao balkanski i evropski Jerusalim. Poznat je i kao "Grad svetlosti", doslovni prevod starog imena Lihnidos. Oridski region uvršten je u UNESCO-vu svetsku baštinu. Prema jednoj legendi, koju su napisali braća Miladinov, kada je napravljena Ohridska trđava, car Justinijan se popeo na brda na kojima leži grad, i, gledajući u prelepu okolinu, uzviknuo "oh - brdo", što znači - prelepo brdo. Od tada se grad zove Ohrid. Savremeni Ohrid naslednik je drevnog Lihnida. Prema podacima, grad se prvi put pominje 2.400 godina pre nove ere. Lihnidos se nalazio na putu Via Egnatia, najstarijem i najznačajnijem rimskom saobraćajnom putu na Balkanu.

Ohrid, Photo by: Macedonia-timeless.com

Samuilova tvrđava u Ohridu

Oblik Samuilove tvrđave datira iz vremena Samuila, mada postoje i podaci o rušenjima i popravkama tvrđave od strane Turaka i Vizantijaca. Ima zidove visine od 10 do 16 metara i debljine od nekoliko metara. Sa svih strana, sa izuzetkom juga, koji je okrenut prema jezeru, brdoviti deo grada bio je zaštićen visokim zidinama i kulama, dugim tri kilometara, u blizini Ohridske luke. Svojim utvrđenjima i zidinama pokriva celo Ohridsko brdo. Danas je na tvrđavi sačuvano 18 kula i četiri kapije. U starom delu grada bile su tri kapije, od koji su sačuvana samo Gornja vrata.

Ohrid, Photo by: Macedonia-timeless.com

Manastir Sveti Naum Ohridski 

Za kraj smo ostavili najomiljeniju znamenitost među turistima. 

Manastir Svetog Nauma izgrađen na visokoj steni iznad samog Ohridskog jezera, na njenoj najjužnijoj tački. Manastirska crkva posvećena Saboru svetih arhanđela, koju je 905. godine sagradio sveti Naum i u njoj se nalazi i grobnica Svetog Nauma, sagrađena u jugoistočnom delu priprate, na istom mestu gde je i grobnica Svetog Klementa.

Ohrid, Photo by: Macedonia-timeless.com

Crkva je izgrađena sa temeljima u obliku trikonosa (list deteline). U periodu od 10. do 13. veka potpuno je uništena. Još u 16. veku na njenim temeljima izgrađena je sadašnja crkva, nadograđivana i proširivana u nekoliko faza. U drugoj polovini 18. veka kupola je podignuta iznad crkvenog trema, a poslednja značajna obnova izvršena je krajem 18. veka. Natpis iznad zapadnog ulaza iznutra napominje da je freskopis crkve nastao u vreme igumana Stevana 1806. godine. Tada je oslikana i kapela sa Naumovim grobom. Sadašnja crkva ima oblik upisanog krsta kvadratne površine sa kupolom, postavljenog na četiri stuba. Grobnica Svetog Nauma je pripojena zgrada sa širokom i niskom kupolom. U manastiru se i danas nalaze stubovi sa urezanim glagoljskim i ćiriličnim slovima.

Plan puta

1. dan / BEOGRAD – Srbija – Severna Makedonija:

Polazak iz Beograda oko 22h sa glavne autobuske stanice BAS, centar Beograda, ulaz iz Karađorđeve ulice preko puta hotela Mr. President (tačno vreme biće poznato najkasnije dan pred putovanje – organizator šalje obaveštenje svim putnicima sa svim detaljima polaska, ukoliko ne dobijete obaveštenje dan pred putovanje, najkasnije do 14h, obavezno kontaktirajte agenciju). Noćna vožnja kroz Srbiju i Severnu Makedoniju sa kraćim usputnim zadržavanjima radi odmora.

2. DAN, OHRID – KRSTARENJE OHRIDSKIM JEZEROM (fakultativno)

Dolazak u Ohrid u prepodnevnim satima. Slobodno vreme za šetnju i odmor. Smeštaj u hotel. Oko podne panoramski obilazak starog i istorijskog dela grada poznatog po vizantijskim spomenicima i sakralnim objektima sa lokalnim vodičem (crkva Svete Sofije, crkva Svetog Pantelejmona, Samuilova tvrđava…). Slobodno vreme za individualno razgledanje. Odlazak na fakultativno krstarenje jezerom u trajanju od oko sat vremene. Slobodno vreme. Noćenje.

3. dan / OHRID – SVETI NAUM (fakultativno) - STRUGA / VEVČANI (fakultativno) :

Doručak. Slobodan dan u Ohridu ili fakultativno polazak oko 9h na izlet za Sveti Naum sa obilaskom manastirskog kompleksa. Povratak u Ohrid oko podne. Slobodno vreme. Oko 15h fakultativno polazak za Strugu i obilazak ovog poznatog turističkog i kulturno – istorijskog grada. Nastavak putovanja do Vevčana, prelepog mesta sa drevnom arhitekturom i čuvenim izvorima. Lagana večera u nekom od tradicionalnih restorana. Povratak u Ohrid. Slobodno veče. Noćenje.

4. dan / OHRID – SKOPLJE – Srbija – BEOGRAD:

Doručak. Odjava iz hotela i pakovanje stvari do 9h. Slobodno vreme. Polazak za Skoplje oko podneva. Razgledanje makedonske prestonice i kraće slobodno vreme u centru grada. Mogućnost da prošetate starom čaršijom i uživate u makedonskoj gastronomiji. Polazak za Beograd u popodnevnim časovima.

5. DAN, BEOGRAD

Dolazak na mesto polaska u ranim jutarnjim časovima – zavisno od uslova na putu i zadržavanja na graničnim prelazima. Kraj programa.
Kraj programa.
Način plaćanja i prijave
Cena obuhvata/ne obuhvata
Izleti | Žurke