Kontaktirajte nas

Cara Dušana 39, 18000 Niš Pon-Pet 09-19h, Sub 10-15h
Online rezervacije i prijave su besplatne
Plan puta

1. dan / Beograd – Srbija – Bugarska – Turska:

Polazak iz Beograda oko 14h sa glavne autobuske stanice BAS, centar Beograda, ulaz iz Karađorđeve ulice preko puta hotela Mr. President (tačno vreme biće poznato najkasnije dan pred putovanje – organizator šalje obaveštenje svim putnicima sa svim detaljima polaska, ukoliko ne dobijete obaveštenje dan pred putovanje, najkasnije do 14h, obavezno kontaktirajte agenciju). Vožnja kroz Srbiju, Bugarsku i Tursku sa kraćim usputnim zadržavanjima radi odmora.

2. dan / Istanbul:

Dolazak u Istanbul u prepodnevnim časovima. Panoramsko razgledanje grada autobusom uz pratnju stručnog lokalnog vodiča / starog jezgra Istanbula: Zlatni rog, Galata most, obilazak modernih kvartova Istanbula – Taksim i Bejolu. Smeštaj u hotel oko 15h. Slobodno vreme. Noćenje.

3. dan / Istanbul - Pjer Loti i Mijaturk (fakultativno) - Devojačka kula (fakultativno)

Doručak. Slobodno vreme ili fakultativni izlet koji obuhvata obilazak Ejup džamije (gde se nalazi grob i turbe Mehmed Paše Sokolovića), odlazak na prelepi vidikovac sa žičarom Pjer Loti, odakle se pruža neverovatan pogled na ceo Istanbul. Nakon toga je planiran odlazak u Minijaturk park u kom se nalaze makete svih značajnijih istorijskih objekata u celoj Turskoj. Povratak u centar grada. U popodnevnim časovima odlazak do Devojačke kule i uživanje u prelepom pogledu na Istanbul u suton. Noćenje.

4. dan / Istanbul – Obilazak lokaliteta Topkapi, Aja Sofija, Plava džamija, Hipodrom (fakultativno) – Tursko veče (fakultativno)

Doručak. Slobodno vreme ili fakultativno odlazak u jedan od mnogobrojnih muzeja Istanbula / Topkapi, Aja Sofija, Plava džamija, Hipodrom/. Obilazak Plave Džamije (jedne od tri najveće i najlepše džamije u islamskom svetu), Svete Sofije (nekada najveće pravoslavne crkve na svetu, pa džamije, muzeja i opet džamije od 2020. godine, stare skoro 1500 godina), Topkapi palate (velelepne sultanske palate, gde je živela većina turskih sultana sa riznicom dragulja, dijamanata, zlata i ostalih poklona koje su sultani dobijali od svojih vazala i podanika), Rimski Hipodrom (ogromnog platoa, gde su se za vreme starog Rima održavale trke dvokolica). Slobodno vreme. Uveče fakultativno odlazak u nacionalni restoran na večeru sa programom /trbušni ples/. Noćenje.

5. dan / Istanbul – Krstarenje Bosforom i poseta Vaseljenskoj patriajršiji (fakultativno) – Dolmabahče palata (fakultativno)

Doručak. Odjava iz hotela i pakovanje stvari do 9h. Slobodno vreme ili odlazak na fakultativno dnevno krstarenje Bosforom uz razgledanje grada: Zlatni Rog – najlepši deo Istanbula, Galata most i Galata kula, Džamija Selimija, Dolmabahče palata, Bešiktaš – kvart grada sa stadionom istoimenog fudbalskog kluba, Ortokoj kvart, Rumenli hisar – čuvena vizantijska tvrđava, Jedi kule (sedam kula), Devojačka kula, Jildiz palata… Nakon krstarenja, odlazak u kvart grada Fener i poseta Vaseljenskoj patrijaršiji. Mogućnost organizovanja i fakultatvnog obilaska Dolmabahče palate, poslednje sedište sultana. Planiran polazak za Srbiju u popodnevnim časovima. Noćna vožnja kroz Bugarsku sa kraćim usputnim zadržavanjima radi odmora.

6. dan / Srbija - Beograd:

Dolazak u Beograd na mesto polaska u prepodnevnim časovima – zavisno od uslova na putu i zadržavanja na graničnim prelazima. Kraj programa.
Način plaćanja i prijave
Cena obuhvata/ne obuhvata
Izleti | Žurke

OPIS HOTELA:

Hotel Sim 3* nalazi se na 2 km od Sulejmanove džamije. Svaka smeštajna jedinica ovog hotela ima pogled na grad i besplatan WiFi. Gostima su na raspolaganju recepcija koja radi non-stop, posluga u sobi i menjačnica. Svaka hotelska soba sadrži radni sto, flat-screen TV, sopstveno kupatilo, posteljinu i peškire. Takođe sadrže klima-uređaj i garderober. Doručak na bazi švedskog stola se služi svakodnevno u okviru smeštajnog objekta.

VAŽNO:

  1. Plaćanje svih naših aranžmana vrši se u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije (NBS) na dan uplate.
  2. Navedene cene iz tabele se odnose na PAKET ARANŽMAN (100% hotelski smeštaj sa doručkom i prevozom) za polazak iz Beograda i Novog Sada.
  3. Online rezervacije i prijave su besplatne.
  4. PROVERITE VAŽNOST PASOŠA! Minimalan rok važenja pasoša za ulazak u Tursku iznosi 6 meseci od datuma završetka putovanja.
  5. Putnici koji ne poseduju putne isprave Republike Srbije dužni su da se upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju.

 

Istanbul autobusom 2021 – Ukoliko želite da doživite nezaboravnu avanturu koja spaja obilazak istorijskih znamenitosti i zabavu. Istanbul autobusom 2021 je pravo putovanje za vas!

Slične ponude:

Istanbul avionom

VAŽNO:

Cene iz tabele važe do popunjavanja slobodnih mesta

Navedene cene iz tabele se odnose na PAKET ARANŽMAN (100% hotelski smeštaj sa doručkom i prevozom) za polazak iz Beograda, Kragujevca i Niša.

Za polazak iz Novog Sada cena se uvećava za 10€.

PROVERITE VAŽNOST PASOŠA! Minimalan rok važenja pasoša za ulazak u Tursku iznosi 6 meseci od datuma završetka putovanja.

Putnici koji ne poseduju putne isprave Republike Srbije dužni su da se upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju.

PRODAJNA MESTA:

Niš, Cara Dušana 39, Kontakt: 018/310-50-30; 069/500-25-24

USLOVI ULASKA U TURSKU:

Državljani Srbije mogu da uđu na teritoriju Turske bez obaveze karantina ili testiranja pod uslovom da poseduju potvrdu o vakcinaciji, izdatu od strane nadležnog organa R. Srbije.

Lica koja su preležala COVID-19, mogu da uđu u Tursku sa potvrdom o imunitetu izdatom od strane nadležnog organa Srbije.

Lica koja nisu preležala COVID-19 (odnosno nemaju potvrdu imunitetu izdatu od strane nadležnog organa Srbije) i nisu vakcinisana - moraju imati PCR test, ne stariji od 72 sata ili negativan rezultat brzog antigenskog testa uređen 48 sati pre ulaska u zemlju.

Lica do 18 godina starosti mogu da uđu u Tursku u pratnji odraslog člana porodice koji poseduje potvrdu o vakcinaciji, u suprotnom je potreban PCR test.

U roku od 72 sata pre dolaska u Tursku neophodno je elektronski se registrovati putem sledećeg linka: https://register.health.gov.tr/ . Tokom registracije se dodeljuje takozvani HES KOD koji predstavlja elektronski vid praćenja zdravstvenog stanja putnika. Neophodan je za ulazak u sve tržne centre, restorane, državne ustanove i druge objekte. Svi putnici su dužni da pri ulasku u Tursku pokažu isti u štampanoj ili elektronskoj formi.

Istanbul autobusom 2021 - 6 dana / 3 noćenja

Opis destinacije:

Istanbul autobusom 2021 – poznat i kao Carigrad, najveći grad i pomorska luka Turske. Bio je glavni grad Vizantijskog carstva i Osmanskog carstva.

Grad koji je spoj istoka i zapada, Azije i Evrope, Islama i Hrišćanstva, bukvalno spoj nespojivog! U Istanbulu se nalaze fenomenalne znamenitosti poput Aja Sofije, Vaseljenske patrijaršije, Plave Džamije, Dolmabahče palate, a Balkan Fun Travel iz Niša je obezbedio fenomenalne pakete fakultativa pomoću koju ćete vrlo povoljno obići neke ili sve ove znamenitosti.

Istanbul se nalazi na trouglastom poluostrvu izmedju Evrope i Azije. Ponekad kao most, ponekad kao barijera, Istanbul više od 2.500 godina stoji između sukobljenih naleta religije, kulture i imperijalne moći.

Većinu tih godina bio je jedan od najtraženijih gradova na svetu i ostao do dan danas.

Aranžman koji smo pripremili za Istanbul autobusom 2021 podratumeva obilaske znamenitosti, odličnu organizaciju, profesionalne vodiče koji će vam dočarati Istanbul na pravi način i detaljno isplaniran program putovanja.

Geoff Tompkinson/GTImage.com (A Britannica Publishing Partner)

Ime Vizantija možda potiče od imena Vizasa, vođe Grka iz grada Megare, koji je, prema legendi, zauzeo poluostrvo od pastirskih trkačkih plemena i izgradio grad oko 657. godine pre nove ere. Godine 196. nove ere., sravnivši grad s obzirom da mu se suprotstavio u građanskom ratu, rimski car Semptius Severus ga je obnovio, nazvavši ga Augusta Antonina u čast svog sina. 330. godine, kada je Konstantin Veliki posvetio grad kao svoju prestonicu, nazao ga je Novi Rim. Kovanica je, međutim, nastavila da žigosa Vizantiju sve dok nije naredio zamenu za ime Konstantinopolj.

Stari grad ima oko 23 kvadratna kilometra, ali sadašnje opštinske granice se protežu mnogo dalje. Prvobitni grad na poluostrvu ima sedam brda, neophodnih za Konstantinov „Novi Rim“. Šest su vrhovi dugog grebena iznad Zlatnog roga; drugi je usamljena eminencija u jugozapadnom uglu. Oko njihovih padina nalaze se mnoge džamije i druge istorijske znamenitosti koje su 1985. godine kolektivno proglašenje UNESCO svetskom baštinom.

Po dugoj tradiciji, vode koje zapljuskuju poluostrvo nazivaju se “tri mora”: to su Zlatni rog, Bofor I Mramorno more. Zlatni rog je duboko utopljena dolina duga oko 7km. Rani stanovnici videli su da je u obliku roga jelena, ali ga savremeni Turci zovu Halič (“kanal”). Bosfor (İstanbul Boğazı) je kanal koji povezuje Crno more sa Sredozemljem preko Mramornog mora I tesnaca Dardanela. Uski Zlatni rog odvaja stari Istanbul (Stambol) na jugu od “novog” grada Beioglua na sveru; širi Bosfor deli evropski Istanbul od gradskih četvrti na azijskoj obali.

Image: Geoff Tompkinson/GTImage.com (A Britannica Publishing Partner)

Kao I sile istorije, sile prirode udaraju u Istanbul. Belike rege Rusije I srednje Evrope – Dunav, Don, Dnjepar I Dnjestar čine Crno more hladnijim I manje slanim od Sredozemnog mora. Crnomorske vode prodiru južno kroz Bosfor, ali slane tople vode Sredozemlja guraju se prema sjeveru kao snažna podvodna struja koja prolazi kroz isti kanal.

KLIMA I VREMENSKI USLOVI

Preovladavajući severoistočni  vetar, ili poiraz, dolazi iz Crnog mora, povremeno popuštajući tokom zime pred ledenom eksplozijom sa Balkana poznatom kao karaiel ili “crni veo”, sposoban da smrzne Zlatni rog, pa čak I Bosfor. Lodos ili jugozapadni vetar mogu podići oluje na Mramornom moru.

RASPORED GRADA

Požari, zemljotres, pobuina I invazija opustošili su Istanbul više puta. Više od 60 požara i brojni zemljotresi bili su dovoljno važni da su zabeleženi u istoriji. Tragovi ovih katastrofa su, međutim, zbrisani u talasima intenzivnog urbanog razvoja. Danas široki putevi prolaze kroz istorijske četvrti starog grada, a neasfaltirane uličice prepune starih drvenih kuća koegzistiraju sa modernim visokim zgradama, poslovnim parkovima i tržnim centrima.

Ostali su delovi zidova Stambola. Kopneni zidovi, koji poluostrvo izoluju od kopna, probijeni su samo jednom, topovima osmanskog sultana Mehmenda II (Osvajača) 1453. godine na mestu koji se nazivaju Topovska vrata (Top Kapısı). Zidovi su dugi 7 km i sastoje se od dvostrukog niza bedema – unutrašni izgrađen 413. godine, spoljni 447. godine – zaštićen rovom. Viši unutrašni zid visok je oko 9 metara i debeo 5 metara i načičkan je kulama od 18 metara visine udaljenim oko 55 metara jedna od druge. Od 92 kupole prvobitno podignute na spoljnom zidu, 56 još uvek stoji.

Image: Dennis Jarvis (CC-BY-2.0) (A Britannica Publishing Partner)

Morski zidovi izgrađeni su 439. godine. Uz Zlatni rog još su ostali samo kratki delovi njihovog zida od 9 metara. Netaknuti, ovi zidovi su imali 110 kula i 14 kapija. Zidovi uz Mramorno more, koji se protežu oko 8 km od Seragalio Point-a, krivudajući oko dna poluostrva da bi se spojili sa kopnenim zidovima, imali su 188 kula; bili su, međutim, visoki samo oko 6 metara, jer su struje Mramornog mora pružile dobru zaštitu od neprijateljskog iskrcavanja. Većina ovih zidova i dalje stoji.

Unutar gradskih zidina nalazi se sedam brda, čiji su se vrhovi spljoštili kroz vekove, ali njihove padine su i dalje strme i mukotrpne. Geografi ih broje sa vrha poluostrva prema moru, nastavljajući prema unutrašnjosti duž Zlatnog roga, poslednjeg brda koje stoji samo tamo gde kopneni zidovi stižu do Mramornog mora.

Mostovi Galata i Aataturk prelaze Zlatni rog do Beioglua. Svaki dan pred zoru njihovi središnji rasponi se otvaraju kako bi se omogućio prolaz morskim brodovima. Obale Roga, opslužene vodenim autobusima, gomila su dokova, skladišta i povremenih istorijskih ruševina. Trajekti za azijsku stranu Istanbula polaze ispod mosta Galata. Istanbul ima tri od najdužih visećih mostova na svetu: most Bosforus I sa glavnim rasponom od 1.074 metara; Bosfor II, most Fatih Sultan Mehmed sa rasponom 1.090 metara; i Bosfor III, most Sultan Selim, sa rasponom 1.408 metara. Dva tunela ispod Bosfora, jedan za putničku železnicu i jedan za automobilski saobraćaj, otvorena su 2013. odnosno 2016. godine.

Image: Geoff Tompkinson/GTImage.com (A Britannica Publishing Partner)

Beioglu, koji se smatra ,,modernim Istanbulom“, ostaje, kao i od 10. veka, strana četvrt. Ratovi i požari ostavili su na miru samo nekoliko građevina izraenih pre 19. veka. Prilaz Zlatnog roga je strim, a uspinjača prolazi između rive Galata i visoravni Pera. Na visini su veliki hoteli i restorani, biroi za putovanja, pozorišta, opera, konzulati i mnoge kancelarije turske vlade.

Od 10. veka do dan danas, Galata je bila enklava za strane trgovce.

Na samom vrhu stranice možete videti koji hoteli u Istanbulu se nalaze u našoj ponudi, kao i cene naših aranžmana, i rezervisati putovanje u Istanbulu 2021. za sebe i svoju ekipu!