Smeštaj Tip smeštaja 29.12. - 02.01.
OHRID: APARTMANI JOCE 2* 1/4 99€
1/3 109€
1/2 119€

Ukoliko za putovanje bude neophodan brzi ANTIGENSKI test, uz vaučer izdat od strane Balkan Fun TA, možete ga uraditi u Aqualab labaratoriji po ceni od 1050,00 DIN.

Ukoliko putnici odustanu od putovanja, usled bolesti virusa Covid-19, prilikom dostave pozitivnog PCR testa rez. se otkazuje i uplata refundira u celosti. Ovo važi za putovanja gde Balkan Fun nastupa kao organizator.

Napomena:

  1. Navedene cene iz tabele se odnose na PAKET ARANŽMAN (100% hotelski smeštaj sa doručkom i prevozom) za polazak iz Beograda.
  2. Za polazak iz Novog Sada cene se uvećavaju 5€.
  3. Za putnike koji organizuju prevoz u sopstvenoj režiji, navedene cene aranžmana iz tabele se umanjuju za 20€.

POSLOVNICE:

  • Niš (Balkan Fun), Cara Dušana 39, 018 310 50 30, 069 500 25 24

Ohrid Nova Godina 2022

Ohrid se nalazi u jugozapadnom delu Makedonije, na severoistočnoj obali Ohridskog jezera. Ohrid Ohridsko jezero su jedno od glavnih turističkih odredišta u Makedoniji. U saobraćajnom smislu povezan je sa putevima koji vode do Skoplja, Bitolja, Debra Republike Albanije. U blizini grada nalazi se Ohridski aerodrom, preko koga se odvija vazdušni saobraćaj sa određenim detinacijama van Republike Makedonije. Saobraćaj u vodama Ohridskog jezera nije od velikog značaja. Koristi se u funkciji ribolova i u turističke svrhe. Jedini nedsotatak je odustsvo železničkog saobraćaja. O svemu ovome možete saznati više na ukoliko krenete na Ohrid Nova Godina 2022.

Istorijski podaci za Ohrid

Još u drugoj polovini 8. veka Ohridska oblast postala je privlačno područe za bugarsku državu. Za vreme bugarskog cara Borisa I Mihaila, makedonske teritorije u vojno-administrativnom pogledu bile su uključene u nekoliko "komitata". Ohrid se nalazio u komitat koji je pokrivao oblasti Ohrid-Devol. 886. godine Klement je, posle kratkog boravka u bugarskom dvoru, poslat u Makedoniju sa važnom državnom misijom. Kao učitelj i episkop, Klement je zajedno sa Naumom postavio temelje takozvane ohridske glagoljske književne škole. Zahvaljujući aktivostima Klementa i Nauma, grad Ohrid je u drugoj polovini 9. veka postao slovensko kulturno središte, a car Samuil ga je pretvorio u verski centar i prestonicu kraljevstva. Njegove tvrđave i danas stoje visoko iznad grada.

Istorija imena grada Ohrida

Zbog velikog broja crkava i manastira, grad Ohrid je poznat kao balkanski i evropski Jerusalim. Poznat je i kao "Grad svetlosti", doslovni prevod starog imena Lihnidos. Oridski region uvršten je u UNESCO-vu svetsku baštinu. Prema jednoj legendi, koju su napisali braća Miladinov, kada je napravljena Ohridska trđava, car Justinijan se popeo na brda na kojima leži grad, i, gledajući u prelepu okolinu, uzviknuo "oh - brdo", što znači - prelepo brdo. Od tada se grad zove Ohrid. Savremeni Ohrid naslednik je drevnog Lihnida. Prema podacima, grad se prvi put pominje 2.400 godina pre nove ere. Lihnidos se nalazio na putu Via Egnatia, najstarijem i najznačajnijem rimskom saobraćajnom putu na Balkanu.

Samuilova tvrđava u Ohridu

Oblik Samuilove tvrđave datira iz vremena Samuila, mada postoje i podaci o rušenjima i popravkama tvrđave od strane Turaka i Vizantijaca. Ima zidove visine od 10 do 16 metara i debljine od nekoliko metara. Sa svih strana, sa izuzetkom juga, koji je okrenut prema jezeru, brdoviti deo grada bio je zaštićen visokim zidinama i kulama, dugim tri kilometara, u blizini Ohridske luke. Svojim utvrđenjima i zidinama pokriva celo Ohridsko brdo. Danas je na tvrđavi sačuvano 18 kula i četiri kapije. U starom delu grada bile su tri kapije, od koji su sačuvana samo Gornja vrata.

Manastir Sveti Naum Ohridski 

Za kraj smo ostavili najomiljeniju znamenitost među turistima. 

Manastir Svetog Nauma izgrađen na visokoj steni iznad samog Ohridskog jezera, na njenoj najjužnijoj tački. Manastirska crkva posvećena Saboru svetih arhanđela, koju je 905. godine sagradio sveti Naum i u njoj se nalazi i grobnica Svetog Nauma, sagrađena u jugoistočnom delu priprate, na istom mestu gde je i grobnica Svetog Klementa.

Crkva je izgrađena sa temeljima u obliku trikonosa (list deteline). U periodu od 10. do 13. veka potpuno je uništena. Još u 16. veku na njenim temeljima izgrađena je sadašnja crkva, nadograđivana i proširivana u nekoliko faza. U drugoj polovini 18. veka kupola je podignuta iznad crkvenog trema, a poslednja značajna obnova izvršena je krajem 18. veka. Natpis iznad zapadnog ulaza iznutra napominje da je freskopis crkve nastao u vreme igumana Stevana 1806. godine. Tada je oslikana i kapela sa Naumovim grobom. Sadašnja crkva ima oblik upisanog krsta kvadratne površine sa kupolom, postavljenog na četiri stuba. Grobnica Svetog Nauma je pripojena zgrada sa širokom i niskom kupolom. U manastiru se i danas nalaze stubovi sa urezanim glagoljskim i ćiriličnim slovima.

Sve ove prelepe znamenitosti i lokalitete možete posetiti na Ohrid Nova Godina 2022 aranžmanu koji je Balkan Fun iz Niša pripremio za vas.

Plan puta

1. dan Beograd – Srbija – Makedonija:

Okupljanje putnika i polazak u kasnim popodnevnim/večernjim časovima. Noćna vožnja preko Srbije i Makedonije sa usputnim pauzama radi odmora, osveženja i regulisanja carinskih i graničnih formalnosti.

2. dan /OHRID:

Dolazak na Ohrid i smeštanje u sobe. Obilazak grada: Radionica hartije, crkva Sv.Sofije, crkva Sv.Jovana Kanea, Plaošnik, ranohrišćanska bazilika, crkva Sv.Klimenta i Pantelejmona, Samuilova tvrđava, crkva Sv.Bogorodice Perivleptos, antički amfiteatar itd. Nakon info ture, vreme je za prvu dnevnu žurku! Povratak u smeštaj i Nakon završetka info ture spremili smo dnevnu žurku. Welcome Party. Noćenje.

3. dan Ohrid – Sv.Naum & Biljanini izvori (fakultativno):

Fakultativni obilazak manastira Sv.Naum i Biljaninih Izvora. Posmatraćete ušće Crnog Drima u Ohridsko jezero, uživaćete u legendi o vili Jezerki i Biljaninim suzama, čućete otkucaje srca iz kovčega Sv.Nauma, probaćete lekovitu vodu u vrtu crkve Sv.Petke, kupićete najlepše suvenire ukrašene ohridskim biserima. Nakon povratka sa izleta spremili smo dnevnu žurku. Povratak u smeštaj i spremanje za najluđu noć! Organizovan fakultativni doček Nove godine u jednom od najpoznatijih klubova ili restorana u Ohridu. Noćenje.

4. dan /Ohrid – Party Day (fakultativno):

Fakultativna dnevna žurka na brodu koju nastavljamo u jednom od klubova koji se nalaze na obali jezera. U večernjim časovima smo pripremili reprizu novogodišnje večeri u obližnjem klubu. Noćenje.

5. dan Ohrid – Makedonija – Srbija – BEOGRAD:

Napuštanje smeštaja i polazak za Srbiju u jutarnjim časovima. Obilazak Skoplja: Dušanov most na Vardaru, tvrđava Kale, Mustafa-Pašina Džamija, Stari Bazar. Polazak za Beograd u poslepodnevnim časovima. Dolazak u  kasnim večernjim časovima. KRAJ PROGRAMA

Način plaćanja i prijave
Cena obuhvata/ne obuhvata
Izleti | Žurke