KEFALONIJA – NAJLEPŠE PLAŽE KOJE MORATE POSETITI

 

Priznajte, svi već uveliko razmišljate o letovanju. Najpovoljnija cena letovanja, dobar smeštaj, a uzgred i provod, je zadatak svima nama kada razmišljamo o idealnom odmoru. Imali avanturistički duh ili želju da se dobro odmorite, ostaje zajedničko svima, da jednog dana to iskustvo ostane urezano u sećanju. Lepe plaže su jedan od najbitnijih preduslova, ali ne treba zanemariti ni savršene morske zalaske Sunca, još ako se to završi jednim dobrim partijem pored mora, eto punog pogodka za mlađu populaciju. Turistička agencija Balkan Fun Travel obezbeđuje najpovoljniju i najbolju ponudu za Vas.

 Najveće ostrvo Jonskog arhipelaga, more kristalno plave boje, živopisnih predela, tradicionalni duh Grčke, netaknuta priroda kao skriveni dijamant Grčke i aktivan noćni život, odlike su Kefalonije.

Glаvni grаd Kefаlonije je Argostoli, zanimljivo je da su glavni grad kаo i okolnа nаseljа zadržali svoju autentičnost, uprkos hiljadama turista koji posećuju ostrvo. Bilo da ste zaljubljenici u šljunkovite ili peščane plaže, turistički uređene ili izolovane, svaka plaža nosi svoje čarobne odlike.

Plaže koje obavezno treba obići ukoliko se odlučite za letovanje na Kefaloniji su:

 

Myrtos beach je najposećenija i najpoznatija plaža ovog magičnog ostrva. Predstavlja zaštitni znak Kefalonije i svake godine dobija plavu zastavu. Plava zastava na plaži podrazumeva ispunjenje zahtevnih međunarodnih standarda i turistima često bude orijentir kada biraju svoju destinaciju za letovanje. Myrtos beach odlikuje prelepa netaknuta priroda, prilično duga plaža prekrivena sitnim belim kamenčićima. Tirkizno plava boja mora i kristalno čista voda učiniće vaše kupanje nezaboravnim. Naš savet je da nikakako ne izostavite zalazak Sunca i napravite par umetničkih fotografija.

izvor: https://pixabay.com

 

Antisamos

Ova plaža je predviđena za ljubitelje šljunkovite plaže. Obiluje bajkovitom prirodom, a ukoliko volite šetnje pored mora, ovo će biti pravi izbor za vas. Preporučujemo da istražite celokupnu lokalnu oblast, plaža se nalazi u blizini mesta Sami. Samo mesto je bogato podzemnim pećinama i prelepim jezerima. Takođe, tu je snimljen i holivudski film ,,Captain Corelli’s Mandolin” sa Nikolasom Kejdžom i Penelope Kruz u glavnim ulogama. Raj je za istraživače.

Izvor: https://unsplash.com

 

Xi beach

Veoma lako pristupačna plaža. Za razliku od Myrtos i Antisamos plaža, čije su karakteristike duboke vode, ovu plažu karakteriše plitka voda, pre svega pogodna za decu. Ima karakteristično narandžasto crvenu boju peska što uglavnom predstavlja atrakciju za turiste. Takođe, ukoliko ste adrenalista i volite sportove na vodi, ova plaža može biti pravi izazov za vas jer nudi mnoge zanimljivosti i raznovrsnosti. Ukoliko odlučite da na ovu plažu krenete autom, dobra organizacija na Xi beach plaži omogućava da veoma lako pronađete parking mesto.

Izvor: mapio.net

 

Skala

Nalazi se na jugoistoku ostrva, odlikuje je duga peščana plaža. Jedna od najposećenijih plaža poslednjih godina. Naziv ,,Skala’’ potiče od toga da su kuće u starom selu bile nekada poređene poput stepenica, pa otuda i taj naziv, skala u prevodu na grčki znači stepenice. U blizini plaže nalazi se i borova šuma, pa ako se odlučite za čitanje knjige na plaži u prirodnom hladu, ovo će biti idealna opcija za vas. Skala plaža takođe nosi plavu zastavu, a ono što je ističe od drugih jeste izuzetna čistoća i organizacija. Plaža je idealna za ronjenje, dok izletničkim čamcima možete obilaziti obližnje uvale. Nedaleko od plaže nalaze se restorani i kafići.

 

Izvor: https://www.whichgreekisland.co.uk

 

 

Mesto koje nipošto ne treba zanemariti jeste ostrvo Itaka i glavni grad Vathi . Nalazi se u Jonskom moru na severoistočnoj strani Kefalonije. Itaka je poznata po mnogobrojnim grčkim mitovima, Homerova Ilijada i Odiseja su jedan od najpoznatijih. Takođe, za ovo magično ostrvo vezuje se i priča o Trojanskom ratu, kada je prelepa Penelopa baš tu  čekala Odisejov povratak iz rata. Itaka obiluje bujnom vegetacijom, čistom kristalnom vodom, a za sportiste tu je i puno planinskih i biciklističkih staza, ronjenje i kajakaštvo su još opcija za avanturističke duhove. Ukoliko ste ljubitelj kvalitetnih ribljih obroka, tu je i ljubazno osoblje u restoranima i tavernama da ispune vaša gurmanska očekivanja. Večernje časove je najbolje provesti šetajući kroz grad Vathi, obzirom da se tu nalazi glavna luka Itake možete videti čak i izutetno stare autentične građevine.

 

 

Izvor: https://pixabay.com/

 

Melisani jezero

Melisani jezero prestavlja skriveni dijamant Kefalonije. Prema predanju, jezero je dobilo naziv po nimfi Melisani, koja se zbog neuzvraćene ljubavi od strane boga Pana udavila u jezeru. Nalazi se u blizini grada Sami i jedno je od najposećenijih mesta. Jezero je otvoreno za javnost 1963. godine. Pećina u kojoj se nalazi jezero je jedinstven svetski prizor koji predstavlja ideal prirodne lepote. Spoljašnji deo pećine prekriven je zelenom vegetacijom dok se u unutrašnjosti nalazi bistra tirkizna voda. Savetuje se da pećinu posetite u popodnevnim časovima, kada je Sunce tačno iznad vode, jer tada stvara magično svetlo plavu atmosferu. Do jezera se dolazi stepenicama, dok dalju avanturu nastavljate čamcima.

Izvor: https://carmensluxurytravel.com

 

Za ljubitelje vina Kefalonija takođe može biti pravi izbor, obzirom da je tradicija duga preko 3500 godina. Postoji priča da je Leart darovao svom sinu Odiseju 50 različitih sorti grožđa. Danas se na Kefaloniji gaji 48 sorti grožđa, dok je jedna od najpoznatijih Rabola. Turistička agencija Balkan fun Niš Vam savetuje da obavezno posetite i lokalnu vinariju u blizini manastira Sv. Gerasima i probate tradicionalno belo vino Rabolu. Noćni život je itekako aktivan pa bilo da ste ljubitelj house muzike, neke mirnije varijante ili romantične večere uz zvuke tradicionalne grčke muzike, sigurno je da ćete pronaći mesto za svoj ukus.

 

Ukoliko smo bar delimično uspeli da vam približimo čari i lepote ovog ostrva, naš plan je uspeo. Ako želite da se i sami uverite da je sve ovo daleko lepše nego što se može opisati, vidimo se u agenciji, a potom na Kefaloniji na nekom partiju, dok uz koktel zajedno sumiramo utiske. Pružite sebi nezaboravno letovanje ove sezone.

Pogledajte našu ponudu za letovanje na Kefaloniji klikom ovde.