10 najboljih mesta za posetu i razgledanje u Istanbulu

Mesta koja treba posetiti i videti u Istanbulu su veoma impresivna. Istanbul nudi sjajne znamenitosti i interesantne tačke za svoje posetioce. Naravno, nije moguće pomenuti sve najbolje znamenitosti Istanbula, ali ovde možete pronaći najfascinantnije, top 10 i one koje nećete želeti da propustite tokom putovanja u Istanbul.

1. Velika džamija Aja Sofija

Smešten u četvrti Sultanahmet, Aja Sofija je bivša crkva i muzej, a sada džamija. To je jedno od najvećih svetskih arhitektonskih dela i prihvaćeno je kao 8. svetsko čudo, iskusite istoriju Rimskog, Vizantijskog i Otomanskog carstva. Pošto sada služi kao džamija, ulaz u Aja Sofiju je BESPLATAN.

Preporučujemo sledeće opcije ulaznica:

Aja Sofija VIP Highlights Tour & Audio vodič – preskočite redove, naknade za donacije i plan Aja Sofije. Obilazak sa vodičem koji govori engleski, audio aplikacija Aja Sofija za iOS i Android na 10 jezika, između kojih postoji i bosanski jezik koji je najbliži našem govornom području.

Obilazak istorije Aja Sofije sa audio vodičem – preskočite redove i uštedite 2 sata. Iz zvaničnog vodiča, pogledajte sve mozaike, galerije i detalje unutra, upoznajte priču o istoriji građevine.

2. Topkapi Palata

Smešten u četvrti Sultanahmet, palata Topkapi je veličanstvena orijentalna palata i jedan od najbogatijih muzeja na svetu koji se nalazi na trouglastom rtu koji dominira Bosforom i Zlatnim rogom. Bila je rezidencija osmanskih sultana od 15. veka do sredine 19. veka. Ima četiri dvorišta, terase sa zadivljujućim pogledom, kao i dragocene kolekcije, i predstavlja jednu od najvećih turističkih atrakcija u gradu.

Preporučujemo sledeće opcije ulaznica:

Obilazak Palate Topkapi i Harema sa audio vodičem – preskočite redove za karte i uštedite 2 sata, poslušajte 90 minuta sadržaja na audio vodiču, steknite pravi osećaj o palati Topkapi, naučite priču o Haremu, sa audio vodičem na engleskom, ulaznice su uključene u cenu.

VIP ulaznica za palatu Topkapi sa audio vodičem i obilaskom najzanimljivijih događaja – preskočite redove za karte i uštedite 2 sata uz ovlašćenog turističkog vodiča, ulaznice, plan za palatu Topkapi, 30 min. Vrhunska tura sa vodičem koji govori engleski, audio aplikacijom za iOS i Android na 9 jezika.

3. Cisterna bazilika

Jedna od najimpresivnijih i najmističnijih zgrada u gradu. Dve Meduzine glave, koje se koriste kao oslonci ispod dva stuba na severozapadnoj ivici cisterne, izazivaju najveće interesovanje i privlače posetioce.

Preporučujemo sledeću opciju ulaznice:

Kombinovane karte: Aja Sofija + Palata Topkapi + Cisterna Bazilika

Ovo je odlična kombinovana karta. Naša omiljeni. Možete posetiti gornje 3 najposećenije znamenitosti u Sultanahmetu sa ovom kombinovanom kartom, sa pristupom bez čekanja redova. Rezervišite svoje karte onlajn unapred jer se brzo rasprodaju.

4. Arheološki muzeji Istanbula

Istanbulski arheološki muzeji, poznati i kao Istanbulski arheološki muzej, jedan su od najbogatijih arheoloških muzeja na svetu, u četvrti Sultanahmet u okrugu Fatih, duž rampe Osman Hamdi Beg, na lokaciji u blizini Aja Sofije i palate Topkapi. Istanbulski arheološki muzeji se sastoje od tri odvojena muzeja na lokaciji koji uključuju Arheološki muzej, Muzej drevnog Orijenta i Paviljon sa pločicama. Zato im je ime u množini.

Radno vreme muzeja je svakog dana od 09:30 do 19:30.

Cena ulaznice iznosi 60 lira.

5. Galata kula (Galata Tower)

Kula Galata, na čijem je vrhu prepoznatljiv krov od veštičjeg šešira, jedna je od najimpresivnijih i najpopularnijih znamenitosti u Istanbulu. Datira iz 14. veka, kula je stara Đenovska kula koja gleda na prelepi Istanbul i ima masivnu konusnu strukturu koja je izgrađena na približno 38 metara nadmorske visine i uzdiže se na visinu od 62 metra iznad svog podnožja. Sa kule koja gleda na Istanbul pruža se neverovatan pogled na Istorijsko poluostrvo, Zlatni rog i Bosfor kroz Prinčevska ostrva.

Zanimljive činjenice o kuli Galata

Jedna od najimpresivnijih kula na svetu. Dakle, šta se tačno krije iza tornja Galata?

Prvi put izgrađen 528. godine za vreme Vizantije.

Sadašnja kula je podignuta 1348. godine od strane Đenovljana i nazvana je Hristova kula.

Tokom osmanskog doba; koristio se kao zatvor (16. vek), za osmanski vojni orkestar (18. vek), vatrogasni toranj (19. vek).

Bio svedok jedinstvenog događaja koji; Hezarfen Ahmet Čelebi uspeo je da odleti sa vrha kule (evropska strana) do obale Uskudara (azijska strana) sa veštačkim krilima domaće izrade.

38 metara nadmorske visine, uzdiže se na visinu od 62 metra iznad svog podnožja.

Ima izvanredan panoramski pogled na grad od 360 stepeni.

Radno vreme Galata kule je svakog dana od 08:30 do 23:59.

Cena ulaznice iznosi 100 lira.

6. Trg Sultanahmet i Plava džamija

Plava džamija (Džamija Sultanahmet) je jedna od najlepših džamija i znamenitosti u Istanbulu i svetu. Plavu džamiju je u 17. veku (1603-1617) sagradio Sedefkar Mehmet Aga (2. značajan arhitekta posle Mimara Sinana) po nalogu sultana Ahmeta I.

Ime je dobila po veoma lepoj plavoj unutrašnjosti „Iznik ​​pločica“. Bila je to jedina džamija sa šest minareta na svetu, ali sada deli ovu reputaciju jer je nova džamija pod nazivom „Džamija Camlica“ izgrađena na brdu Camlica na azijskoj strani Istanbula 2019.

Smeštena u četvrti Sultanahmet u okrugu Fatih, duž Sultanahmet Skaure, Plava džamija je sjajan primjer turske i islamske arhitekture i jedna od najposjećenijih znamenitosti i džamija u Istanbulu. Takođe se može smatrati trijumfom harmonije, proporcije i elegancije.

Radno vreme Plave džamije je NON-STOP svakog dana, praktično se nikada ne zatvara.

Ulaz u džamiju je BESPLATAN

7. Grand Bazar (Kapali čaršija)

Veliki bazar (Kapali Čaršija) je natkrivena pijaca stara više od 550 godina koja se nalazi u Bejazitu, na istorijskom poluostrvu Istanbula. To je takođe jedno od najvećih i najstarijih pokrivenih tržišta na svetu. Veliki bazar je popularna zanimljivost i savršeno mesto za turiste da završe posetu Istanbulu kupovinom suvenira za svoju porodicu i prijatelje pre odlaska na aerodrom.

Pokrivajući površinu od 47.000 m2, Istanbul Grand Bazaar se sastoji od niza pokrivenih lavirinta ulica, prolaza i hodnika sa 64 ulice, 4.000 prodavnica, 22 ulaza i 25.000 zaposlenih.

Radno vreme Grand Bazara je svakog dana osim nedeljom od 10:00 – 16:00.

Nedeljom ne radi.

Savet: Preporučujemo vam da imate na umu da posete Velikom bazaru mogu biti ograničene tokom muslimanskog bogosluženja petkom u podne, zbog nedostatka prostora u obližnjoj Bejazit džamiji.

Ulaz u Grand Bazar je BESPLATAN.

8. Princes` Island (Prinčevska ostrva)

Prinčevska ostrva (Prens Adalari na turskom) su jedno od najbolje očuvanih prirodnih područja i znamenitosti u Istanbulu. Ostrva su dobila ime po prognanim prinčevima tokom vizantijske ere. Ostrva su jedna od najboljih atrakcija, vikend odmora i istanbulskog bekstva kako za Istanbulce tako i za turiste.

Smešten preko obala okruga Maltepe i Kartal, na azijskim obalama, Mramornom moru, ima ukupno 9 ostrva koja se nalaze veoma blizu jedno drugom. Šest od njih, Bujukada, Hejbelijada, Kinalijada, Burgazada, Kasikadasi i Sedefadasi čine glavna Prinčevska ostrva. Većina stanovništva ostrva su Grci, Jermeni, Jevreji i neki sirijski hrišćani.

Buiukada i Heibeliada su među najpopularnijim koje svojim posetiocima nude sjajne atrakcije i znamenitosti.

9. Ulica Istikal

Kada je u pitanju ulica Istiklal (avenija Istiklal), ona je nezaobilazna za sve putnike u Istanbulu. Ulica Istiklal što znači „avenija nezavisnosti“ je dugačka 1,5 km duga šarena pešačka ulica i veliki bulevar koji preseca Bejoglu i pun svih vrsta prodavnica, restorana, kafića i nalazi se pored trga Taksim. Nostalgični tramvaj vozi duž ulice Istiklal.

Smeštena u četvrti Taksim u okrugu Bejoglu, avenija Istiklal, nekada poznata kao Grande Rue de Pera, jedna je od najpopularnijih ulica u Istanbulu i bez sumnje je jedno od najpopularnijih mesta za sastajanje, centar za slobodne aktivnosti i prelepe ulice u Istanbulu. Istiklal na turskom znači „Nezavisnost“.

10. Sea Life Aquarium

Sea Life Istanbul je popularna zona zabave u Istanbulu, koja se nalazi u tržnom centru Forum u istanbulskoj četvrti Bairampasa. Takođe je 5. najveći akvarijum na svetu.

Sa impresivnih 47 rezervoara i više od 15.000 morskih stvorenja, možete istražiti neverovatni podvodni svet u Sea Life Istanbul. Odlična aktivnost posebno za porodice sa decom.

Sea Life Istanbul nudi sjajne atrakcije svojim posetiocima. Možete doživeti i uživati u divnim morskim stvorenjima, najvećoj kolekciji ajkula u Evropi, Digitalnom akvarijumu, bolnici za kornjače gde možete videti kako se povređene kornjače leče, tematskim zonama, školskim izletima, rođendanskim zabavama i još mnogo toga.

Radno vreme je svakog dana od 10:00 – 18:00.

 

Ovih 10 lokacija i još mnoge druge možete posetiti na putovanju u Istanbul u organizaciji Balkan Fun turističke agencije iz Niša.

Avio aranžman iz Niša

Avio aranžman iz Beograda

Bus aranžmani