1. Vroclav je najveći grad zapadne Poljske, tj. glavni, kulturni i administrativni centar Donjeg Šlezijskog vojvodstva.

2. Ovaj grad je Evropska prestonica kulture upravo za 2016. godinu. Godine 2017. biće domaćin 37.svetskog prvenstva u neolimpijskim sportovima.

3. S obzirom na činjenicu da leži na čak pet reka, grad sadrži ostrva unutar sebe.

4. Preko 220 različitih mostova zaslužni su za to da se Vroclav naziva „Venecija Severa“.

5. Grad kroz svoju zanimljivu i šarenoliku arhitekturu prikazuje svoju burnu istoriju, tokom koje je bio u sastavu Nemačke, Austrije i Češke.

6. Vroclavski univerzitet je razlog zbog kojeg je velika većina stanovništva omladina, i zbog kog se tokom školske godine drastično uvećava broj stanovnika.

7. Veliki procenat omladine na jednom mestu, napravio je od Vroclava grad sa energijom mnogo većeg Berlina ili Amsterdama. Na svakom ćošku nalaze se barovi, kafići, restorani, noćni klubovi, i pre svega pivnice.

8. Vroclav je grad odličnog piva. Teško je izaći iz bilo kojeg paba u gradu gladan ili žedan.

9. Cena nekih piva je skoro ista ceni vode. Takođe, ceo grad je veoma povoljan za borovak u njemu i prilagođen svačijem džepu.

10. Studenti i turisti koji se zaljube u ovaj grad, vole da se poigraju njegovim imenom, i nazivaju ga „WrocLOVE“.

11. Za razliku od nekih drugih, velikih evropskih gradova gde se život umiruje do ponoći, mnogi barovi u Vroclavu rade čak dok poslednja osoba ne ode kući. 

12. Jedna od najvećih znamenitosti u Vroclavu je relepa fontana. Svakog sata muzika, svetlost, i voda čak do 40m u visinu, na ovom mestu prave nezaboravno vizuelno iskustvo.

13. Na svim bitnim i interesantnim mestima u gradu, postavljeni su patuljci. To je nešto što turistima olakšava osmišljavanje slobodnog vremena tako što označava sve ono vredno posećivanja, a grad je zbog ovoga poseban i drugačiji, pa ga nazivaju i „Svet patuljaka“.

14. Prelepi barokni zakam Ksiaž, veruje se, bio je tajno Hitlerovo sklonište tokom jednog perioda u II svetskom ratu.

15. Ove zime, okićeni Vroclav možete posetiti u najlepše moguće doba, i u njemu dočekati Novu godinu, već od 105 e, koje možete isplatiti do marta.