Pre nego što krenemo da nabrajamo i pišemo o najlepšim plažama u Antaliji, zamolićemo Vas da zamislite na trenutak blistave tirkizne vode koje zapljuskuju blistavo beli pesak i bujne zelene šume čempresa. Takvi prizori Vas čekaju na plažama u Antaliji koje se prostiru mediteranskom obalom na jugu Turske.

Antalijske plaže su najveći magnet za turiste. Na mnogim reklamama za Tursku, koriste se fotografije plaže u Kaputašu (blizu Kaša) koje oduzimaju dah. Plaže u Antaliji su toliko popularne i lepe da postoje turisti koji nikada nisu kročili u Istanbul, najveći i najpoznatiji grad Turske, ali se u Antaliju vraćaju iznova.

Letnja sezona u Antaliji je prilično duga. Traje od maja do kraja oktobra. Najbolji termin za putovanje, ukoliko niste ljubitelj gužve, je ili početak ili kraj sezone.

U daljem tekstu ćete dobiti informacije o najboljim mestima za kupanje u Antaliji.

Neka mesta imaju sadržaje i usluge, ali su neka malo udaljenija.

 

ANTALIJA PLAŽE

MURATPAŠA (Centar grada)

 

 

Mermerli Beach

Mermerli Beach – lokacija

Plaža Mermeli se nalazi tačno u istorijskom centru Antalije, pored luke Kaleici iza litice. Nekada se koristila kao ženska plaža zbog svoje izolovane pozicije. Nakon određenog vremena je evoluiralo u plažu za sve stanovnike. Iako na fotografiji plaža deluje prazno, tokom leta je prepuna ležaljki. Mermeli je dobila plavu zastavu 2017. godine.

 

Lara Beach

Lara Beach – lokacija

Kao jedna od najpoznatijih plaža Antalije u centru grada, Lara Beach je u poslednje vreme postala pomalo pretrpana. Ovo je još jedna peščana plaža u Antaliji, ali videćete puno šatora postavljenih ovde, jer je to mesto mnogih letnjih kampova. Voda na ovoj plaži je toplija od onih na javnoj plaži Konalti (više o njoj u nastavku), ali jedan lep aspekt je što voda ostaje plića na velikim udaljenostima od obale. Kao i Mermeli Beach, plaža je 2017. godine nagrađena plavom zastavom.

antalija plaze

 

Inciralti Beach

Inciralti Beach – lokacija

Ova plaža je smeštena pored plaže Lara Beach. Inciralti Beach je još jedna od odličnih plaža u Antaliji kojom upravlja opština. Iako je javna plaža, mirna je i nema velike gužve, što je čini odličnim mestom za malo odmora u centru grada. Inciralti Beach je još jedna plaža u Antaliji koja je nagrađena Plavom zastavom 2017. godine.

 

 

Ornekoy Beach

Ornekoy Beach – lokacija

Ovo je još jedna peščana plaža u blizini centra grada. Smešten je u regiji Lara. Ornekoy Beach je mirna plaža na kojoj meštani grada obično imaju svoje letnje domove.

antalija plaže

 

KONYALITY

Konyality Public Beach

Konyality Public Beach – lokacija

Ova plaža je više šljunkovita u odnosu na obalu Muratpaše, ali Konyality je poznat po tome što ima najdužu obalu. Poslednja informacija koju smo dobili je da je zatvorena za automobile. Obala Konyality plaže je prostran i sastoji se od pet uzastopnih plaža, a sve su sa plavim zastavama.

 

 

PLAŽE ZA LJUBITELJE NETAKNUTE PRIRODE

 

Olympos, Cıralı

Olympos, Cirali – lokacija

Ova plaža se nalazi na 1,5h od centra Antalije. Vode u Cirali-ju su azurne, oštre i prohladne, obala je stenovita, a zvuci prirode su autentični i stvaraju nesvakidašnji doživljaj.

Plaža Olimpos je u podnožju planine Olimpus i jedno je od glavnih mesta za gneždenje kornjača Kareta u Turskoj. Zbog toga nema suncobrana i ležaljki, a to je zbog inicijative da se zaštite kornjače. Ako putujete okolo automobilom, ponesite sa sobom nekoliko preklopnih stolica, kišobran i sto.

Budući da je ovo jedna od udaljenijih lokacija, moraćete da pešačite 5-10 minuta da biste stigli do plaže. Prvo je potrebno da kupite kartu na ulazu u drevni grad Olimp. Cena ulaznice iznosi 20 turskih lira, ali možete dobiti kartu za više ulazaka koja se više isplati ukoliko planirate da dolazite više puta na ovu plažu.

Ako dolazite automobilom, dostupan je parking. Cena parkinga je 5 turskih lira za 24h.

 

Adrasan Bay

Adrasan Bay – lokacija

Na samo sat vremena vožnje autobsom od autobuske stanice u Antaliji i 20-25 minuta vožnje od Cirali-ja, nalazi se još jedan mali raj. Zaliv Adrasan Bay ima mnogo obližnjih hotela, kafića i mesta duž obale i peščanu plažu sa plitkom vodom. Suncobrani i ležaljke su dostupni na plaži, a cena iznajmljivanja je 5 turskih lira.

Papaz Bay (Preist Bay)

Papaz Bay (Preist Bay) – lokacija

Smešten u regionu Kumulca, zaliv Papaz Bay se naziva pristaništem Papaz i mesto je koje posećuju kamperi. Ovo je izvrsno mesto ako volite šumovita područja, a takođe je i zbog toga vrlo mirno.

 

 

Korsan Bay (Pirate Bay)

Korsan Bay (Pirate Bay) – lokacija

Ovo je mala i netaknuta uvala okružena sa dve velike stene. Neverovatno je izolovana, toliko da je do nje moguće stići isključivo automobilom. Ovo je još jedno idealno mesto za kampovanje. Ostale fenomenalne stvari u zalivu Korsan uključuju planinarenje u šumi i ronjenje s maskom. Jedini nedostatak, ako ga možemo nazvati nedostatkom, je da je voda nešto slanija.

 

Plaže u Alanji

 

Kleopatra Beach

Kleopatra Beach – lokacija

Plaža Kleopatra je peščana i dugačka je čak 2 km. Voda je ovde plitka i toliko bistra da nema potrebe za ronjenjem da biste videli ribu. Ovo je takođe plaža sa plavom zastavom. Prema legendi, Kleopatra i njen ljubavnik Antonije su ovde plivali. Bili bismo loši turistički savetnici da ne dodamo da ovo mesto ima spektakularni zalazak sunca.

 

Damlatas Beach

Damlatas Beach – lokacija

Ova plaža se nalazi tačno ispred čuvene pećine Damlataš, a takođe je i plaža sa plavom zastavom. Ovu traku možete zamisliti kao nastavak plaže Kleopatra. Ulaz je besplatan, ali ležaljke i suncobrani se plaćaju.

Incekum Beach

Incekum Beach – lokacija

Ako ste ljubitelj kampovanja na plaži ili kampovanja uopšte, ovo je odlično mesto za Vas. Ovde ćete pronaći i šumski kamp Incekum. Incekum plaža je okružena listopadnim drvećem, plaža takođe ima status plave zastave. Voda je plitka, a pesak je idealan za porodice i decu.

 

PLAŽE U KEMERU

Faselis Beach

Faselis Beach – lokacija

Sa tri male uvale koje vam omogužavaju da se kupate među drvenim gradom Faselis, ovo je naša omiljena plaža u Antaliji u okrugu Kemer. Samo jedna od ovih uvala ima tuš i toalet. Nažalost, ovde nećete moći da pronađete ništa poput suncobrana ili ležaljki, ali hranu i piće možete kupiti u srednjoj uvali. Ulaz na ovu plažu košta 20 turskih lira.

 

Kiris Bay

Kiris Bay – lokacija

Kiris Bay je zaštićen od vetra i talasa, tako da je idealno mesto za ronjenje. Postoje i neke sjajne podvodne pećine odlične za fotografisanje.

 

 

Maden (Atbükü) Bay

Maden (Atbükü) Bay – lokacija

Još jedna od onih plaža na Antaliji sa doslovnim imenom ,,maden“ što znači kamenomom ili rudnik na turskom, a ovo područje je nekada bilo mesto za vađenje hroma. Jedno od najudaljenijih i netaknutih područja u regionu, omiljeno je mesto za kampere. Plaža ima sitne šljunke, a voda je kristalno čista. Plaža se nalazi na Likijskom putu, a do Olimpa možete stići za dva sata pešaka.

 

PLAŽE U SIDE-u

Evrenseki Beach & Kumkoy

Evrenseki Beach & Kumkoy – lokacija

Side je grad u Antaliji poznat po svojoj prirodi i istorijskoj važnosti kao drevni grad. Na plažu Kumkoy postoji nekoliko preduzeća, a Evrenski je javna plaža, ali neka vas to ne brine, čak i svlačionice i toaleti su čisti. Voda je ovde pomalo valovita, ali to je još jedna predivna peščana plaža.

plaže u antaliji

Demre

Kekova Beach

Ostrvo Kekova – lokacija

Demre se naziva i Potopljenim gradom i ima važne istorijske ostatke koji su bili pod vodom od zemljotresa davnih vremena. Definitivno je najintrigantija od plaža u Antaliji. Jedna izuzetno cool stvari je to što možete plivati uz ruševine! Naravno, ne možete (i zaista, ne biste smeli) da plivate u srci drevnih ruševina, ali ako želite da se približize dobrim stvarima, možete skočiti na brod i direktno do Kalekoy-a i tamo plivati.

 

Najlepše za kraj – KAPUTAS BEACH: Plavi raj

Kaputas Beach: Blue Paradise

Kaputas Beach – lokacija

Svetski poznata plaža Kaputas u Kasu, jednom od omiljenih okruga Antalije, svakodnevno svojim jedinstvenim tirkiznim bojama dočekuje stotine domaćih i stranih turista.

Nalazi se u blizini Kalkana, kojim upravlja opština Kas, a do besplatnog ulaza na plažu se dolazi stepenicama pored puta.

Kaputas je sigurno jedna od najlepših plaža na svetu sa svojoj jedinstvenom bojom i netaknutom prirodom.

Oni koji putuju ka Fetijama-Kas ne propuštaju priliku da se fotografišu sa plažom Kaputas u pozadini.