Samo 60-ak kilometara od popularnog austrijskog Beča, u Slovačkoj smešten je predivan misteriozan grad – Bratislava. Grad u kojem živi duh proslosti, lepotica na Dunavu, kao da ne dobija onoliko pažnje koliko zaslužuje. Kako bismo vam približili njegovo bogatstvo, predlažemo neke od prelepih znamenitosti koje svaki Evropljanin treba da poseti tokom svog života, a koji je najbolji period za to, nego vreme magične novogodišnje atmosfere.

Brdo Slavin

Ako želite da s jednog mesta imate pogled na snegom prekrivene Male Karpate, Dunav i Bratislavu, popnite se na Slavin i dočekajte da sunce zadje iza dvorca. Na ovom vojnom groblju počiva više od 6000 vojnika Sovjetske armije, koji su stradali u odbrani grada od nacističkih nemačkih jedinica tokom Drugog Svetskog Rata. Od kraja 50-ih godina, ovde se nalazi spomen ploča, jedan od simbola Bratislave. Predeo oko brda, predstavlja najimućniji i najluksuzniji deo grada, kroz koji treba da prolazite četrdesetak minuta kako biste se popeli do spomenika. Medjutim, hod će se isplatiti kad se pred Vama pruži ceo grad.

Novy Most

Kad smo se dotakli teme zadivljujućih pogleda s visine, treba spomenuti NLO restoran na vrhu Novog mosta. Na visini od 85 m, možete uživati u nekom od nacionalnih jela, kao i u pogledu na Dunav i obe strane grada, i to dok sedite na vrhu najdužeg asimetričnog čeličnog mosta na svetu.

Katedrala sv. Martina

Izgradjena u gotskom stilu u 14.veku, ova gradjevina predstavlja najistaknutiji deo Bratislave.Zidovi crkve svedoče krunisanjima najmanje devet mađarskih kraljeva i osam kraljica, uključujući i Mariju Tereziju. Put kojim su koračali označen je zlatnim krunama postavljenim okolo.

Na vrhu crkve nalazi se ogromna kruna svetog Stepana, teška 300 kilograma, a za ciju izradu je bilo potrebno cak osam kilograma čistog zlata.

Dok se budete divili ovoj katedrali, pogled će vam odvuci tri impozantna mosta koji se protežu preko plavog Dunava.

Takodje, u Bratislavi mozete videti “Najuzu kucu”, koja predstavlja specijalnu atrakciju sa svojih 1,3 m sirine i tri sprata. Kuca je funkcionalna i zaista najuza kuca u Evropi. Uz to, Bratislava se moze pohvaliti i prvim javnim parkom u Evropi, Janko Kral parkom iz 1774.godine, na desnoj obali Dunava.

Dvorac Bratislava

Na 86 metara iznad Dunava, nalazi se najpoznatija slovačka gradjevina. Ovaj “naopačke okrenut sto” čuva uspomene jos od 10.veka. Jedna od “nogara” zove se Kula Dragulja jer su se u njoj cuvali dragulji kraljeva, dok je dvorac bio kraljevski dom, a najpoznatiji stanovnik Marija Terezija. Deo Slovačkog narodnog muzeja danas je smesten u dvorcu. Svakako je ovaj dvorac jedan od dragulja cele Slovačke, a ne samo glavnog grada.