Foto safari, hajking i jahanje konja

Ukoliko želite da u jednom danu iskusite što više od prirode, odmora, nezaboravnih uspomena i dobijete najbolju vrednost za svoj novac foto safari, hajking i jahanje konja je odlična ponuda za vas.

Trajanje izleta – oko 6h. Izlet uključuje lanč paket.

Foto safari

Program :

Polazak na poludnevni izlet iz našeg rafting kampa. Vožnja uz kanjon reke Tare do sela Velenići i istoimenog konjičkog kluba čistkorvnih arapskih konja bogate istorije. Iskoristite priliku da zabeležite fotoaparatom fascinantne predele netaknute prirode kanjona Tare i njenih vidikovaca.

Na 15km od našeg rafting kampa do cilja stajemo i put nastavljamo peške. Čeka nas oko 1,5 km blagog uspona. Preporučujemo komotnu garderobu i udobnu obuću. Uspon nije zahtevan i idealna je prilika da uživate u pravoj netaknutoj prirodi, bogatoj flori uz cvrkut ptica i opojni miris šume. Posle pola sata hoda, stižemo do malog sela Velenići i istoimenog konjičkog kluba.

Foto safari i jahanje konja

Ljubazni domaćini će vam ispričati fascinantnu priču o istoriji ovih čistokrvih konja sa Borika. 13 velelepnih plemenitih životinja ovde mirno pasu i sa radošću dočekuju svoje goste. Razigrana ždrebad sa majkama radoznalo pritrčavaju posetiocima tražeći drugare za igru. Svi gosti imaju priliku da se oprobaju u jahanju konja, mirne naravi, izuzetno poslušnih.

Iskustvo nije potrebno. Moguće je i za decu. Ipak za one koje imaju vise iskustva u jahanju konja moguće je organizovanje, uz dopaltu, terenskog jahanja. Prilika koja se ne propušta. Pogled sa najviše tačke kanjona Tare iz sedla čistokrvih pastuva, dok orlovi lete ispod vaših nogu je nešto što se ne može rečima opisati, jednostavno morate doživeti.

Foto safari i jahanje konja

Vreme namenjeno za upoznavanje istorije konja sa Borika, istorije kanjona i reke Tare, međusobno druženje i jednostavno uživanje u prirodi. Povratak istim putem u naš rafting centar.

Kraj izleta.

CENA IZLETA: 30€

Više o istoriji boričkih konja možete pročitati ovde :

Drevna hibernijska saga nam je kroz stih prenela kako samo tri stvari čovek nikada u svom životu ne zaboravlja: svoju ljubav, predanog učitelja i velikog konja. Priča je upravo o trećoj „stvari“ koja se nikada ne zaboravlja. O zvuku kopita koji se razlegao diljem Starog kontinenta, od Urala pa do germanskih šuma… o topotu, milozvučnijem od svirale Hermesove, koji je potekao sa Borika. Alhemija boričkih pašnjaka i omora i sinova arapske pustinje je započela krajem XIX vijeka. U Habzburšku monarhiju iz sirijskih pustinja Alepa knez Švarcenberg 1814. godine uvozi rasna arapska grla. Stvara se sistem ergela.

Foto safari i jahanje konja

Širenjem monarhije, arapske žive vatre dolaze i do visoravni 1100 metara nad kanjonom Drine. Na planinskom rajskom ostrvu, uz stručan nadzor (verovatno presudan uticaj inž. agronomije Milana Grkovića ’30-ih godina) i adekvatnu negu, pruženi su idealni uslovi za slobodno kretanje konja „gde su mogli čajeve pasti“. Formiran je manji tip arapskih konja. Siglavy, Gazal, Ilderin, Lenkoran, Kuhayen zaid, Saabich, kobile Luna, Kadina, El Hafi, Bajan i Hamdani… stotine vrhunskih grla. Linije koje se okarakterisane kao nenadmašne što se tiče atletskih atributa kao što su izdržljivost, snaga, motivisanost i uopšte atletskih predispozicija. Sem nagrada na sajmovima i takmičenjima širom Jugoslavije, borički arapski konji i njihovi potomci su postali glavne linije u najvećim svetskim ergelama.

Lapis, konj čudesne sudbine, kome kao da je samo ime predskazalo šta će postati – kamen temeljac, kamen obnovitelj, sivi pastuv poreklom sa Borike plasirao se za “uticajnog priplodnog pastuva” za Trakehner rasu, gde je ostavio jednu od najznačajnijih linija u svetu konjarstva – Burnus liniju. Sem u trakenerskom uzgoju, tako i u nekim drugim pasminama, kao što su Oledburg, Hanveranac, itd. Valja napomenuti da je nemački major Valter Šmit-Salcman, kome je Lapis bio dodeljen, odjahao na njemu na istočni front, u Rusiju, što iznosi preko 1500 km. Preživeli su pakao istočnog fronta i surovu rusku zimu i Lapis i oficir, i živi se vratili u Njemačku. Prema nekim podacima, zajedno su projahali oko 6 hiljada kilometara, što je ravno udaljenosti od Pariza do Njujorka. Nemački oficir je sigurno, uz paklene zvuke rata, slušao i vetar koji je dopirao iz raja kroz grivu našeg Lapisa, vetar o kojem je govorila jedna druga drevna mudrost…

Siglavy linija je preživela Prvi svetski rat samo zahvaljujući ergeli Borike. Nestala je sa svih drugih. 30-ih godina prošlog veka Tibor Petko-Siantner, direktor ergele u Babolni, je pokušavao da ponovo uspostavi nestalu Siglavz liniju u ovoj čuvenoj mađarskoj ergeli. U cilju da stekne Siglavz pastuva, rođenog na Borikama 1925. godine, Petko-Siantner je našoj državnoj ergeli ponudio dva pastuva iz Kuhailan Zaid linije. Nakon sklopljenog dogovora, potomci Siglavija su se iz Mađarske proširili i u državnu ergelu Topolcijanki u Čehoslovačkoj i sve do nemačkog odgajivališta arapskih konja.

Jahanje konja

Dva pastuva Kuhailan Zaid koji su pristigli na Borike iz Mađarske su dali nesamerljivi doprinos genetskom fondu naše ergele. Moglo bi se pomenuti i ime Artemor, koji je ovenčan zlatnom olimpijskom medaljom na Olimpijadi u Moskvi, Vidfol, najčuveniji konj u Americi, Burnus, koji je 5 godina za redom pravio najveći broj elitnih konja u Njemačkoj, a među mnogobrojnim potomcima, skoro 40-ak imena su postigla najviše uspjehe, Barton, osvajač zlatne olimpijske medalje, Habih, tamna, elegantna vatra evropskog konjarskog sporta, i mnogi, mnogi drugi. Reference kojim bi se podičile najelitnije svetske ergele. Borike su se u svojoj pitomosti i istovremeno svojoj divljini idealno spojile, igrom sudbine, sa ovim veličanstvenim arapskim konjima, dovedenim iz azijske pustinje. Rezultat su ove legendarne priče, od kojih ni jedan mali deo ispričali još uvek nismo. Ni samima sebi, a kamoli svetu…

Aranžman obuhvata
  • sve pripadajuće takse
  • obilan ručak
Aranžman ne obuhvata
  • Konzumaciju pića u kampu
  • Fakultativni izleti
  • Individualne troškove
Opšte napomene
  • Okvirno trajanje izleta 6h
  • Prethodno iskustvo nije potrebno
  • Minimalan broj učesnika za realizaciju aranžmana je 4 osobe
  • Satnice u opisu aranžmana nisu fiksne I mogu se menjati zavisno od želje i potreba gostiju