Jednodnevni izlet – autobusom

TERMIN: 01.11.2020.

CENA: 1890 RSD

Predeli i slike kojima se svi ponosimo!

Vodimo vas u:

  1. Golubački grad, srednjevekovnu tvrđavu na Dunavu gde ćete doživeti pravu srednjevekovnu atmosferu 
  2. Viminacijum gde ćemo proveriti kako su to živeli Rimljani 
  3. Smederevo najveću ravničarsku tvrđavu u Evropi gde ćemo se vratiti u vreme srpskog srednjevekovnog dvora i čuti priče o hrabrom despotu Đurđu, njegovoj upornoj ženi Jerini i životima njihove dece.

Prvo ćemo posetiti Arheološki park Viminacijum .

Zvanično je otvoren 5. oktobra 2006. godine. Na istraživanju rimskog grada i vojnog logora radi interdisciplinarni tim, sastavljen od izuzetnih stručnjaka iz različitih oblasti. Projekat Vimnacijum, pored arheologa, okuplja matematičare, elektroinženjere, geofizičare, geologe, petrologe, istraživače koji se bave daljinskom detekcijom, 3D modelovanjem i prepoznavanjem oblika, ali i veštačkom inteligencijom. Njihova želja je da trgovi i hramovi, pozorišta i hipodrom, kupatila, ulice i četvrti grada izrone iz oranica u kojima su se vekovima nalazili i postanu deo svetske i naše kulturne baštine, ali i simbol prepoznatljivosti dunavskog areala.

Posle posete Viminacijumu,krećemo ka Golubačkoj tvrđavi.

Golubačka tvrđava podignuta je na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, na mestu gde Dunav najširi u svom toku prelazi u tesnac Karpatskih planina. Tvrđava je predstavljala važno srednjovekovno vojno pogranično utvrđenje, planski građeno zbog vojno-strategijskog značaja mesta. Odavde se lako mogao kontrolisati sav kopneni i vodeni put koji je povezivao istok i zapad, a strme i nepristupačne Ridanske litice, na kojima je izgrađena Tvrđava, i sama reka, bili su joj prirodna zaštita. Zbog ovakvog položaja, tokom XIV i XV veka, pogranične sile, Ugarska i Srbija, a potom i Otomanska imperija, borile su se da osvoje Golubačku tvrđavu jer su time sticali kontrolu i moć nad državnom granicom.

I za kraj smo ostavili Manastir Tumane, jedan od najposećenijih u Srbiji .

Manastir Tumane je pravoslavni manastir Eparhije braničevske Srpske pravoslavne crkve. Nalazi u Golubačkoj dolini na samoj obali istoimenog potoka, 12 km udaljen od Golupca. Za ime manastira vezano je nekoliko predanja za Miloša Obilića, proslavljenog kosovskog junaka. Ne zna se tačno vreme izgradnje manastira. Prvi put se pojavljuje u popisu 1572/3. godine. Popis iz vremena sultana Murata III određuje lokaciju manastira kod sela Tuman. U manastiru su (1891) redovno održavani “naročiti parastosi” Milošu Obiliću – kao zadužbinaru.

Plan puta

Polazak iz Niša je planiran u 7:00h sa parking kod hipermarketa “Tempo”, Bul. 12. Februar, Niš.

Vožnja auto putem u pravcu Požarevca sa usputnim pauzama i prikupljanjem putnika na benzinskim pumpama i odmaralištima. Dolazak na arheološki lokalitet “Viminacijum” i obilazak u pratnji lokalnog vodiča. Nakon obilaska lokaliteta, nastavljamo put ka Golubačkoj tvrđavi, gde će putnici biti u mogućnosti da uživaju u čarima koje ona pruža. U popodnevnim časovima nastavljamo put ka manastiru Tumane, kako bi prisustovali liturgiji koja počinje u 17h. Slobodno vreme u manastiru.

Polazak za Niš je planiran u 19h. Dolazak u Niš oko 23h.

Moguć je transfer iz sledećih gradova:

PROKUPLJE - 5€

PIROT - 7€

LESKOVAC - 7€

KNJAŽEVAC - 7€

ZAJEČAR - 7€

BOR - 10€

* u pitanju su cene transfera u oba pravca

Način plaćanja i prijave
Cena obuhvata/ne obuhvata
Izleti | Žurke