Ponuda ističe za:
Dana
Sati
Minuta
Sekundi
Još 1 osoba gleda ovo putovanje.
Plan puta

1. dan Beograd - NIŠ – Makedonija – Grčka:

Sastanak grupe na dogovorenom mestu u u podnevnim časovima. Vožnja preko Srbije, Makedonije i Grčke uz usputna zadržavanja radi odmora, osveženja i regulisanja graničnih i carinskih formalnosti.

2. dan / Grčka – ATINA (Akropolj - fakultativno):

Dolazak u Atinu u prepodnevnim satima. Panoramsko razgledanje grada autobusom (Trg Omonija, Trg Sintagma gde se nalazi Parlament i straža Evzona, Olimpijski stadion, Zevsov hram, Hadrijanova vrata, Bajronov spomenik, Nacionalna biblioteka, univerzitet...).

Smeštanje u hotel. Slobodno popodne ili fakultativna poseta AKROPOLJU (Propileji, Partenon, Erehtejon…) sa stručnim lokalnim vodičem. Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan Atina (Argolida – fakultativno):

Doručak. Slobodno vreme ili fakultativni celodnevni izlet za ARGOLIDU - Korint, Epidaurus (obilazak antičkog pozorišta iz IV veka p.n.e. i muzeja) i Mikena (Kraljevske grobnice i Lavlje kapije). Povratak u Atinu. Priprema za doček. Fakultativni doček NOVE GODINE u nekom od popularnih gradskih klubova ili individualno na Sintagma trgu. Noćenje.

4. dan / Atina (Sunion – fakultativno):

DoručakSlobodno prepodne. U podne poludnevni izlet na SUNION, najjužniju tačku Atike (Posejdonov hram , Apolonovu obalu i Glifadu (slobodno vreme u Glifadi), koju naša agencija organizuje za prvi dan Nove godine. Povratak u Atinu i slobodno vreme za individualne aktivnosti. Fakultativni odlazak u neki od brojnih gradskih klubova. Noćenje.

5. dan Atina – Grčka – Makedonija – Srbija:

Doručak. Napuštanje hotela. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. U poslepodnevnim časovima polazak za Srbiju. Sledi noćna vožnja preko Grčke, Makedonije i Srbije uz usputne pauze za odmor, osveženje...

6. dan / Srbija – NIŠ - Beograd:

Dolazak u Beograd u popodnevnim časovima (u zavisnosti od situacije na graničnim prelazima i putevima).

KRAJ PROGRAMA.

Način plaćanja i prijave
Cena obuhvata/ne obuhvata
Izleti | Žurke

VESELI VIKEND AKCIJA - POPUST od 30 EUR po sobi!

Tokom akcije VESELI VIKEND (11, 12 i 13. novembar) cene sa sajta se dodatno umanjuju za iznos popusta.

Ukoliko za putovanje bude neophodan brzi ANTIGENSKI test, uz vaučer izdat od strane Balkan Fun TA, možete ga uraditi u Aqualab labaratoriji po ceni od 1050 RSD.

Ukoliko putnici odustanu od putovanja, usled bolesti virusa Covid-19, prilikom dostave pozitivnog PCR testa rez. se otkazuje i uplata refundira u celosti. Ovo važi za putovanja gde Balkan Fun nastupa kao organizator.

VAŽNO:

  1. Cene iz tabele važe do subote, 13. novembra ili do popunjavanja slobodnih mesta.
  2. Navedene cene iz tabele se odnose na PAKET ARANŽMAN (100% hotelski smeštaj sa doručkom i prevozom) za polazak iz Novog Sada i Beograda.
  3. Za polazak iz Kragujevca i Niša cene se uvećavaju 10€. Polazak iz Niša se realizuje za broj od minimalno 40 putnika.
  4. Za putnike koji organizuju prevoz u sopstvenoj režiji, navedene cene aranžmana iz tabele se umanjuju za 20€.

POSLOVNICE:

  • Niš (Balkan Fun), Cara Dušana 39, 018 310 50 30, 069 500 25 24

Opis destinacije:

Atina Doček Nove godine 

Atina Doček Nove Godine - Dočekajte najluđu noć u grčkoj prestonici, uz fenomenalnu prazničnu atmosferu i blagu klimu! Putovanje u Atinu uvek podrazumeva prelepe znamenitosti i obilaske, ali pre svega srdačno grčko gostoprimstvo i prijatne temperature zbog kojih turisti obožavaju da je posete i zimi!

Svi se mogu složiti da je Atina zanimljiv grad. Blagosloven bogatom kulturnom i istorijskom prošlošću, grad je predmet mnogih poznatih-i manje poznatih-činjenica.

Jedan od najstarijih gradova na svetu, Atina je poznata kao rodno mesto demokratije. Sa istorijom dugom preko 3000 godina, Atina je najbolji grad za razgledanje. Prema mitu, grad je dobio ime po Ateni, boginji mudrosti i kćeri Zevsa. Bila je zaštitnica grada i zapravo je hram Partenona na Akropolju posvećen njoj.

Prvi tragovi Atine datiraju iz mikenskog perioda, dok je vrhunac dostigao nakon 5. veka pre nove ere, poznatog kao Zlatni vek Perikla, atinskog državnika koji je nadahnuo toliko inovacija za svoju domovinu i doveo je do njene slave. Još u 8. veku pre nove ere, Atina se postepeno razvijala u važan grad-državu za Grčku, stavljajući naglasak na kulturu i njenu pomorsku moć. Ali bilo je to u 5. veku pre nove ere kada su napravljene velike političke formacije, izgrađene nove zgrade, uključujući Akropolj, Posejdonov hram u Sounionu i drevnu Agoru, a pobednički imperijalni ratovi su se odigrali kako bi Atina dobila nove ekonomske izvore.

Atina, novogrčki Athinai, starogrčki Atenai, je istorijski grad i glavni grad Grčke. Mnoge intelektualne i umetničke ideje klasične civilizacije nastale su baš u Atini, a grad se generalno smatra rodnim mestom zapadne civilizacije.

Atina se nalazi 8 km od zaliva Faleron, ulaza u Egejsko more (Aigaion), gde se nalazi Pirej (Piraijevs), luka u Atini, u sušnom basenu sa planinskim pojasom, podeljenim sever-jug linija brda. Atina ima površinu od 165 kvadratnih milja (427 kvadratnih kilometara). 

Međutim, nakon Peloponeskog rata i poraza od Sparte, Atina je počela da opada. U 2. veku pre nove ere Rimljani su je osvojili i stekli deo svoje stare slave, ali u vizantijsko doba severna plemena su često napadala grad i ponovo propadala.

Atina je postala zvanični glavni grad Grčke 1834. godine, odlukom kralja Otona. U to vreme, Grčka je upravo preživela dugu borbu za nezavisnost, moderna grčka država je tek bila formirana i narodu je bio potreban simbol da poveže modernu Grčku sa slavnim starim godinama. Zbog toga je Atina postala glavni grad zemlje i planovi za reformaciju su odmah počeli. Evropski arhitekti su pozvani da dođu u Grčku i obnove glavni grad. U to vreme izgrađene su impresivne neoklasične zgrade, uključujući grčki parlament, grčki univerzitet i atinsku akademiju.

Sva ova drevna, vizantijska i neoklasična razgledanja čine Atinu odličnim gradom za posetu. Olimpijske igre 2004. poboljšale su imidž grada, lepim prevoznim sredstvima i rekonstrukcijom starih zgrada. Iako bi centar Atine u početku mogao obeshrabriti posetioce svojim neorganizovanim izgledom, postoje mesta istorijske lepote za posetiti, kao što su Plaka, Monastiraki i Thissio.

Poseta Atini nije sigurno potpuna bez posete Akropolju i Novom muzeju Akropolja, drevne Agore i rimske Agore. Veoma zgodan grad za šetnju jer su sve znamenitosti u blizini, Atina je takođe odlično mesto za putovanje sa decom.

Osim glavnog grada Grčke, Atina je takođe transportno čvorište, jer ima međunarodni aerodrom i nalazi se tako blizu luke Pirej, glavne kapije ka grčkim ostrvima. U regionu Atike postoje još dve luke, Rafina i Lavrion, koje takođe služe trajektima za grčka ostrva.

Predstavljamo vam  15 zanimljivih činjenica koje biste trebali znati o Atini.

Atina je najstarija prestonica Evrope.

Zapisi pokazuju da poreklo grada seže pre oko 3.400 godina, što ga takođe čini jednim od najstarijih gradova na svetu.

Atina je iskusila skoro svaki oblik vladavine.

Pošto je bila naseljena više od 4.000 godina, Atina je bila potčinjena gotovo svim oblicima vladavine poznatim do danas: monarhiji, demokratiji, socijalizmu, kapitalizmu, čak i komunizmu.

Da nije masline, Posejdon bi možda bio zaštitnik grada.

Prema mitologiji, Atena i Posejdon su se takmičili za titulu čuvara grada. Svaki od njih ponudio je poklon kako bi zadobio naklonost svog naroda i bogova, ali se Atinino maslinovo drvo smatralo vrednijim od izvora slane vode koji je dao Posejdon, pa je njeno ime dato gradu-državi.

Drevne olimpijske igre nikada nisu održane u Atini.

Prve olimpijske igre održane su 776. godine p.n.e. u Olimpiji, na Peloponezu, ali je i grad-država Atina takođe imala svoje igre, nazvane Panatenejske igre, od 566. godine p.

Atina je dom prve poznate demokratije.

Demokratija je uspostavljena u Atini oko 500. godine p. Zasnovan je na sistemu direktne demokratije, u kojem su podobni građani direktno glasali o zakonima.

Atina ima najviše pozorišnih pozornica na svetu.

Razumljivo je da Grci pozorište shvataju veoma ozbiljno, jer tradicija pozorišta datira još iz vremena prve demokratije u Atini - toliko da Atina ima 148 pozorišnih pozornica, više nego Vest End i Broadvai zajedno.

Atina nije uvek bila glavni grad Grčke.

Atina je drugi glavni grad Grčke. Tokom i nakon rata za nezavisnost, glavni grad nove grčke države bio je Nafplio, 1821–1834.

Akropolj ima tešku prošlost.

Dok je Partenon centralna gradska znamenitost u Akropolju, ovaj sveti hram je prošao kroz neke poteškoće. Tokom svog života, hram je korišćen kao skladište municije, pretvoren u crkvu, zatim u džamiju, i opljačkan od strane bivšeg ambasadora u Carigradu lorda Elgina. Takođe je služio kao kasarna, a Mlečani su ga bombardovali 1687.

Atinski metro sakrio je neočekivane arheološke nalaze.

Tokom izgradnje atinskog metroa za potrebe transporta tokom Olimpijskih igara 2004. godine, radovi su doveli do najvećih arheoloških iskopavanja u oblasti Atine, a iskopano je preko 50.000 artefakata. Šest metro stanica prikazalo je neke od nalaza.

Žena je odgovorna za trotoare u današnjoj Atini.

Od kraja 19. veka do devedesetih, trotoari u centru Atine bili su popločani mermerom. Prva gradonačelnica Atine, Dora Bakoiannis, odlučila je da gradu 2003. godine pruži preko potrebnu masku lica, jer je mermer ostario i postalo bi klizavo u kišnim danima. Dok su neki mramorni trotoari još uvek na svom mestu, atinski putevi i šetališta su modernizovani, čineći ceo grad pristupačnijim za sve - baš na vreme za Olimpijske igre 2004. godine.

Hotel Grande Bretagne je najstariji hotel u gradu.

Veličanstveni hotel Grande Bretagne, koji se nalazi na trgu Sintagma, korišćen je kao kraljevski pansion u 19. veku, a služio je kao nacističko sedište tokom nemačke okupacije Atine u Drugom svetskom ratu.

Atina predstavlja milenijume arhitektonskih stilova.

Kao grad koji datira iz antike, Atina je zanimljiva studija slučaja arhitekture i dom je različitih stilova, od grčko-rimskog do neoklasičnog do modernog.

Maratonska manifestacija stvorena je za savremene Olimpijske igre održane u Atini.

Maraton je uspomena na trčanje grčkog vojnika Pheidippidesa (poznatog i kao Philippides), koji je otrčao od Maratona do Atine da izvesti pobedu Atinjana nad Persijancima 490. godine p.n.e.

Atina je bila prva evropska prestonica kulture.

Ideja o naslovu zaslužna je za Melinu Mercouri - bivšu glumicu, aktivisticu i ministricu kulture - i njenog francuskog homologa, Jack Lang -a.

Do nedavno u Atini nije postojao muzej savremene umetnosti.

Nacionalni muzej savremene umetnosti, ili EMST, prvi je grčki muzej ove vrste. Radila je od 2000. do 2003. godine u prizemlju pivare FIKS, ali je od tada zatvorena radi renoviranja. Trebalo bi da se ponovo otvori kasnije ove godine.

Želite da otkrijete Atinu na zanimljiv način? Rezervišite aranžman Atina Doček Nove Godine po ULTRA FIRST MINUTE ceni.