HURGADA IZLETI – Šta je najbolje posetiti tokom letovanja u Hurgadi, Egiptu

Hurgada, uz Sharm el Sheik, važi za najpoznatije letovalište u Egiptu. Svake godine na hiljade srpskih turista poseti Hurgadu i uživa u čarima all inclusive ponude hotela.

Hurgadu krasi obala dugača preko 60 km, a tolika dužina obale je omogućila luksuznim hotelima da poseduju privatne plaže na kojima mogu uživati njihovi gosti.

Pored uživanja u na plaži i hotelu, Hurgada je atraktivna po tome što je na odličnoj lokaciji sa koje možete posetiti razne istorijske znamenitosti i izlete koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Egipat, pored odmora i zabave, može ponuditi zaista mnogo svojim gostima, a mi ćemo u narednom tekstu predstaviti najbolje izlete koje možete posetiti dok ste na letovanju u Hurgadi.

 

 

1. Egipatske piramide

Jedno, a ujedno i jedino preostalo od sedam svetskih čuda su piramide u Egiptu. To što ste smešteni u Hurgadi ne znači da ne možete „otkriti“ drevna čuda Egipta.

Polazak iz Hurgade je oko 01:00h. Ulazak u autobus je ispred hotela i odatle krećete na celodnevni izlet i put ka glavnom gradu Egipta – Kairu. Putovanje traje oko sedam sati.

U jutarnjim časovima stižemo u Kairo. Jednodnevni izlet do velikih egipatskih piramida ne bi bio potpun bez posete Nacionalnog muzeja Egipta.

Muzej se nalazi na trgu Tahrir u Kairu. Ovo je dom najimpresivnije kolekcije drevnih egipatskih artefakta. „Izgubićete se“ u istoriji ovog doba. Oduševićete se blistavim blagom Tutankamona. Zagledajte se u prave mumije i zapitajte se o životu koji su vodili i koje bi priče mogli ispričati.

Muzej se sastoji od 107 muzejskih dvorana prepunih artefakta, a u samom muzeju se nalazi i Tutankamonova maska smrti koja se sastoji od 14kg čistog zlata!

Posle posete muzeja odlazimo na ručak u jedan od lokalnih restorana. Ručak je uključen u cenu izleta.

Nakon ručka krećemo ka Gizi i čuvenim piramidama.

Osetićete se vrlo minijaturno gledajući prema piramidama, pa se pripremite da vam od pogleda zastane dah.

Piramida u Gizi je izgrađena pre oko 4.500 godina. Ova izuzetna arhitektosnka umetnička dela izdržala su dtest vremena i ostala jedino preostalo od sedam svetskih čuda.

Kada su izgrađene, tri piramide su bile povezane pokrivenim nasipima. Ljudi su verovali da će, kada faraoni preminu, u zagrobnom ćivotu postati bogovi i, očigledno, bogovima je potrebno bogatstvo i zlato da bi vladai, zbog čega su grobovi bili prepuni blaga.

Najveća piramida pripada faraonu Khufuu i visoka je neverovatnih 146 metara. Ukoliko bi želeli da prebrojite sve kamene blokove ugrađene u ovu piramidu, morali bi da brojite do 2.3 miliona!

Dok gledate u piramide, možda ćete doći u iskušenje da se popnete, ali, najbolje je odupreti se porivu ukoliko vam neko ne dozvoli. Unutar piramida naći ćete poslednje počivalište nekih mumija.

Nakon piramida u Gizi, razgledaćemo Sfingu.

Kada posetite veliku Sfingu, neće vam trebati mnogo truda da biste doživeli kako je to bilo u vreme faraona. Legendarna Sfinga je isklesana u potpunosti od jednog komada kamena. Vekovima je ovo složeno stvorenje sa glavom Kralja Chephrena i telom lava bio zagonetni simbol Egipta.

Dakle, maksimalno iskoristite svoju blizinu i fotografišite što više slika.

Okvirna cena izleta: 55 €

 

2. Ronjenje – celodnevni izlet za početnike

Ovaj celodnevni izlet ronjenja je idealan za sve kojima je ovo prvi put da se upuštaju u ovakvu avantaru. Ronjenje je jedan od najpopularnjih izleta u Hurgadi.


U ovu pustolovinu krenućemo iz luke u Hurgadi i otisnućemo se na Crveno more u potrazi za najboljim mestima za ronjenje.

 

Prvo ćemo istražiti plitka mesta za ronjenje pogodna za početnike, dok ćemo kasnije potražiti i dublja područja za one koji imaju nešto više iskustva. Sa Vama se konstatno nalazi licencirani ronilac, koji će Vam pomoći oko svih pitanja i postarati se da Vaše ronjenje prođe bez ikakvih problema.

 

 

Imaćete priliku da upoznate celokupan morski svet i da vidite šta se to sve krije ispod površine mora. Naravno instruktor će napraviti i nekoliko zanimljivih podvodnih fotografija i snimaka koje će vam ostati kao uspomena na ovo sjajno iskustvo. Sam izlete obuhvata dva zarona, sa celokupnom opremom uz pratnju ronioca i uključuje ručak i hotelske transfere.

 

Okvirna cena izleta: 35 €

3. Vožnja kvadova kroz pustinju i poseta beduinskom selu

Oprobajte se u adrenalinskoj vožnji kvadovima kroz pustinju. Doživite uzbudljivu vožnju kroz peščane dine do beduinskog sela, gde možete uživati u crnom čaju i jahanju kamila. Program uz večeru ulepšaće vam zanimljivi šou uz egipatske derviše i trbušne plesačice. Za kraj uživajte u pogledu na zvezde u pustinji.

Do početne tačke ovog izleta se stiže sa 4×4 džipovima, za oko 45 minuta vožnje (u zavisnosti od toga gde se nalazi vaš hotel), a celokupno trajanje izleta je oko 5h. Obavezno ponesite udobonu odeću, naočare, šal/maramu i naravno fotoaparate/mobilne telefone kako biste zabeležili ovu avanturu.

Hurgada Izleti

Ovaj izlet uključuje:

  1. Transferi od i do hotela
  2. Vožnja kvadova
  3. Jahanje kamila
  4. Poseta beduinskom selu
  5. Beduinski crni čaj
  6. Večera u beduinskom selu

Okvirna cena izleta: 25 €

 

4. Hurgada izleti – akvarijum

Otkrijte čari Crvenog mora u Grand Akvarijumu u Hurgadi. Ovo je jedna od najnovijih egipatskih atrakcija za celu porodicu. Preko 100 različitih morskih vrsta i 1200 primeraka u 24 galerije, ostaviće na vas zaista jak utisak, o raskošnom morskom svetu Egipta.

Delovi akvarijuma imaju zaista zanimljiva imena poput „Tunela morskih pasa“ ili „Doline kitova“. U okviru akvarijuma nalazi se i Zoo vrt sa kopnenim životinjama, tako da će vaši mališani uživati u danu provedenom sa interesantnim životinjama morskog i kopnenog sveta.

  1. Idealan izbor za porodicu
  2. Upoznajte životinjski svet Egipta

Okvirna cena izleta: 20 €

 

5. Hurgada izleti – Luksor

Otkrijte drevne grobnice i hramove Luksora. Na celodnevnom putovanju u Luksor istražite najvažnije znamenitosti na istočnoj i zapadnoj obali Nila.


 

Polazak na ovaj izlet je u jutarnjim satima. Prevoz dolazi po Vas ispred hotela. Prvi lokalitet koji obilazimo u Luksoru je Doline Kraljeva, grobnice  faraona od 18. do 20. dinastije. Ovde se nalaze grobnica čuvenog Tutankamona i Ramzesa II. Nakon toga obićićemo najveći hram na svetu, legendarni  Karnak kao i čuveni hram kraljice Hatšepsut  – nezaobilazna atrakcije Luksora. Naravno tu su i Memnonovi kolosi, ogromne statue koje čuvaju ulaz u nekadašnji hram.

 

Ovaj izlet uključuje:

Transferi od i do hotela

Celodnevni izlet u Luksor

Posetu lokalitetima sa lokalnim vodičem

Ručak

Okvirna cena izleta: 55 €

 

6. Hurgada izleti – plivanje sa delfinima

Ukoliko ste oduvek imali želju da plivate sa delfinima, možete je ostvarite u Hurgadi. U ovom egipatskom gradu postoji „Kuća delfina“ koja se nalazi u delu Makady Bay.

Plivanje sa delfinima je zaista neponovljiv doživljaj, jer možete da plivate sa ovim prepametnim životinjama u moru, u njihovom prirodnom okruženju.

Polazak na izlet je u jutarnjim satima, a izlet traje oko 8h. Naravno imaćete mogućnost i za sunčanje i kupanje.


Ovaj izlet uključuje:

Transferi od i do hotela

Opremu za ronjenje

Profesionalnog instruktora za ronjenje

Ronjenje sa delfinima

Ručak

Okvirna cena izleta: 35 €