Najveće i najjužnije grčko ostrvo, na svakom koraku podseća turiste na svoj značaj i veličinu.

Ovo ostrvo, kolevka je jedne od najstarijih civilizacija na svetu – Minojske civilizacije, nastale 3000 godina pre nove ere. Bogato istorijsko nasleđe je samo jedna od stvari zbog kojih su stanovnici Krita izuzetno ponosni, pored načina života, prelepih plaža, veličanstvenih planinskih predela, tihih seoca, sjajne hrane i vina. Turisti kažu da su bili preplavljeni kritskom veličinom, ali nisu sigurni da li se ta veličina ogleda u površini samog ostrva, ili u velikim srcima i srdačnošću naroda. Krit je rodno mesto mnogih velikih ljudi od kojih je najpoznatiji, slikar, vajar i arhitekta – El Greko. Pored ovog velikog umetnika, s obzirom na to da je Krit  plodno tlo za razne mitove i legende, ono je i rodno mesto Zevsa i Minotaura.

Otac svih grčkih bogova – Zevs, rodjen je u selu Psihro, u centralnom delu Krita, i odrastao u pećinama planine Dikte.

 Iako se o Zevsu može čuti i videti mnogo, širom cele Grčke, najviše će o njemu naučiti oni koji posete Zevsovu pećinu u kritskim brdima.Nije lak put do Zevsovih odaja. Prvo se treba popeti dugim stepenicama na vrh planine, zatim iz vreline julskog vazduha kročiti u hladnu stenovitu pećinu, a onda ponovo stepenicama i mračnim hodnicima se spusiti na dno pećine. Silne stepenice će vam možda oduzeti dah, ali neuporedivo onoliko koliko će vas bez daha ostaviti prelep prizor. Zevsov krevet je ne toliko veliko, tirkizno jezerce, u kom se presijavaju kovanice svih mogućih valuta, s obzirom na to da se veruje da će Zevs ispuniti želju onima koji ga posete.

Pećina je ogromna. Široka i visoka, baš kako se veruje da je i sam Zevs. On je na slikama i skulpturama predstavljen velike glave, velikih očiju i snažne brade, neki kažu kao džin koji voli ljude.

Ispod drevnog grada Knososa, pronađen je lavirint, za koji se veruje da je bio jazbina mitskog bića Minotaura – pola čovek pola bik.

 Pasifaja, Minotaurova majka, odgajala ga je dok nije postao previše besan, a onda je proročica iz Delfija naredila da se sagradi ovaj laviring i da se tamo smesti Minotaur. Svake godine on je tražio da mu Atinjani prinesu mlade žrtve. Ovaj strah dojadio je Atinjanima, a pogotovo hrabrom Tezeju koji je rešio da ubije Minotaura. Pre neko što je krenuo u svoj pohod, Tezej je svome ocu Egeju obećao da će se vratiti kao pobednik i da će zbog toga u povratku postaviti bela jedra na svoj brod. Arijadna, koja je bila zaljubljena u Tezeja, dala mu je magični mač kojim je ubio Minotaura, kao i klupko vune pomoću kojeg je pratio svoj trag i uspeo da se izbavi iz lavirinta. Egej je danima gledao u pučinu, iščekivajući svog sina, međutim, Tezej je zaboravio da pogidne bela jedra u znak pobede, te se Egej ubio bacivši se u more. More u koje je skočio sa Krita, sada se po njemu zove Egejsko more.

Kritsku civilizaciju stvarali su ljudi, bogovi, mitovi i legende, te će Zevs i Minotaur zauvek biti jedni od najvećih simbola ovog ostrva.

Našu ponudu za Krit, možete pogledati na linku.