KRSTARENJE NILOM – Spoj nespojivog

Egipat je poznat po svojoj bogatoj istoriji i kulturi, a krstarenje Nilom je jedan od najboljih načina da se upozna i istraži sve što ova zemlja ima za ponuditi.

Reka Nil je najduža reka na svetu i jedna od najvažnijih reka u Egiptu. Ona teče kroz središte zemlje, povezujući južni i severni Egipat i omogućavajući razvoj civilizacije u ovom području.

Nil je poznat po svojoj plavoj boji, koja proizlazi iz mnogobrojnih pritoka koje se ulivaju u njega, uključujući i Crvenu rijeku. Ova boja daje Nilu njegovo ime u starom Egiptu, “Hapi”, što znači “plavo”.

Reka Nil je takođe bila od velike važnosti za razvoj drevnog Egipta, jer je pružala vodu i hranu za stanovnike te je omogućavala prekograničnu trgovinu i putovanja. Drevni Egipćani su gradili hramove, piramide i druge graditeljske projekte pomoću kamena koji su dovozili Nilskim brodovima.

Reka Nil protiče kroz nekoliko država u Africi. To su Burundi, Džibuti, Eritreja, Etiopija, Kenija, Ruanda, Sudan, Tanzanija i Uganda te kroz Egipat.

Reka Nil počinje svoj put u Etiopiji, gde se zove “Blue Nile” (Plavi Nil), i nastavlja teći prema severu kroz Sudan, gde se spaja s “White Nileom” (Beli Nil) koji potiče iz Ugande.

Plavi Nil i Beli Nil se spajaju u Khartumu, glavnom gradu Sudana. Plavi Nil počinje svoj put u Etiopiji, gde nastaje od više reka, uključujući Atbaru i Sobatu, te teče kroz Sudan prema severu. Beli Nil počinje u Viktoriinom jezeru u Ugandi i teče kroz Sudan prema severu. Kada se Plavi Nil i Beli Nil spoje u Khartumu, formira se Reka Nil.

Nakon spajanja, Nil nastavlja teći prema severu kroz Egipat do Crvenog mora.

I danas, Nil igra važnu ulogu u Egiptu, jer je glavni izvor vode za poljoprivredu i industriju te omogućava turizam uz pomoć brodova za krstarenja. On je i dalje simbol Egipta i njegove istorije te privlači mnoge turiste iz celog svijeta.

  

Kako je reka Nil dobila ime

Naziv “Nil” potiče od grčke reči “Neilos“, što znači “valovita reka“. Grci su dobili ime “Neilos” od Egipćana, koji su nazivali reku “Hapi“, što znači “plavo“. Boja Nila je plava zbog mnogobrojnih pritoka koje se ulivaju u njega, uključujući i Crvenu reku.

Izvorno, Egipćani su nazivali Nil “Iteru“, što znači “reka”. Reka Nil je bila od velike važnosti za drevni Egipat, jer je pružala vodu i hranu za stanovnike te je omogućavala prekograničnu trgovinu i putovanja. Drevni Egipćani su ga smatrali darom bogova i nazivali ga “Božjim rijekom”.

 

Prirodni i životinjski svet reke Nil

Reka Nil ima raznoliku floru i faunu koja se razlikuje zavisno od područja u kojem se nalazi. U područjima s visokom vlažnošću, poput ugurskih šuma, nalazi se mnogo različitih vrsta biljaka, uključujući i papirus, tamarisku i akaciju. U sušnijim područjima, poput pustinja u Egiptu, nalaze se biljke koje su prilagođene sušnom okruženju, kao što su palme i akacije.

Fauna reke Nil takođe je raznolika i uključuje mnoge vrste životinja. U područjima s visokom vlažnošću nalaze se životinje poput slonova, nosoroga, leoparda, zebre i gazela. U pustinjskim područjima, poput Egipta, nalaze se životinje prilagođene suvom okruženju, poput antilopa, jakova i kameleona. U reci Nil, mogu se naći i mnoge vrste riba, poput nilske pastrve i sume.

 

Krstarenje Nilom – za vreme letovanja u Hurgadi ili kompletan aranžman

Krstarenje Nilom možete doživeti na više različitih načina. Prvi i najčešći za turiste iz naše države je u sklopu fakultativnog izleda iz Hurgade koji obuhvata obilazak Piramida, Muzeja egipatskih antikviteta i kao što smo napomenuli na početku, kratkog krstarenja rekom Nil.

Druga opcija je da odaberete celokupni aranžman krstarenje Nilom i provedete više dana brodu kojim ćete krstariti ovom neverovatnom rekom.

Krstarenje Nilom se obično odvija u luksuznim brodovima koji su opremljeni sa svim potrebnim sadržajima za udoban i nezaboravan odmor. Možete birati između različitih ruta, zavisno o tome što želite videti i istražiti. Neka od najpopularnijih mesta koja se obično posećuju tokom krstarenja su Kairo, Luxor, Aswan i Abu Simbel.

U Kairu možete posetiti jednu od najpoznatijih svetskih atrakcija – Piramidu Keopsa, možete posetiti Muzej Egipatskih antikviteta gde se nalaze brojni artefakti iz drevnog Egipta. Luxor je poznat po svojim impresivnim obeležjima iz drevnog Egipta, poput Drevnog hrama Karnaka i Drevnog hrama u Luxoru. Aswan je prekrasan grad s pogledom na Nilsku dolinu i obližnje faraonske ruševine. Abu Simbel je poznat po svojim veličanstvenim hramovima koji su izgrađeni u čast faraona Ramzesa II i njegove supruge Nefertari.

Osim što ćete imati priliku videti mnoge od ovih fascinantnih lokacija, krstarenje Nilom takođe pruža priliku da se upoznate s egipatskom kulturom i da probate lokalna jela. Možete uživati u raznim aktivnostima poput plivanja u Nilskoj dolini ili se opustiti uz pogled na divne pustinjske pejzaže.

 

Ukratko, krstarenje Nilom je nezaboravan način da se upozna Egipat i njegova bogata povijest i kultura. Obilazak ovih fascinantnih lokacija i istraživanje drevnog Egipta učinit će vaš odmor nezaboravnim. 

Pogledajte naš aranžman za letovanje u Egiptu tokom kojeg možete krstariti rekom Nil – ovde.