Da li ste znali da su ljudi jednako, a ponekad čak i više srećni tokom planiranja putovanja, nego tokom samog putovanja?

Istraživanja su pokazala da iščekivanje znatno produžava sreću i uzbuđenje koje nam putovanja donose. Zato planirajte! Detaljno, mnogo unapred i zajedno sa svojim partnerom ili prijateljem sa kojim se upuštate u avanturu. Razmišljanje o mestima, događajima i aktivnostima, nekad umeju toliko da nas ponesu da ne možemo da zaustavimo maštu. Na ovaj način lakše podnosimo sve obaveze koje prethode polasku. Takođe, u mašti nema kašnjenja, neljubaznog osoblja ili umora – kada planiramo putovanja, od svakog mogućeg segmenta očekujemo savršenstvo, a to nas čini srećnim.

Planiranjem, izvlačimo maksimum iz putovanja. Zapratite poneku stranicu o putovanjima ili čitajte turističke blogove. Na ovaj način dobićete inspiraciju za putovanje, a kada se odlučite koja je vaša sledeća pustolovina, informišite se što više o svojoj destinaciji. Pretražite internet, pitajte prijatelje koji su već bili, ili čak stupite u kontakt sa nekim lokalcem. Ovako možete unapred da se pripremite na ono što vas čeka, a pre svega da uštedite vreme na samoj destinaciji, mozgajući šta, kada da posetite, i kako to da izvedete.

Pakujte se pametno! Ponesite stvari u kojima se osećate i izgledate lepo, jer ćete onda biti i srećniji. Nemojte se pretrpavati, jer će vam to samo trošiti vreme, kako pre puta, tako i tokom puta kada budete okruženi haosom. Unapred osmislite kombinacije, i ne trošite više od dva minuta na oblačenje. Takođe, sa manje stvari ćete se lakše kretati i spakovati za povratak. Naravno, pre puta se „posavetujte“ sa vremenskom prognozom.

Kao što smo rekli, jedna od najvećih čari kod putovanja, je planiranje i iščekivanje, zato se trudite da umesto na jedno dugačko putovanje, odete više puta na kraće putovanje. Putovanje od tri dana, ako je dobro isplanirano i odabrano po vašoj meri, može savršeno da vam napuni baterije, a pritom manje obaveza nagomilavate za kad se vratite.

Probajte da doživite svaki trenutak za početak, a onda ga uslikajte. Čemu slika iza koje ne stoji uspomena? Takvu ste mogli pronaći i na guglu. Slika nije vredna onoliko koliko lajkova dobije, nego na koliko lepe momente vas podseti.

Ukoliko ste ipak obožavatelj instagrama ili estetski tip, i bitno vam je da posle putovanja imate što više lepih ili umetničkih slika za pokazivanje, i to možete donekle isplanirati. Pretražite na instagramu fotografije sa hashtagom koji vas interesuje, i dobijte novu inspiraciju za uglove, osvetljenje ili pozu.

Neka vam telefon pored slikanja, služi još samo za to da pošaljete poruku „Mama, dobro sam! Volim te.“ Odmorite. Uživajte u zalascima, ukusima, mirisima i avanturama. Ne moraju svi da znaju šta radite uživo, niti vi morate da znate sve što se dešava u sredini od koje ste otišli da odmorte. Razgovarajte sa nekim novim ljudima, ili sumirajte utiske od dana sa onima sa kojima ste pošli. Wi fi nije najbolja stvar koju kafići i trgovi mogu da ponude.

Opustite se. Planiranje je pozitivna stvar, ukoliko vas ubrzava i usrećuje, ali ne ako vam nameće previsoka očekivanja ili vas čini nefleksibilnim. Neke stvari, događaji i poznanstva se ne mogu isplanirati. Nekad ćete otkriti nešto sasvim novo i zanimljivo, a nekad videti da nemate vremena za sve ono što ste planirali. Budite otvoreni za promene. Nemojte napraviti previše gust raspored. Odmor treba da bude aktivan, jednako koliko i reklaksirajuć.

Srećni smo kad poklanjamo. Zato se uvek trudite da sa svog putovanja ponesete neki suvenir onima koje volite. Kupovina poklona ne treba da stvara stres ili da se gleda kao obaveza. Nemojte kupovinu poklona ostaviti kao poslednju, a obaveznu stvaku na svom spisku. Na taj način završićete sa 5 različitih magneta, koji su vam se već popeli na glavu dok ste ih pronašli, od kojih ne znate kome koji da poklonite i srećni ste što ste završili sa tom torturom. Poklon kupite onda kada vam zaliči na nekog,  i nemojte ga odma rangirati po ceni i veličini naspram poklona koje ste uzeli drugima. Svako će biti srećniji ako dobije poseban poklon, koji je biran baš za njega, kupljen sa uživanjem, makar on bio i umetnička razglednica ili interesantna školjka.

Da vam sreća nakon putovanja ne bi naglo opala, rešite što više obaveza pre puta. Na taj način neće vas strefiti ona postodmorska depresija i šamar realnosti, kada se setite koliko zaostajete sa poslom ili učenjem.

I na kraju, kako da produžite svoju sreću i što češće evocirate uspomene?

Sećate li se kad ste u školi u prirodi, tokom odmora u hotelu morali da pišete dnevnik? Šteta što nam to nije svima ostalo u navici. Posvetite 15 minuta svakog dana i zapišite najzanimljvije stvari od tog dana. Fotografije ipak ne mogu da prikažu lapsuse, blamove i simpatije. Sveščica sa utiscima je najlepši poklon koji možete sebi da donesete kao suvenir sa putovanja.

Takođe, za svoje putovanje narežite specijalnu plejlistu. Neka ona sadrži vaše omiljene pesme, ali i nove hitove, pesme koje voli vaše društvo, i pesme popularne u zemlji u koju idete. Na taj način, svaki sledeći put kada budete čuli te pesme, sećaćete se putovanja, a svi znamo koliko neke pesme mogu jako da probude emocije i uspomene.

Slična, ali još jača stvar je sa mirisima. Čulo mirisa, povezano je sa amigdalom u mozgu, koja je deo limbičkog sistema. Ova moždana struktura zadužena je za davanje snažnosg emocionalnog konteksta mirisima, i čuvanje tih emocija u memorji.  Zato za svoje putovanje izaberite neki novi šampon ili gel za tuširanje, koji inače ne koristite. Ukoliko nakon puta još nekad upotrebite taj šampon, to će biti kao mali povratak u  blisku prošlost i daleku zemlju.

Sada znate tajnu. Sledeći put uživajte planirajući, putovajući i prisećajući se, te uvek bar malim delom sebe budite na odmoru.