Prag – ujedno glavni i najveći grad Češke, smešten je na reci Vltava i spada u najočuvanije gradove Evrope. Poznat je i po nazivu “Zlatni grad” odnosno grad od zlata.

Naziv grada je staroslovenskog porekla i znači “gaz” odnosno mesto za prelaz. Na današnjem češkom ovo bi bila reč “práh.” Takođe ova reč je  ženskog roda pa otuda i naziv “Majka svih gradova”.

Prag je jedan od najposećenijih gradova Evrope, a posle ovog teksta shvatićete i zašto je broj jedan po izboru turista.

Znamenitosti koje treba obići u Pragu

Prag je grad najveće istorijske vrednosti u Češkoj. Grad sa dugom tradicijom je nastao i razvijao se na raskrsnici puteva u srcu Evrope. Prag je glavni privredni, ekonomski i kulturni centar Češke republike. Istorijski centar grada predstavlja deo svetske kulturne baštine. Istorija grada počinje još u starom dobu. 

Jedna od izuzetnih kulturnih vrednosti je i Karlov most.

Karlov most – predstavlja najstariji očuvani praški most, koji je podigao kralj Karlo IV 1357. godine. Most je spajao grad sa obe strane Vltave i samim tim bio je od velikog značaja za trgovce, ribare, zanatlije. Značajnost ni danas nije ništa manja. Postoji i moderna legenda koja je vezana za sam kamen temeljac ovog mosta 1357. godine. Dakle, sedam dana, devet meseci u 5:31h, bilo je vreme koje je odredio Karlo IV za izgradnju mosta i dobio sekvencu brojeva 1-3-5-7-9-7-5-3-1. Sagrađen je od peščanih blokova, a sa svih strana prostiru se utvrđenja, odnosno kule pa turisti često ovaj grad nazivaju i “Grad sa stotinu kula”.

Praški dvorac – ili zamak kako ga drugačije nazivaju meštani je takođe jedno od obeležja ovog grada, koji svakako zbog svoje lepote ali I veličine privlači turiste. Praški dvorac je najveći dvorac na svetu (po Ginisovoj knjzi rekorda spada u najveći zamkovni kompleks na svetu) sa oko 570m dužine oko 130m širine. Istorija zamka potiče još iz 9. veka a prva ozidana građevina je bila crkva Gospe. Dok su Bazilika Sv. Đorđa I bazilika Sv. Vida sagrađene u prvoj polovini 10-og veka. Danas u ovom kopleksu postoje kancelarije rimskih imperatora, predsednika Čehoslovačke i Češke Republike .

Katedrala Sv. Vida – spada u najvažniju i najveću hrišćansku crvku koja je u skopu Praškog dvorca. U njemu se nalaze grobnice brojnih svetaca. Sam naziv adaptira sve do 1997. godine, jer je bila posvećena samo Sv. Vidu i zbog toga se koristi uglavnom skraćeno obeležavanje kao “Katedrala Sv. Vida”, kao uobičajno prepoznatljiv naziv. Sastoji se iz tri kula, i u njoj možete pronaći odaje s Presvetim Trojstvom, mozaike iz 1370. godine kao i kapelu Sv. Vjenčeslava sa svojim spektakularnim oltarom sa više od 1300 dragih kamenja.

Krstarenje Vltavom – Plovidba ovom rekom nudi pogled na grad iz drugog ugla, pogotovo noćna plovida kada zaista imate utisak da je ceo grad od zlata. Krstarenja postoje tokom cele godine, ali svakako su najlepša tokom sezone, kada nije hladno i kada sa palube možete videti sve znamenitosti ovog grada kako sijaju pod uličnim svetlom. Potpuni osećaj donosi i kompozicija, pod istoimenim nazivom “Vltava” koju je komponovao Bedžih Smetana a inspiracija je proistekla upravo tokom krstarenja ovom rekom. Noću, na obalama Vltave, rusalke – u prevodu vodene vile igraju na mesečeni. Nežna muzika, kao uspavanka. Izvode je violine. Ako zatvorite oči, možete u svojoj mašti da osetite dašak vetra koji stvara blage talase, da vidite odsjaj meseca u vodi i vile kako plešu na mesečini u dugim belim haljinama sa puštenim zlatnim kosama.

Imaćete priliku da vidite i muzej Bedziha Smetane koji se nalazi na obali i to sve dok ispijate jedno od mnogobrojnih Praških piva.

Najpopularnija Praška piva

Pilsner Urquell – Jedna od najznačajnijih i najpoznatijih pivara na svetu dolazi upravo iz Češke, a u pitanju je Pilsner pivo koje je svojim imenom podarilo ime celokupnoj vrsti piva – pils pivo, a čije se sedište i pivara nalazi u češkom gradu Plzenu. Pilsner Urquell je pivo izrazito zlatne boje i prilično jakog, gorčeg ukusa.

  1. Staropramen– Staropramen je već dobro poznato pivo i u Srbiji, koje upravo potiče iz Praga u koji Vas vodimo.
  2. Budvar Budweiser– je jedno od najpoznatijih piva na svetu, svakako dobro poznato u regionu, a poznato i po sukobu oko imena u Americi. Budvar je ukusom lagano pivo sa slabijom notom gaziranosti u odnosu na ostala češka piva.
  3. Gambrinus– verovatno najprodavanije pivo u Češkoj trenutno, sa svoje dve poznate vrste, original 10 i Premium (light i premium Gambrinus pivo).
  4. Bernard– Bernard je pivo koje je nedavno počelo sa prodajom i u Srbiji, a karakteriše ga to što nije pasterizovano pivo i gorkasto-slatki ukus sa izraženom notom hmelja.

Noćni život u Pragu

Nakon obilaska, veče možete iskoristiti za opuštanje u jednom od mnogobrojnih klubova u ovom gradu. U Pragu možete birati od tradicionalnih pivnica do modernih noćnih klubova jer je noćni život uistinu šaren I teško je odabrati samo nekoliko najboljih mesta u gradu. Preporučujemo Vam da veče započnete u barovima poput Double Trouble, nalazi se na glavnom trgu ili Deja Vu ako ste za jedan karaoke party. Sasazu je  najposećeniji klub u gradu za sve ljubitelje rave-a i house muzike. Dok je Karlovy Lazane, najveći klub u Severnoj Evropi koji poseduje 5 nivoa i na svakom se pušta  drugačija vrsta muzike. U svim ovim klubovima je svakako, najprodavanij piće Praško pivo.

 

Da li ste znali?

– da u Pragu postoji i Kuća koja pleše (Dancing house)? Nalazi se u centru Praga, na reci Vltavi, nastala 1996. godine., a ovaj naziv je dobila zbog svog interesantnog izgleda nesimetrične arhitekture. Na krovu kuće se nalazi francuski restoran “Praški biser” (La perle de Prague) sa prelepim pogledom na Prag.

– da Karlov most ima čak 16 lukova i 30 statua svetaca. U početku se most zvao samo “Kameni most“.

U vreme gradnje mosta, nije bilo specifično da se kamen koristi kao konstruktivni materijal, pa je ovo bila njegova glavna karakteristika. Osim toga, dugo vremena su ga zvali, jednostavno, i Praški most, jer drugog nije bilo.

– da u Pragu postoji zid Džona Lenona, meso u centru grada gde se oslikavaju grafiti inspirisani upravo ovom muzičkom legendom. Ovaj zid je 2014. prekrečen uz natpis ,,Wall is over”. Ali… Wall is not over. U julu 2015. godine zid je bio “živ” i išaran grafitima.

– da ćete baš u ovom gradu probati neke od najboljih specijaliteta ovog dela Evrope – gulaš, knedle, kobasice, najbolje piva i još mnogo toga

– da je zbog svoje arhitekture Prag često odabir mnogih filmskih reditelja, te je lista svetski poznatih filmova snimanih u ovom gradu dugačka, a mi ćemo navesti neke od njih: James Bond Casino Royal, Van Helsing, Blade II, Hellboy, Mission Imposible i još mnogo velikih filmskih ostvarenja.

Ove i još mnoge druge stvari možete saznati na putovanjima u organizaciji Balkan Fun turističke agencije.

Pogledajte našu ponudu za putovanje u Prag i posetite ovaj neverovatni grad.

PRAG • NOVA GODINA 2023

PRAG • JESENJE PUTOVANJE