Simboličnog datuma – 7.7.2007. godine, na svečanosti u Lisabonu, proglašeni su pobednici takmičenja za Sedam svetskih čuda novog doba.  Takmičenje je nastalo na inicijativu Bernarda Vebera, osnivača „Nove otvorene svetske korporacije“, međutim UNESCO se u samom početku ogradio, pod navodom da se radi o medijskoj kampanji kao i ličnoj promociji Vebera.

Uslov za građevine kandidate, bio je da su sagrađene do 2000. godine, i da i dalje postoje, kao i da su u očuvanom stanju. Za kandidate glasala je javnost, tačnije svako ko ima pristup internetu ili mobilnom telefonu. U uži izbor ušli su i Akropolj, Ajfelov toranj, Kremlj, a jedan od nominovanih bila je i naša Đavolja varoš. Ovo su sedam veličanstvenih:

Kineski zid

S obzirom na to da se proteze čak od srednje Azije do Žutog mora, sa svojih 8851 km dužine, 10-16m visine i 8 m širine, Kineski zid je najveći odbrambeni objekat, i građevina na svetu. Ipak, prilično raširena informacija da se vidi sa Meseca, je samo urbana legenda. Gradnja je počela izmedju 220. i 206. g.p.n.e., završena tek u 17. veku, a danas je ovaj zid najveća turistička atrakcija Kine. Reči kineske himne govore o ovom zidu, jer su mnogi radnici i vojnici ovaj zid zalili svojim znojem i krvlju, te se za njega kaže da je „zid od krvi i mesa“.

Petra (Jordan)

Nekadašnji glavni grad araspskog kraljevstva Nabatejaca (poznati trgovački narod), bio je centar trgovine, odredište karavana, na raskrsnici puteva koji su spajali Egipat sa Sirijom, i južnu Arabiju sa Sredozemljem. Od 5. do 3. veka p.n.e. bio je važno trgovačko središte, a razvoj grada nastavio se i u doba Rimskog carstva. Grad je bio neosvojiv sa istoka, zapada i juga. Sa svih strana bio je opkoljen strmim liticama i u njega se ulazilo kroz uzan krivudav prolaz.  Poznat je po vodenim tunelima i kamenim strukturama uklesanim u crvenkastu stenu, pa ga neki zovu i „Crveni grad“.

Hrist Spasitelj

Statua Hrista spasitelja nalazi se u Rio de Žaneiru i visoka je 38. Raspon raširenih ruku je skoro isti kao visina – 28 metara, teška je 635 tona, a njena izrada trajala je skoro deset godina. Smešten iznad grada postao je simbol brazilskog hrišćanstva, kao i jedno od najposećenijih turističkih mesta u celoj zemlji i svetu.

Iako je ideja o statui, koju je predložio katolički sveštenik Pedro Maria Ros, bila odbijena 1889.godine, kada je Brazil postao republika i kada je crkva zvanično odvojena od države, katolici nisu želeli da odustanu od te ideje, već su želeli nešto što će simbolizovati njihovu veru. Organizovali su Nedelju spomenika gde su sakupili donacije za gradnju statue.  Ovaj simbol mira – Isus raširenih ruku,  predstavlja najsvetije lice koje će prihvatiti svakoga ko mu priđe. 

Maču Pikču

Ovo je sveti grad Inka Koji se nalazi na najvišem delu istočnih Anda, na visini od 2350m nadmorske visine. Verovatno je izgrađen oko 1300. godine, ali je bio skriven sve do 1911. kada ga je otkrio Hajram Bingam. Maču Pikču svedoči o vremenu veličanstvenog carstva Inka. Nakon što je osvojila teritorije, ova moćna vojska izgradila je kanale i sisteme puteva,a posle su sagrađene i tvrđave, hramovi i monumentalne kamene zgrade. Arheolozi današnjice tvrde da ovo svetsko čudo nije bio grad u klasičnom smislu te reči. Najverovatnije je građen kao carski posed ili religijsko utočište. Grad je, čini se, bio napušten još i pre nego što su carstvo Inka pokorili Španci. Jedna od teorija tvrdi da je deo stanovnika pokosio sifilis, a ostale građanski rat.

Koloseum

Koloseum je amfiteatar u Rimu, i rimski simbol. U njemu su održavane su gladijatorske igre,  koje je moglo pratiti 50 000 gledalaca. U slučaju požara Koloseum bi se ispraznio za 10 minuta, s obzirom na to da da je imao čak 76 izlaza. Ulaz je bio slobodan za sve Rimljane, međutim sedišta su bila statusno klasifikovana, pa su tako vladari i viđeniji ljudi sedeli bliže pozornici, dok su niži staleži sedeli u višim redovima.

Današnji izgled ove građevine je rezultat mnogih zemljotresa, kao i požara, međutim, i oštećen uživa uzdahe i poglede divljenja miliona turista širom sveta koji posete Rim. Stari rimski epigram kaže: „ Dok Koloseum stoji, stojaće i Rim, kad Koloseum padne, pašće i Rim, kad padne Rim, pašće i svet.“

Čičen Ica

Čičen Ica, u prevodu znači, “na ivici Ica (naroda)”, nalazi se u Meksiku i godišnje je obiđe preko milion posetilaca. Ovo je veliko arheološko nalazište, na Jukatanu, iz doba civilizacije Maja. Jukatan nije imao nadzemnih rekla, a Čičen Ica je imala tri velika prirodna izvora, te je postao prirodan centar za stanovništvo.

Kao žrtve, izvorima su se bacali razni predmeti, a u očajnim trenucima suše su se bacale i ljudske žrtve. Karakteristična za ovaj grad, je piramida Kukulkan. Tek jedna trećina ovog prelepog poseda je istražena, te ko zna kakve sve tajne on čuva.

Tadž Mahal

Ova građevina u Agri (Indija), izgrađena je sredinom 17.veka i to rukama čak 22000 ljudi. Gradnju ovog mauzoleja je naredio  Šah Džahan je za svoju omiljenu ženu, Ardžumand Bano Begum, koja je poznatija kao Mumtaz Mahal.Tadž Mahal se smatra vrhunskim ostvarenjem mogulske arhitekture – stila koji kombinuje elemente persijskih, indijskih i islamskiharhitektonskih stilova.Iako je bela kupola mermernog mauzoleja najpoznatija arhitektonska komponenta, Tadž Mahal je zapravo integrisani kompleks struktura. Ponosno i čvrsto stoji  zadivljujući svojim spoljašnjim izgledom, iako je i iznutra jednako impozantan.