Šta posetiti za vreme putovanja u Beč?

Beč, glavni grad Austrije, jedan je od najelegantnijih i najlepših gradova Evrope. Ovde ćete naći krivudave kaldrmisane ulice, carske palate, umetničku kulturu i mnogobrojne kafiće. Iako je to sjajan grad za posetu u bilo koje doba godine, Beč zaista počinje da živi tokom žimskih meseci. Oko Božića, grad se pretvara u okruženje u stilu bajke sa raznovrsnim Božićnim pijacama i novogodišnjom rasvetom po celom gradu.

Grad je, između ostalog, i jedno od najomiljenijih evropskih odredišta  turista iz čitavog sveta. Grad godišnje posete milioni turista najviše zahvaljujući mnogobrojnim kulturno-istorijskim spomenicima, palatama i raznovrsnoj kulturnoj ponudi.

U daljem tekstu izdvajamo šta je najbolje posetiti za vreme posete Beču.

Obeležja grada:

Katedrala Svetog Stefana

Gotički simbol Beča, ova katedrala je jedna od najupečatljivijih u celoj Evropi koju mora posetiti svaki putnik. Nalazi se na trgu Sv. Stefana u samom centru grada a specifična je po svojoj veličini i izgledu. Mnogo puta je rušena tokom rata ali je obnavljana sa zadržavanjem svog prvobitnog oblika.

Jedna od najupečatljivijih stvari je penjanje uz 343 stepenika do sobe za posmatranje sa neverovatnim pogledom. Ostale značajne karakteristike su katakombe iz 14. veka i Katedralno blago, koje sadrže mnoge najvažnije artefakte katedrale.

 

Palata Belvedere

Dvorac čine zapravo dve palate – gornji i donji Belvedere. Deo je UNESCO-ove kulturne baštine. Za Belvedere dvorac neki tvrde da je najlepša barokna građevina na svetu. Podignut je u 18. veku kao letnja rezidencija princa i velikog vojskovođe Eugena Savojskog (1663–1736).

Danas je dvorac Belveder pretvoren u muzej sa najznačajnijim delima austrijske umetnosti od srednjeg veka do danas ali i delima umetnika kao što je francuski impresionista Klod Mone ili holandski postimpresionista Vinsent van Gog.

Palata i vrtovi Šenbrun 

Spektakularnu palatu Šenbrun iz 18. veka, vredi posetiti, ne samo zbog veličanstvene arhitekture, već i zbog prelepog ambijenta u obliku parka. Ovo je jedna od najboljih bečkih turističkih atrakcija, a sama barokna palata sadrži više od 1441 soba i apartmana, uključujući i one koje je nekada koristila carica Marija Terezija.

Bečka opera

Beč nosi i epitet mužičke prestonice sveta u kojoj su živeli i stvarali kompozitori kao što su Mocart ili Betoven.

Jedno od najvećih i najlepših zgrada opere na svetu, Bečka državna opera ugostila je mnoge od najistaknutijih svetskih kompozitora, dirigenata, solista i plesača. Operske i baletske predstave postavljaju se najmanje 300 puta godišnje, a ova tradicija seže čak do 1625. godine, kada je izvedena prva Bečka dvorska opera.

Mesta za koje niste znali

Postoje još mnogo interesantnih mesta u Beču, koja treba posetiti, a mi ćemo vam navesti neke od njih.

Mocarthaus Beč

Mocarthaus Beč je jedini Mocartov stan u gradu. Ovde je napisao mnoge od svojih najvećih kompozicija. Mocarthaus je otvoren 2006. godine kao proslava kompozitorovog života i mesto gde posetioci mogu da saznaju o njegovom životu i iskuse njegovu genijalnost.

 

Muzej Albertina

Ovde ćete pronaći najveće i najvrednije grafičke kolekcije na svetu, sa desetinama legendarnih dela. To je takođe najveća Habsburška rezidencijalna palata, što znači da je i zgrada prilično impresivna! U ovom muzeju čuva se jedna od najvećih I najpoznatijih grafičkih zbirki na svetu sa oko 65.000 crteža preko milion grafika.

Spomenik Vuku Karadziću

U delu grada Landstrasse, do kog se može otići peške, nalazi se spomenik Vuku Stefanoviću Karadziću, koji simboliše njegov rad i život u Beču. Jedan od prvih spisa koje je Vuk I objavio dogodio se u Beču govorio je  o propasti Prvog srpskog ustanka, što je privuklo pažnju cenzora Jerneja Kopitara. Spomenik se nalazi ispred same kuće u kojoj je Vuk živeo.

Prodavnica “Manner”

Čuvena prodavnica nalazi se u ulici Kertner koja je  jedna  od najraskošnijih bečkih ulica, poznata po velikom broju prodavnica i sve su praćene temom Mocarta. Poznata je i po prodavnici poslastica “Manner” gde možete pronaći originalne Moracrt kugle.

Parlament

Zgrada Parlamenta ima preko 100 prostorija i u njoj se održavaju sve važnije državne ceremonije, kao što je polaganje zakletve Predsednika Republike Austrije i njegov govor na dan državnosti 26. Oktobra, kada grad bude prepun turista iz različitih delova zemlje. Ispred ove zgrade nalazi se statua boginje ,Atine, visoka 5,5 m. Ispod nogu boginje Atine, koja je centralna figura fontane, nalaze se dve ženske figure, koje predstavljaju zakonodavnu i izvršnu vlast. Levo krilo zgrade je građeno u rimskom stilu a desno u grčkom.

Zabavni park – Prater

Prater je najveći i najpopularniji bečki zabavni park koji poseduje najveći ringišpil na svetu koji se nalazi pored panoramskog točka sa kog se vide sva kulturno-istorijska obeležja Beča.

Panoramski točak “Riesenrad” je tokom 65 godina bio najviši točak na svetu, a ovaj rekord je držao najduže od svih panoramskih točkova u istoriji. Sagrađen je 1879. godine.

Muzej voštanih figura Madam Tussauds

U Prateru se nalazi i muzej voštanih figura “Madam Tussauds”. Muzej poseduje 71 voštanu figuru poznatih ličnosti, kako onih koje su tipične za područje Austrije, tako i svetskih poznatih. Mogu se videti figure: Arnolda Švarcenegera, Marije Terezije, Napoleona, Hitlera, Alberta Ajnštajna, Dalaj Lame i mnogih drugih.

Inače ovaj muzej postoji već 150 godina. Zanimljivo je da je potrebno između 3 do 6 meseci prilikom izrade nove voštane figure.

ZOO vrt Evrope

Zoološki vrt Evrope je najstariji zoo vrt na svetu, koji je otvoren još  1569. godine.  Veoma je značajan jer je 1906. godine rođeno prvo mladunče slona, a 2007. godine rođena je prva svetska panda začeta u ZOO-u.

U ZOO vrtu se mogu videti pingivini, flamingosi, pande, pande, žirafe još mnogo domaćih i divljih z životinja. Posebna atrakcija je dozvoljenohranjenje životinjama, ali samo u terminima i hranom propisanom na tabli, koja se nalazi na samom ulazu u vrt. Sadrži i botaničku baštu sa retkim i egzotičnim biljem, u kojoj se stiče osećaj kao da ste u kišnoj šumi.

Ove i još mnoge druge stvari možete saznati na putovanjima u organizaciji Balkan Fun turističke agencije.

Pogledajte našu ponudu za putovanje u Beč i posetite ovaj neverovatni grad.

 

Beč • Nova Godina 2023