ALANJA • ISKUSTVA PUTNIKA I UTISCI • VODIČ KROZ ANTALIJU

Alanja iskustva putnika: Alanja Leto 2022 Najpopularnija destinacija za mlade u Antalijskoj regiji.

Tražite vodič za Alanju u Turskoj?

Pogledajte naš turistički vodič za Alanju sa puno sjajnih saveta!

 

ALANJA LETO 2022 – Odličan izbor mladih koji žele aktivni odmor, ali i za porodice sa decom koje žele mirniju varijantu

Alanja je jedna od najpopularnijih destinacija za odmor u Turskoj i svake godine je poseti više od 150.000 turista. Odmah ćete primetiti da ste u turističkom primorskom letovalištu sa odličnim odmaralištima, restoranima iz svih krajeva sveta, stotinama prodavnica i ljubaznim meštanima. Da ne zaboravimo kilometarske peščane plaže i garanciju sunca tokom cele godine! Sve to pomaže da se stvori savršena destinacija za odmor u koju se mnogi turisti vraćaju iznova i iznova.

Međutim, ako nikada ranije niste posetili Alanju, možda nećete znati gde da odsednete u Alaniji ili kako da se krećete po gradu. Upravo zbog toga bi trebalo da pročitate ovaj turistički vodič za Alanju. Na ovaj način ćete dobiti odgovore na svoja pitanja pre putovanja u Alanju u Turskoj.

Turistički vodič za Alanju – jedne od najpopularnijih turističkih destinacija

Kada je najbolje vreme za posetu Alaniji?

Alanja je destinacija koju možete posetiti tokom cele godine, ali vremenski ciklus pruža topla leta i hladnije zime. Vrhunac sezone u Alanji traje od početka maja do kraja septembra, gde je temperatura obično između 25-31 stepen.

Međutim, u julu i avgustu temperatura ima tendenciju da postane još viša, a vrućina ponekad može biti nepodnošljiva! Takođe postoji veoma mali rizik od kiše u letnjim mesecima i možete (skoro) biti potpuno sigurni u garanciju sunca.

Na kojoj poziciji u Alanji rezervisati hotel?

Kada rezervišete hotel u Alanji, ne postoji pravo ili pogrešno mesto za boravak u Alanji. Ali velika je prednost biti smešten što bliže centru grada. Centar grada se nalazi u podnožju stenovitog poluostrva. Ovo je takođe mesto gde ćete naći bezbroj restorana, prodavnica i zabave. Mnogi turisti takođe odlučuju da ostanu na plaži Kleopatra, koja nudi mnogo dobrih hotela. Kompletnu ponudu hotela možete pogledati na ovde.

Utisak jednog putnika

„Tokom moja prva dva putovanja u Alanju, odseo sam u stvarno cool hotelu na periferiji grada. Bilo je teško ući u centar Alanje. Trebalo je dugo hodati po vrućini, a autobusi su često bili prepuni u špici sezone. Rezultat je bilo dosta vožnji taksijem dok nismo saznali da očigledno postoji besplatan šatl bus u hotelu. Zato samo ne zaboravite da proverite da li hotel ima šatl autobus, posebno ako boravite na periferiji grada. Ako tražite odgovarajući hotel u Alanji, preporučujem da rezervišete sobu preko turističke agencije kako bi dobili što više informacija kako o hotelu, tako i o samom mestu i organizaciji putovanja.“

 

Kako se kretati po Alanji?

Većina znamenitosti u Alaniji je na pešačkoj udaljenosti i zaista je lako obići grad. Ali postoji i mnogo različitih opcija prevoza u Alanji ako želite da odmorite noge ili jednostavno želite da hodate.

Dolmuš: Minibusevi u Alanji se zovu Dolmuš i brz su način za kretanje gradom. Nikada ne morate dugo čekati da stigne Dolmuš. Možda će biti potrebno da se obratite pre nego što vozač shvati da morate da uđete u autobus. To je i najjeftiniji i najlakši način za obilazak Alanje.

Autobus: Lokalni autobusi voze sa autobuske stanice zapadno od centra grada i još jedno su jednostavno rešenje sa niskim cenama. Ako želite da posetite Antaliju, Manavgat ili neki drugi grad, možete izabrati jedan od autobusa.

Taxi: Naravno, u Alanji ima i mnogo žutih taksija i sigurno neće biti teško pronaći jedan. Važno je da ili zamolite vozača da uključi taksimetar ili unapred dogovorite fiksnu cenu. Nisu svi taksisti najbolja Božja deca i to pomaže da se izbegne neprijatna situacija.

Postoji malo zvonce za pozivanje taksija na nekoliko stabala i uličnih svetiljki u Alanji. Nakon što pritisnete zvono, samo sačekajte malo i taxi stiže. To je zaista pametan sistem!

Usluga preuzimanja: Mnogi restorani i specijalizovane prodavnice u Alanji imaju besplatnu uslugu preuzimanja, gde vas pokupe i odbace u hotel. To je divna usluga koju biste trebali iskoristiti ako je potrebno. Možete da proverite web lokaciju restorana ili prodavnice da vidite da li imaju tu opciju.

Iznajmljivanje automobila ili skutera: Ako planirate da obilazite mesta van Alanije, može biti velika prednost iznajmiti automobil ili skuter. Zaista je sjajno što možete sami da odlučite gde želite da idete i kada želite da odete.

Saobraćaj u Alanji može biti pomalo stresan i zbunjujući, ali budite posebno oprezni kada vozite sami. Uverite se da imate dobro osiguranje kako biste izbegli potencijalno neprijatnu i skupu situaciju.

 

Koje znamenitosti treba videti u Alaniji?

Alanja je prelep grad sa istorijom, kulturom, dugim belim peščanim plažama i velikim brojem sunčanih dana koji garantuju prijatnu temperaturu veći deo godine.

U Alaniji ima mnogo zabavnih stvari, ali evo liste najboljih i najvažnijih stvari koje treba videti u Alaniji:

Zamak Alanja se nalazi na stenovitom poluostrvu Alanije i najvažniji je orijentir u gradu. To je nešto što morate videti u Alanji, ali posebno vredi doživeti fascinantan pogled sa vrha.

 

Staro brodogradilište datira iz 1227. godine i ranije se koristilo za izgradnju ratnih brodova. To je istorijska poseta sa nekoliko arheoloških nalaza.

Crvena kula je još jedna znamenitost u Alanji i prvobitno je izgrađena kao vodotoranj i vidikovac. Danas je toranj etnološki muzej sa nekoliko eksponata i prekrasnim pogledom sa vrha.

 

Dim Cay je prelepo smešten u planinama Taurus i predstavlja živopisno područje sa veoma hladnom rekom. Uronite u ledenu vodu ili se opustite u mirnom okruženju.

Pećina Damlatas je drevna stalaktitna pećina za koju se veruje da je nastala 10.000-15.000 godina pre nove ere. Nije tako veliko, ali je ipak dobro iskustvo u Alanji.

Gde ići u kupovinu u Alanji?

Alanija ima veliki izbor mogućnosti za kupovinu, ali ćemo u ovom postu navesti samo prva tri mesta za kupovinu u Alaniji:

Bazar je najpopularnija zona za kupovinu u Alanji i nudi prodavnice sa svim vrstama „kopirane“ robe kao što su odeća, obuća i torbe po jeftinim cenama. Šareni i atmosferski bazar je naravno nezaobilazan u Alanji!

Pijace u Alanji su dobro raspoređene po gradu i zapravo postoji lokalno tržište svakog dana. Ovde možete kupiti sve od egzotičnog voća, začina, odeće, obuće i još mnogo toga.

Bulevar Ataturk je glavna ulica i najveća trgovačka ulica u Alanji. Ovde ćete naći širok izbor normalnih prodavnica, ali postoji i nekoliko bazarskih prodavnica između.

Šta jesti u Alaniji?

Alanja nudi stotine restorana sa hranom iz svih krajeva sveta i po svim nivoima cena. Ali svakako ne treba propustiti tursku kuhinju, koja se smatra trećom najboljom na svetu!

Jedan od najboljih načina da iskusite tursku kuhinju je naručivanje Meze, što je otprilike turski odgovor na tapas. Takođe, ne propustite ukusne ćevape, Efes pivo, rakiju, jagnjetinu i turski čaj!

Ima toliko tradicionalne turske hrane koja je ukusna, pa probajte.

Saveti za putovanje u Alanju

U Alanji i Turskoj uopšte, plaćanja se vrše i turskim lirama i evrima. Međutim, postoji veća šansa da dobijete pravu cenu ako plaćate turskom lirom.

Kreditne kartice se mogu koristiti u nekim restoranima i prodavnicama, ali preporučujem da podignete nešto gotovine. Vodite računa da ne date osoblju restorana da nosi vašu kreditnu karticu sa sobom bez nadzora.

Uobičajeno je da se u restoranima u Alanji plati 10 odsto računa kao napojnice.

Uobičajeno je da se osoblju za čišćenje u hotelu plati negde između 2-5 turskih lira dnevno.

Ako su prodavci u Alanji previše nametljivi, jednostavno morate biti malo nepristojni ili ih potpuno ignorisati.

Turska je muslimanska zemlja, ali meštani u Alanji su navikli da turisti ne nose mnogo odeće. Ako idete dalje u selo, s druge strane, dobro je izabrati neku prikladniju odeću.

U Turskoj postoji zakon da turisti uvek moraju da nose svoje pasoše sa sobom. Ne zaboravite da čuvate pasoš od džeparoša.

Ovo je bio naš turistički vodič za Alanju.

Ukoliko planirate putovanje u Alanju, pogledajte naš aranžman za letovanje 2022.

ALANJA LETO 2022 – Aranžman za letovanje u Turskoj

Krenite sa nama na letovanje u Alanju i upoznajte se sa detaljima iz ovog bloga.

Pogledajte naše aranžmane za letovanje u Turskoj među kojima se nalazi i Alanja Leto 2022.