ANTALIJA iskustva putnika i utisci | Vodič kroz Antaliju

Antalija iskustva putnika: Antalija Leto 2022 – Najpopularnija destinacija za letovanje u Turskoj.

Antalija je jedan od najvećih gradova u Turskoj i verovatno je najznačajnije mesto za odmor u zemlji posle Istanbula. Međutim, putovanje u Antaliju kao turista zahteva malu pripremu pre posete.

Ovaj vodič pruža uvod u 8. najveći grad u Turskoj i jednu od najvažnijih turističkih tačaka u zemlji. Objašnjava kako se pripremiti za putovanje u Antaliju, kakvo vreme možete očekivati i koje atrakcije turisti mogu da pronađu.

 

KAKO DOĆI DO ANTALIJE

Turisti imaju mnogo mogućnosti putovanja kada posećuju Antaliju na odmor ili kratko putovanje. Grad je dobro povezan unutar turske transportne mreže, što olakšava posetiocima da stignu na različite načine.

Dolazak u Antaliju avionom

Velika većina turista u Antaliju stiže avionom. Let iz Beograda ili Niša traje oko 2 sata.

Međunarodni aerodrom u Antaliji udaljen je samo 13 km od centra grada. Ima 2 međunarodna i jedan domaći terminal i može da primi skoro 20 miliona putnika svake godine. Za sve putnike Balkan Fun Travel agencije je obezbeđen transfer od aerodroma do hotela.

Srpskim turistima koji putuju u Tursku avionom nije potrebna viza za ulazak u zemlju.

 

Putovanje do Antalije automobilom ili autobusom

Pored aerodroma, posetiocima koji putuju automobilom ili autobusom na raspolaganju su brojne mogućnosti za ulazak i oko grada. Nacionalne autobuske kompanije nude usluge od i do Antalije do destinacija širom Turske, a putnici koji obilaze zemlju automobilom mogu da stignu u grad državnim autoputevima:

D650

D400

E87

VREMENSKI USLOVI U ANTALIJI

Područje oko grada je s dobrim razlogom poznato kao Turska rivijera. Leta su topla i suva, zime blage i kišne što čini tipično mediteransku klimu tokom cele godine. Antalija u proseku ima oko 300 sunčanih dana svake godine, što je čini odličnim mestom za obožavatelje Sunca.

Prosečna letnja dnevna temperatura: 30 – 34ºC

Prosečna zimska dnevna temperatura: 14 – 17ºC

 

ŠTA RADITI ZA VREME LETOVANJA U ANTALIJI

Iako je sama Antalija puna aktivnosti, to ne govori punu priču o ovoj prelepoj turističkoj destinaciji. Područja koja okružuju grad oko Antalijskog zaliva takođe nude spektakularne prizore i atrakcije koje ne bi trebalo propustiti.

PLAŽE ANTALIJE

Antalija je poznata po svojim plažama i odlična je destinacija za odmor na moru. Međutim, postoje dva poznata lokalna mesta na koja većina turista hrli. To su plaža Koyaalti i plaža Lara.

Plaža Koyaalti je prestižnija i razvijenija od Lara Beach-a. Ova plaža sa krupnim peskom proteže se 7 km na zapadnoj strani grada i nalazi se između litica i planina Bejdaglari. U potpunosti je opremljena, ima tuš kabine i prostorije za presvlačenje. Duž cele plaže postoje spasioci.

Plaža Lara, s druge strane, proteže se na punih 10 km istočno od Kaleicija. Ova peščana i šljunkovita plaža udaljena samo 45 minuta od centra grada takođe nudi sve sadržaje kao što su tuševi, ležaljke, pored brojnih restorana i rekreacijskih sadržaja.

ISTORIJSKE I KULTURNE ATRAKCIJE OKO ANTALIJE

Turska je dom brojnih lokaliteta UNESCO-ve baštine i mnogih istorijskih ostataka. Ovo je u velikoj meri slučaj i u Antaliji, jer je grad nekada bio veliko naselje u Vizantijskom carstvu, a kasnije u Otomanskom carstvu. Turisti mogu uživati u nekoliko očuvanih artefakata i struktura koje datiraju još iz 3. veka u i oko lokalnog područja, kao što su:

  1. Hadrijanova kapija
  2. Muzej Antalije
  3. Rimska luka
  4. Kaleici (Stari grad Antalije)
  5. Džamija Iivliminare

 

PRIRODNE ZNAMENITOSTI ANTALIJE

Region oko Antalije je očaravajući u smislu prirodne raznolikosti. Sam grad se nalazi na visokim obalnim liticama, ima pogled na planine Taurus i dom je spektakularnih vodopada Duden.

Međutim, na samo maloj udaljenosti od grada posetioci će pronaći kanjone, divlje reke i prelepe zelene nacionalne parkove. Ovo ne samo da oduzima dah za uživanje tokom planinarenja, već postoje i brojne avanturističke ture koje nude rafting, kanjoning i penjanje. Neke od najboljih prirodnih znamenitosti koje možete videti dok ste u Antaliji uključuju:

  1. Vodopadi Duden
  2. Karain Cave
  3. Nacionalni park kanjon Koprulu
  4. Nacionalni park pećina Altinbesik
  5. Nacionalni park Termesos

Antalija je prelepa destinacija za uživanje na odmoru. Meša drevnu istoriju sa živopisnom naprednom savremenom kulturom i veličanstvenim plažama. To je sigurno jedan od turskih gradova koje morate videti.

ANTALIJA LETO 2022 – Aranžman za letovanje u Turskoj

Krenite sa nama na letovanje u Antaliju i upoznajte se sa detaljima iz ovog bloga.

Pogledajte naše aranžmane za letovanje u Turskoj među kojima se nalazi i Antalija Leto 2022.