ULTIMATIVNI VODIČ ZA DUBAI

Šta dobijate kada pomešate pustinjsku klimu sa jednom od najbrže rastućih ekonomija na svetu? Dubai! Sa svojim vrhunskim šopingom, luksuznim hotelima i arhitekturom koja izaziva strahopoštovanje, ovaj neverovatni grad zna kako da zaslepi. A ako mislite da je to sve, čeka vas iznenađenje! Dubai je takođe dom nekih od najautentičnijih i najstarijih beduinskih tradicija koje se i danas praktikuju. To je živahan kontrast za putnike koji žele da iskuse sve. Otkrijte zašto je Dubai drugačiji od bilo kog drugog grada na svetu.

ŠTA OČEKIVATI U DUBAI-u

Jezik: Dok je arapski službeni jezik UAE, engleski je jezik poslovanja i govore ga skoro svi u Dubaiju.

Valuta: Valuta UAE je dirham (Dhs).

Kreditne kartice i banke: Gotovina je i dalje kralj ovde. Iako većina mesta prihvata kreditne kartice, najbolje je uvek nositi sitniš.

Klima: Dubai je pustinja! S0, leta su izuzetno vruća u Dubaiju — dnevne temperature su ponekad preko 106 stepeni, dok noćne retko padaju ispod osamdeset osam stepeni. Zime su mnogo ugodnije sa temperaturama između šezdeset i sedamdeset pet stepeni.

Dobro je znati: Minimalna starost za piće je dvadeset i jedna godina i postoje oblasti u kojima je fotografisanje zabranjeno, pa pazite na znakove i poštujte njihova pravila i kulturna zapažanja.

Kodeks oblačenja: U Dubaiju može biti veoma vruće, ali treba da budete svesni da svoju odeću držite na konzervativnoj strani. Obavezno spakujte lagane slojeve sa nekoliko dugih rukava i donji deo pune dužine.

KRETANJE U DUBAJU

Sa aerodroma: Sa turističkom agencijom Balkan Fun Travel, transfer od aerodroma do hotela je obezbeđen, kao i povratni transfer od hotela do aerodroma.

Javni prevoz: U metrou je zabranjeno jesti ili piti (a to uključuje žvake). Kabine su rezervisane za različite kategorije, kao što su samo žene i zlatna klasa, pa pazite na znakove. Spavanje nije dozvoljeno na stanicama.

Taksi: Rezervišite taksi pozivom na 04-2080808. Taksi imaju minimalnu naplatu merača od 12 Dhs. Postoji i naknada za Salik ako treba da prođete putem putarine, pa imajte to na umu. Svakako, vožnja taksijem u Dubaiju je vrlo povoljna u odnosu na ostale cene u gradu.

Čamci: Mnoge atrakcije u Dubaiju su na vodi ili blizu nje, tako da postoje vodeni trajekti i taksiji koji voze do i od 44 stanice – ovde možete pronaći rute vodenog taksija. Karte za vodeni taksi možete zakazati i kupiti putem interneta ili pozivom na ovaj besplatni broj: 8009090. Takođe možete da se provozate tradicionalnim drvenim „Abra“ čamcem niz Dubai Creek ili kroz Souk Madinat Jumeirah.

Bicikl: U gradu postoje gradske staze koje olakšavaju vožnju biciklom! Možete iznajmiti BIKI bicikl na stanici pored ivičnjaka i vratiti ga kada završite.

 

Gde odsesti u Dubaiju

Grad Dubai se prostire na dugačkom delu obale Persijskog zaliva, tako da ima mnogo oblasti za boravak. Ako ste u poseti na kratko, možete ostati u blizini aerodroma u Deiri ili duž Dubai Creeka – istorijska četvrt Al Fahidi je jedno od najpopularnijih mesta za istraživanje ovde. Ako ste zainteresovani za luksuzne, moderne nekretnine, poželećete da potražite smeštaj duž obale u Jumeirah-u i Dubai Marini. Na kraju, ali ne i najmanje važno, Palm Jumeirah, je neverovatno, veštačko ostrvo ispunjeno ultra-luks odmaralištima.

Gde jesti u Dubaiju

Baš kao i njihov vrhunski gradski pejzaž i odmarališta, doživljaji hrane u Dubaiju se ne razlikuju. Ima toliko neverovatnih kafića i restorana širom grada! Zbog priliva imigranata iz južne Azije, možete pronaći sve od bliskoistočne do južnoazijske, istočnoazijske i arapske kuhinje. Plus, mnogi zapadni uticaji.

 

Šta raditi u Dubaiju

Dubai je kao igralište za odrasle! Tu je avantura bukvalno za svakoga. Kada ste u Dubaiju, fokusirajte se na gurmanska iskustva, istražujte istorijske četvrti, posećujte pustinjske dine i opuštajte se na plaži. Evo liste najboljih stvari koje treba uraditi u Dubaiju!

POPNITE SE NA BURJ KHALIF-U

Dobijte nezaboravan pogled sa vrha sveta! Ne možete posetiti Dubai bez odlaska do najvišeg nebodera na planeti, Burdž Kalife.

UŽIVAJTE U POGLEDIMA SA VRHA

Iako je odlazak na vrh Burdž Kalife na svakoj listi Dubaija, takođe možete imati zaista cool pogled na grad i sve krivudave puteve koji se provlače iz hotela Shangri-La. Zaustavite se ovde ili u izlazak ili zalazak sunca!

POSETITE LUČKI MOST DUBAI CREEK

U zavisnosti od toga kada ovo čitate—Luka Dubai Creek je potpuno nov deo grada koji će biti veći od trenutnog centra Dubaija. Smešten tačno na potoku i pored rezervata za divlje životinje, ovo područje je predivno i to je takođe mesto gde možete pronaći ove zapanjujuće zlatne lukove. Trenutno na internetu ne postoji puno tekstova o tome – još uvek je mnogo prljavštine i razvijena je samo obala, ali će svakako biti impozantno, pa možete biti deo onih koji su videli to pre izgradnje i završetka.

SKYDIVING

Nema boljeg pogleda od onog koji imate kada ispadate iz aviona sa 12.500 stopa iznad zemlje.

DESERT SAFARI

Pogledajte drugu stranu Dubaija na pustinjskom safariju! Ostavite svetla grada iza sebe i idite u avanturu. Zima je najbolje vreme za safari, dok su temperature hladnije tokom večernjih i jutarnjih tura. Možete iznajmiti auto za dine na nekoliko različitih mesta u gradu.

ZIP LINE PREKO FONTANA

Napravite selfije ispred prelepih fontana u Dubaiju, a zatim proletite i pogledajte pogled odozgo. Generalno, ovo je zatvoreno tokom leta, ali proverite kalendar pre nego što odete.

Opustite se na DRIFT BEACH DUBAI

U zavisnosti od toga gde boravite, možda ćete želeti da pronađete mesto sa epskim bazenom ili klubom na plaži. Predlažemo One&Only bazen na Drift Beach Dubai-u – deo je One&Only Royal Mirage-a. To je prekrasan bazen odmah pored plaže i možete birati između ležaljke pored bazena ili plaže. Definitivno ćete želeti da rezervišete ležaljku ili krevet unapred, i to je zaista fantastična ponuda za ono što dobijete. Za 100 AED (oko 28 USD) možete iznajmiti ležaljku i takođe uključuje koktel i sveže voće. Tu su i restoran na plaži i usluga pored bazena.

Ako želite da se potrošite još malo, za 500 AED (oko 140 USD), možete iznajmiti ogroman krevet na jedan dan i dobiti izbor vina, voća ili gazirane vode. To je prilično dobar posao za tako luksuzno imanje, plus što je otvoreno nakon zalaska sunca.

POSMATRAJTE ZALAZAK SUNCA SA JAHTE

Izađite jahtom da biste posmatrali zalazak sunca iznad grada dok ste na vodi. Uključite muziku i utopite se u svim vibracijama!

POSETITE PALM JUMEIRAH

Najveća raskoš, Palm Jumeirah je najbolje lažno ostrvo koje ćete ikada posetiti.

ISTRAŽITE MADINAT JUMEIRAH

Deo odmarališta sa 5 zvezdica, možete šetati okolo, istraživati pijace, a tu su i prelepi kanali sa čamcima koji plutaju okolo (osećaj se veoma kao Venecija na Bliskom istoku). Iako je to odmaralište, područje oko njega je napravljeno za šetnju i upijanje u arapskom inspirisanom arhitekturom. Preporučujemo da odete kasno popodne ili neposredno pre zalaska sunca, a zatim da popijete piće u Shimmersu.

GLEDAJTE DUBAI FONTANE

Planirajte da posetite ove upečatljive fontane najmanje dva puta da biste imali dnevni i noćni pogled.

 

POSETITE GLOBALNO SELO

Ovo veliko selo se sastoji od toliko različitih delova – svaki je tematski povezan sa zemljom. Svako mesto sadrži hranu iz celog sveta, a postoje prodavnice u kojima možete kupiti proizvode iz tog područja i tematski park!


Rezervišite svoje putovanje u Dubai preko Balkan Fun Travel turističke agencije i uputite se na najbolje putovanje u životu.