Kapadokija putovanje 2021

Kapadokija putovanje 2021 -  Kapadokija se nalazi u središtu Turske, u ključnoj Antoliji. Lokacija se prvenstveno prepoznaje pomoću 3 poznata grada Goremea, Urgupa i Uchisara, ali bukvalno miljama poziv ove ogromne lokacije odvija se kroz gradove Nevsehir, Kirsehir, Nigde, Aksarai i Kaiseri.

Tako ćemo reći da se Kapadokija može uzeti u obzir kao „Pet gradova, jedna Kapadokija“ ...

Sužena stenovita lokacija Kapadokije uključuje; Uchisar, Urgup, Avanos, Goreme, Derinkuiu, Kaimakli, Ihlara i okolna područja…

Kapadokija se nalazi na približno tri sata struje od glavnog grada Ankare. U gradu Gulsehir postoji aerodrom, aerodrom Kapadokija, a letovi za aerodrom Kapadokija postoje iz Istanbula i Antalije.

KRATKE INFORMACIJE

Misterija Kapadokije je skrivena, a odnos geografskih formacija vraćen je na 60 miliona godina. Čisti slojevi oblikovani pomoću lave i pepela izbačenog sa planine Erciies, planine Hasan i planine Gulludag prvo su postali stenovite formacije, a zatim su korodirali kišom i vetrom milionima godina, a pre ili kasnije potvrdili današnji dan geografske formacije.

Kapadokija je dodatno bila domaća mnogim civilizacijama iz tog kamenog doba tokom istorije. Koristeći prednost ovakvog oblika lokacije, izgrađena su mnoga naselja sa stijenama, kuće, manastiri, crkve, kapele i podzemni gradovi. Ovako su maksimalni vilinski dimnjaci pozicionirani unutra.

Današnje formacije unutar lokacije koje se bez problema mogu isklesati, takozvane "vilinski dimnjaci", pomoću mještana, omogućavaju stanovništvu stvaranje pećinskih domova i podzemnih gradova sa stijenama, te su postale stvarno sigurno utočište tokom represije doba.

Svi oni su bili konstruisani na nevidljiv način da pokriju ljudska bića koja su boravila ovde tokom čitavog perioda, posebno od pritiska, progona i invazije na Rimsko carstvo i postala su prebivalište stotina stotina ljudskih bića.

ISTORIJSKE ČINJENICE

Ako smo kratko pogledali zapise Kapadokije, vidimo da je lokacija postala energična tokom Hetita. Pošto se pozicionirala na stazi drevnog Puta svile, lokacija je u to vreme postala oblik industrijske sredine. Održava se do jeseni Hetita unutar dvanaestog veka pre nove ere.

Nakon toga, Persijanci su u šestom veku pre nove ere, Kraljevstvo Kapadokija u vreme Aleksandra Velikog 332. pre Hrista, i Rimsko carstvo vladali na tom mestu do 17. nove ere. Kada je 17. jula naše ere umro završni kralj Kapadokije, lokacija će postati rimska provincija.

Nakon dogovora hrišćana upravo ovde u trećem veku naše ere, lokacija je postala središte obrazovanja, vere i mišljenja. Međutim, između 303. i 308. godine, stres Rimskog carstva će se povećati i ljudi prave skloništa i naselja isklesana na stenama unutar dubokih dolina, koje su spolja nevidljive.

Ponovo tokom jedanaestog i dvanaestog veka, arapski napadi su zavladali lokacijom, nakon čega su Seldžuci. Mir je postao dominantan unutar lokacije tokom Otomanskog carstva, a nakon Ugovora iz Lozane, hrišćani su migrirali i napustili Kapadokiju između 1924-1926.

Iskoristite LAST MINUTE ponudu za putovanje u Kapadokiju avionom. 

Plan puta

Kapadokija avionom 5 dana, polazak u četvrtak, povratak u ponedeljak

Hotel 4* spa resort, polupansion, transfer, aviokarta

Polazak 11.novembar, povratak 15.11.2021.

DAN 1. četvrtak,/BEOGRAD-ISTANBUL-KAPADOKIJA

Sastanak putnika na aerodromu Nikol Tesla, 2 časa pre leta ili aerodromu Konstantin Veliki. Let za Kapadokiju preko Istanbula, sletanje na aerodrom u Kayseriju u 21.30h. Ukrcavanje u autobus i transfer do hotela. Večera. Noćenje.

DAN 2.petak, / KAPADOKIJA IZ BALONA-DOLINA GOLUBOVA-UČHISAR-GOREME -ZELVE-URANOS-DEVRENT-URGUP

Odlazak na fakultativni let balonom, u zoru, iznad Kapadokije, koji su najmasovniji u Kapadokiji i predstavlja ne zaboravan doživljaj. Povratak u hotel. Doručak. Slobodno vreme ili fakultativni celodnevni izlet: Dolina Golubova, potom Učhisar utvrđenje, krov Kapadokije odakle se pruža predivan pogled na sve strane, Goreme- muzej na otvorenom, srce Kapadokije koje nam govori o procvatu hrišćanstva naročito u vreme Sv. Vasilija Velikog u 4. veku; Dolina Ljubavi, sa mnoštvo karakterističnih oblika izdvojenih vulkanskih stena i predela, foto-stop; Čavušin, selo gde se nalazi jedna od najstarijih crkava u Kapadokiji posvećena Sv.Jovanu Krstitelju; Pašabag, dolina monaha, ostaci drevnog manastira uklesanog u vulkanske stene kraj kojeg se podvizavao Sv.Simeon Stolpnik; Zelve muzej na otvorenom, kompleks nekadašnjeg manastira: Uranos, pauza za ručak u nacionalnom restoranu uklesanom u stenu, Avanos, odlazak u jednu od najpoznatijih radionica svetski čuvene grnčarije gde se neko i sam može oprobati u izradi iste. Devrent- imaginarna dolina, tako nazvana zbog prelepih oblika stena, .....Urgup, jedan od centara Kapadokije, sa ostacima Starog grada i čuvenim vinarijama; Vidikovac Goreme, odakle kažu da je veličanstven zalazak sunca, posebno uz vino ili neko drugo piće.... Povratak u hotel. Večera. Slobodno vreme. Noćenje.

DAN 3. subota,/ JAHANJE U ZORU-ORTAHISAR-TRI LEPOTICE-SOBESOS-SOGANLI DOLINA-KEŠLIK MANASTIR-MUSTAFAPAŠA „ZEMLJA DOBRIH KONJA-KAPADOKIJA"

Fakultativno jahanje kapadokijskih konja, najlepšim dolinama u zoru dok ih obasjavaju prvi sunčani zraci, čineći prizor koji vam oduzima dah. Izvranredan doživljaj za one koji su se tek zaljubili u Kapadokiju. Povratak u hotel. Doručak. Slobodno vreme ili ili fakultativni izlet: Ortahisar, utvrđenje i pećinske crkve; Tri lepotice - tri stene koje su simbol Kapadokije; Sobessos, jedan od najnovije pronađenih arheoloških antičkih lokaliteta rimskog grada; Soganli dolina, jedna od najvažnijih u Kapadokiji i treće po veličini monaško središte sa nekoliko crkava, pauza za ručak u etno restoranu u prirodi; Kešlik manastir, iz ranog 10. veka sa crkvama posvećenim Sv.Stefanu i Sv.Arhangelu Mihajlu; Mustafapaša(Sinessos), poseta manastiru Sv. Nikole i crkvi Sv.cara Konstantina i carice Jelene, uz razgledanje mediteranske arhitekture nekadašnjeg grčkog sela; Goreme, poseta prodavnici ćilima i tepiha. Povratak u hotel. Moguć fakultataivni odlazak na derviški ples - jedinstven, spektakularan ples derviša. Večera. Slobodno vreme. Noćenje.

DAN 4. nedelja,/ DERENKUJU-IHLARA DOLINA-SELIME MANASTIR- UČHISAR

Doručak. Slobodno vreme ili fakultativni izlet: Derinkuju, najdublji podzemni grad u Kapadokiji; Ihlara dolina, prolaz pešice jednom od najlepših dolina na svetu koju oivičuju strmi odseci, koje je usekla reka Melendiz i u kojoj se nalaze nekoliko crkava u steni....pauza za ručak u restoranu na reci, u selu Belisirma; Selime manastir, obližnji manastir iz 8.veka koji je jedan od najvećih u Kapadokiji. Učhisar, prodavnica kože i prodavnica slatkiša i grickalica sa lokalnim lekovitim proizvodima. Povratak u hotel. Uveče moguć fakultativno organizovan mali spektakl- odlazak na Tursko veče. Večera. Noćenje.

DAN 5. ponedeljak,/Kayseri-Istanbul-Beograd

Doručak. Napuštanje hotela, transfer do aerodroma, let za Beograd preko Istanbula.Sletanje na aerodrom Nikola Tesla u 15.35h. Kraj programa

Način plaćanja i prijave
Cena obuhvata/ne obuhvata
Izleti | Žurke