Ohrid • Turistički vodič

Ohrid - Balkan Fun Travel

Zanimljive informacije o Ohridu

Antička legenda o Ohridu govori o njegovom nastanku i prva je priča koju svaki turista čuje pri dolasku u ovaj grad. Lihnidos je stari naziv za Ohrid, i vezuje se za legendu o Feničaninu, po imenu Kadmos, koji je bio proteran iz Tebe jer je uspostavio mesto Lihnod na obali Ohridskog jezera.  Lihnid u široj oblasti naseljavala su Ilirska plemena, koja su za sobom ostavila kamen na kome je uklesan stari naziv grada.

Dalja istorija grada, adaptira još iz vremena Aleksandra Velikog, 353. godine pre Hrista. Kada nastaje I prvi novac na ovim prostorima. Iz ovog vremena sačuvana su dva novčića koja se čuvaju u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Ohridu.

Drevni grad, Ohrid, smešten je na obali istoimenog jezera, koji svake godine privuče više od par hiljada turista.  Zbog brojnih crkvi koje se nalaze u Ohridu, Evropljani ga često nazivaju i balkanski ili evropski Jerusalim.

Ohridsko jezero je jedno od najlepših pirordnih jezera na Balkanu. Takođe, jedno je i od najstarijih Evropskih stajaćih voda u ovom delu Evrope. Jezero se nalazi na 695 metara nadmorske visine, maksimalna prozirnost vode je na oko 22 metara. Često, po svojoj veličini i boji izgleda kao more. Najpoznatija riba je ohridska pastrmka, koja je takođe i njihov nacionalni specijalitet koji možete probati u svakom ribljem restoranu. U jezeru takođe postoji još jedna poznata riba koja nosi naziv “plašica”, a specifična je jer se od nje izrađuju poznati ohridski biseri, koje možete kupi u radnjama koje se nalaze u Starom delu grada.

Ohrid je grad koji u sebi krije brojne kulturno-istorijske spomenike, rano-hrišćanske bazilike, restorane, kafiće, noćne klubove. Hodajući ulicama možete uživati u tradicionalnoj arhitekturi. Ako se odlučite da krenete od centra grada, prva gradjevina na koju ćete naići je Crkva Sv. Sofije, koja je jedna od najstarijih crkva u gradu. Po mišljenju većine eksperata radi se o najznačajnijem kulturno-istorijskom spomeniku na teritoriji Severne Makedonije.

Nastavite šetnju i stićićete do crkve Sv. Klimenta i Pantelejmona. Crkva sv. Klimenta je izgrađena oko 9-og veka. Kliment je bio učenik poznatih stvaratelja slavenskog jezika – Ćirila i Metodija. Umro je 916. u Ohridu, a sahranjen je u crkvi koju je sam podigao – crkva sv. Pantelejmona.

Šetnju nastavite dalje i ulica će vas dovesti do impresivne Samuilove tvrđave koja vam pruža nezaboravan pogled na celi grad i jezero. Samuilova tvrđava je srednjovekovno utvrđenje u Ohridu na obali Ohridskog jezera i spada u red gradskih tvrđava. Utvrđenje je smešteno na dva brda čiji se vrhovi uzdižu na 90 i 50 metara iznad nivoa jezera, pa je sam prizor zaista božanstven.

Sveti Naum - Doček Nove Godine

Atrakcija koju morate posetiti

Manastir Svetog Nauma, u Ohridu, je jedan od najznačajnijih manastira u Makedoniji. Nalazi se u najjužnijem delu države, na samoj granici sa Albanijom. U manastirskoj crkvi Svetog Nauma nalaze se mošti Svetog Nauma, i učenika solunske braće svetih Ćirila i Metodija. Manastir je osnovao sam Sveti Naum 905. godine, u kome je samo pet godina kasnije i sahranjen. Grob se nalazi u desnom krilu crkve u posebnom manjem prostoru. Prema legendi ako se nasloni glava na grob, čuju se otkucaji srca Svetog Nauma.


 

Zašto doček Nove 2024. godine na Ohridu?

Ohrid je mesto koje je poznato po prijatnim temperaturama čak i tokom zime, pa sa tim u vezi biva i broj jedan pri odabiru turista za doček Nove godine. Takođe, bogat je brojnim kafićima, klubovima i restoranima u kojima se tradicionalno obeležava novogodišnja noć. Uz dobro poznate melodije makedonsko-srpske muzike uživaćete i u prijatnoj atmosferi u sklopu tradicionalne kuhinje. Noćni život na Ohridu razvija bogatu ponudu kroz razne koncerte zabavnog i pop sadržaja za mlade, noćnh klubova organizovanog sadržaja koji više nije ograničen na zatvoreni prostor već je proširen na ulice, trgove i plaže. Noćni život, ipak, nije samo usresređen na potrebe mladih, već se ponuda proširuje i na sadržaj koji odgovara i starijem delu populacije, a pod to spada i obilazak automat klubova, barova, pabova, kazina te ostalih sličnih sadržaja.

Najtraženija je žurka na brodu i pruža mogućnost da uživate do ranih jutarnjih časova, uz muziku naših dj-eva, i sve to dok ste na samom jezeru.

Za one koji ne vole žurke mogu da proslave novi početak gledajući novogodišnji vatromet u Ohridu na nekim od najboljih kafića i restorana “na krovovima” u gradu. Budite deo ekstravagantne proslave tako što ćete se prepustiti nekim od fantastičnih novogodišnjih događaja u Ohridu. Radite sve što vas uzbuđuje; zabavne aktivnosti, vatromet, maskenbal i još mnogo toga.

Ukoliko ste raspoloženi za druženje, upoznavanje i zabavu, pridružite nam se da zajedno dočekamo Novu 2024. godinu.

Ove i još mnoge druge stvari možete saznati na putovanjima u organizaciji Balkan Fun turističke agencije.

Pogledajte našu ponudu za putovanje u Ohrid i posetite ovo neverovatno mesto.

OHRID • NOVA GODINA 2024