ŠTA VIDETI U ANTALIJI? 

 

STARI GRAD (KALEICCI)

Kaleici je istorijski centar grada. Ovo malo srce Antalije prepuno je malih hotela, restorana, šarenih kuća, džamija i kaldrmisanih ulica. Odvojite malo vremena da lutate uskim ulicama Kaleicija bez automobila i uživate u suštini Antalije.

Kaleici je apsolutno prekrasan i savršen za skakanje u kafićima i kupovinu suvenira. Kako sunce zalazi, postaje sve bolje i bolje. Tokom noći možete uživati u večeri uz živu muziku u većini restorana.

KAKO DOĆI: Najbliža tramvajska stanica do Kaleicija je Muratpasha i Ismatpasha. Možete sići ​​na bilo kojoj od ovih stanica i stići do Kaleicija nakon 5 do 10 minuta hoda.

HADRIJANOVA KAPIJA

Hadrijanova kapija je prelepa monumentalna kapija koja vodi do Kaleicija.

Sagrađena je u drugom veku nove ere, u čast rimskog cara Hadrijana, koji je posetio grad.

Kapija se sastoji od tri luka iste veličine. Osim stubova, kapija je u potpunosti od belog mermera.

KAKO DOĆI: Ako boravite u Kaleiciju, lako možete doći do Hadrijanove kapije peške. Ali ako boravite na drugom mestu osim u starom gradu, onda siđite na tramvajskoj stanici Ismatpasha i idite 5 minuta hoda do Hadrijanove kapije.

VODOPAD DUDEN

Putovanje u Antaliju bez posete Dudenfolsu je nepotpuno.

U Antaliji postoje dva Dudenfola: Gornji Dudenfol i Donji Dudenfol.

Oba vodopada su nebeska. Ako vreme dozvoljava, trebalo bi da posetite oba.

Trebalo bi posetiti Lover Dudenfalls jer se kaže da je to najviši vodopad u Evropi, sa vodom koja pada direktno u okean sa visine od 40 metara. Ako je i vama vreme problem, onda je ovo vodopad koji treba da izaberete.

Ulaz na ovaj vodopad je besplatan, za razliku od gornjeg vodopada Duden. U blizini vodopada se nalaze mali restorani i ogroman park odakle se pruža prelep pogled. Prošetajte parkom da biste pronašli miran prostor sa pogledom na okean da provedete neko vreme.

Nažalost, nije dozvoljeno prići blizu vodopada, ali se mnogi ljudi spuštaju niz liticu da bi dobili neke slike, što je izuzetno rizično jer nema asfaltirane staze. Takođe, voda teče ogromnom brzinom i veoma je vetrovito.

Zato, molim vas, nemojte padati u iskušenje da se spustite niz liticu jer to može biti fatalno.

KAKO DOĆI: Idite autobusom KL08 od autobuske stanice Hadrian Gate (Uc Kapılar – Muratpasa) i siđite u Duden Park. Karta košta samo 2,40 TL. Prošetajte prelepim parkom da biste došli do vodopada.

DREVNE RUŠINE PERGE

U Antaliji postoje dva drevna grada: Perge i Termoses

Odlučio sam da posetim Perge jer je, prvo, moguće stići javnim prevozom, a drugo je bliže centru grada u poređenju sa gradom Termosses.

Ovaj dobro očuvani drevni grad Perge vredi posetiti. Nije baš poznat među turistima i stoga možete uživati u njemu bez mnogo uznemiravanja.

Nema dostupnih audio vodiča, tako da morate pročitati table u blizini struktura da biste saznali njihov istorijski značaj.

Od svih ruševina najočuvanija i najimpresivnija građevina je veliko pozorište koje se nalazi sa druge strane ulaznog puta.

Ulaznica: 35 TL

KAKO DOĆI: Siđite na tramvajskoj stanici Aksu i hodajte 10 do 15 minuta do drevnog grada Perge.

 

Pogledajte naš aranžman za letovanje u Antalijskoj regiji avionom iz Niša.

Pogledajte naše aranžmane za letovanje u Antalijskoj regiji avionom iz Beograda.

Pogledajte naše aranžmane za letovanje u Egejskoj regiji avionom iz Beograda.