JEDNODNEVNI IZLET

TERMIN: 25.10.2020.

CENA: 2.100 RSD

Osetite duh vojvođanske aristokratije u najlepšim kaštelima Sbije! U prilikama gde je bilo manje ratnih opasnosti, kaštel je svojem gospodaru pružao mnogo više udobnosti, otvorenosti prema prirodi i okolini, a ponekad je građen na Selma od strane niže vlastele i plemstva i tokom vremena je gubio odbrambenu funkciju i težio udobnosti. Provedite dan kao plemić! Dvorci Vojvodine sa posetom salašu je izlet na kom ćete upoznati priče o nekoliko najpoznatijih Vojvođanskih dvoraca, nastalih na imanjima bogatih Vojvođana tokom XVIII, XIX i početkom XX veka. 

Kako bi izgledalo živeti na dvoru? Možda se pitate ako ste romantični ili ste kao dete maštali da u zdanju bez kraja, sa mnogo hodnika, soba i ogromnim vrtom igrate žmurke. Kako bi izgledalo obedovati za onim duuuugim stolom dok pred vas posluga iznosi delicije, spavati u ogromnom krevetu u sobi s velikim prozorima, lutati dugim hodnicima dok vam drveni pod škripi pod nogama… organizovati i posećivati balove i tumarati po lavirintima dvorskih intriga. Dok gledate film, možda se pitate. A takav život odvijao se u 18. i 19. veku i u Srbiji, i to uglavnom u Vojvodini, o čemu i danas svedoče velelepne građevine – dvorci i kašteli, čuvari istorije i arhitekture. Neke od tih građevina su nažalost ruine obrasle u bršljen i korov, neke su u odličnom stanju i imaju savremenu namenu, neke su u privatnom posedu, a neke bi stvarno valjalo renovirati.

Plan puta

Program putovanja:

Polazak iz Niša je planiran u 5:00h sa parking kod hipermarketa “Tempo”, Bul. 12. Februar, Niš.

Naše prvo zaustavljanje biće u Kulpinu, gde posećujemo dvorac Dunđerskih. Dvorac je Lazar Dunđerski kupio od porodice Stratimirović. Ovo mesto je jedinstveno i po tome što su ovde rođena dva srpska patrijarha: Stevan Stratimirović i Georgije Branković. Imanje okružuje park od 4 ha koji predstavlja prirodni spomenik arboretum retkih biljnih vrsta a ovde se nalazi i jednistveni muzej poljoprivrede Vojvodine koji ćemo takođe posetiti. Poljoprivredne mašine na paru, stari traktori, kosačice ali i izložbe o hmelju, konoplji, sirku metlašu, pšenici, govedarstvu i mlekarstvu, vratiće nas možda i na početak priče. Jer nekada su bogati ljudi bili oni koji su imali zemlju i bavili se njome.

 Put nastavljamo ka Bečeju i dvorcu Fantast, imanju veleposednika Bogdana Dunađerskog. Ovde ćemo čuti sagu o Dunđerskima ili kako ih je jedan inspirativan novinar nazvao „Vojvođanski Karingtoni“! Razmrsivaćemo slojeve mitova i istine, te kontraverzne priče o najbogatijoj vojvođanskoj porodici koja u sebi nosi gospodski duh, ali i delić prokletstva o kome se i danas priča. Posetićemo i crkvicu kojoj je Uroš Predič podario freske zamenivši likove svetaca sa likovima lokalnih ljudi. Pažnju će svakako privući i ergela konja a oni koji budu želeli, imaće prilike i za malo jahanja ili šetnje kroz parkove dvorca.

Sledeća stanica je dvorac “Sokolac”. Spomenik kulture sastoji se iz dvorca i ekonomskih objekata: upravne zgrade, štale izgrađene na ekonomiji ,,Sokolac“ površine od 4000 jutara, koja je bila u sastavu imanja Veliki salaš, čiji je poslednji vlasnik bila Emilija Ivanović, ćerka Lazara Dunđerskog. Zgrada dvorca sagrađena je krajem XIX veka kao zgrada rezidencijalne namene.

Naše poslednje zaustavljanje na ovom proputovanju biće u kaštelu Ečka u blizini Zrenjenina. Obilazak parka dvorca grofa Lazara Lukača i crkve iz 1711. godine, u kome je nekada svirao Franc List a glavni gost bio grof Esterhazi. Kao i mnogi drugi dvorci i ovaj krije brojne surove priče o prokletstvu bogatstva, kocki, ubistvima, nesrećnoj ljubavi. Ovaj Kaštel su često posećivali austro – ugarski prestolonaslednik Franc Ferdinand i srpski prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević a danas je hotel sa 4* i omiljeno mesto ljubitelja prirode i mira.

Polazak za Niš oko 19h. Dolazak u večernjim časovima.

Način plaćanja i prijave
Cena obuhvata/ne obuhvata
Izleti | Žurke