Ohrid Biser Balkana: Vodič kroz najlepše atrakcije

Ohrid, poznat kao “Jerusalim Balkana” i “Biser Balkana”, je jedan od najstarijih naseljenih gradova u Evropi, i mesto gde se kultura, istorija i prirodne lepote spajaju u harmoničnu simfoniju. Nalazi se na obali istoimenog jezera i privlači posetioce svojim šarmom, gostoprimstvom i neverovatnim znamenitostima. 


Stari grad Ohrida i njegova arhitektura 

Srce Ohrida je njegov stari grad. Uske, kaldrmisane uličice vode do impozantnih crkava, istorijskih zdanja i tradicionalnih ohridskih kuća. Šetnja kroz stari grad je poput putovanja kroz vreme, gde svaka zgrada priča svoju priču. Ohrid je grad sa bogatom istorijom koja se proteže kroz milenijume. Stari grad je središnje mesto gde se ta istorija očituje kroz arhitekturu. Kamene kuće sa drvenim balkonima i crvenim krovovima odaju osećaj starinskog šarma. Mnoge od ovih kuća su stare više stotina godina, a neke čak i hiljadu godina. Dok šetate kaldrmisanim ulicama, možete osetiti duh prošlih vekova i zamisliti kako je nekad izgledao život u ovom prelepom gradu.

Ohridska tvrđava – Samuilova tvrđava 

Jedna od najdominantnijih struktura u Ohridu je Samuilova tvrđava, koja se uzdiže iznad grada. Ova tvrđava je svedok burne istorije Balkana. Sa njenih zidina se pruža spektakularan pogled na jezero i okolne planine. Tvrđava je izgrađena na mestu starijeg utvrđenja, a proširena i ojačana za vreme vladavine cara Samuila na kraju 10. i početkom 11. veka. Danas su od tvrđave sačuvani impozantni zidovi, kule i kapije. Pored svoje istorijske važnosti, Samuilova tvrđava pruža i predivan panoramski pogled na Ohrid i njegovo jezero, što je čini omiljenom tačkom za posetioce.

Crkva Sv. Jovana Bogoslova – Kaneo 

Na litici iznad Ohridskog jezera nalazi se ova prelepa pravoslavna crkva. Njena arhitektura, kao i pozicija na samom rubu jezera, čini je jednim od najfotografisanijih objekata u Makedoniji. Crkva Sv. Jovana Bogoslova, poznata i kao Kaneo, je pravoslavni hram koji datira iz 13. veka. Njegova izuzetna lokacija na litici iznad Ohridskog jezera čini je jednim od najprepoznatljivijih simbola Ohrida. Unutrašnjost crkve krasi niz fresaka, a sama građevina je primer tipične makedonske srednjovekovne arhitekture.

Antički teatar Ohrid 

Ovaj teatar datira iz helenskog perioda i dokaz je bogate istorije Ohrida. Danas se koristi za letnje koncerte i predstave, pružajući posebno iskustvo pod zvezdanim nebom. Otkriven tek u 20. veku, Antički teatar je jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta u Ohridu. Izgrađen u 2. veku pre nove ere, ovaj teatar je služio kako za dramu, tako i za gladijatorske borbe. Danas je obnovljen i koristi se za kulturne događaje, koncerte i festivale.

Ohridski biseri i njihova tradicija 

Ohrid je poznat po svojim rukom rađenim biserima, koji se prave od ribljih ljuski. Posetite radionice lokalnih majstora i saznajte više o ovoj jedinstvenoj tradiciji. Jedinstvena tradicija izrade bisera u Ohridu datira još iz 1920-ih godina. Tehnika izrade koristi riblje ljuske koje se pretvaraju u svetlucave bisere. Ovi biseri su postali poznati širom sveta i predstavljaju popularan suvenir za mnoge turiste.

Crkva Sv. Sofija 

Ova crkva je jedno od najznačajnijih svedočanstava srednjovekovne arhitekture i umetnosti na Balkanu. Njene freske otkrivaju bogatu istoriju pravoslavnog hrišćanstva. Datira iz perioda između 11. i 14. veka i čuva neke od najlepših fresaka iz tog perioda. Ove freske prikazuju biblijske priče i svetitelje, a njihova umetnička vrednost je neprocenjiva.

Muzej na vodi – Bay of Bones 

Ova atrakcija predstavlja rekonstrukciju praistorijskog naselja na palafitama. Upustite se u avanturu i otkrijte kako su ljudi živeli na Ohridskom jezeru pre hiljadama godina. Bay of Bones je rekonstrukcija praistorijskog naselja na palafitama koje je postojalo na Ohridskom jezeru pre oko 3.000 godina. Ovo naselje pruža uvid u život i kulturu praistorijskih stanovnika ovog regiona. Pored rekonstrukcije, postoji i muzejski deo gde posetioci mogu videti arheološke nalaze sa ovog lokaliteta.

Nacionalni park Galicica 

Ova planina deli Ohridsko i Prespansko jezero. Idealno je mesto za planinarenje, biciklizam i uživanje u netaknutoj prirodi. Nacionalni park Galicica je prirodni rezervat koji se prostire između Ohridskog i Prespanskog jezera. Ovaj park je dom za brojne biljne i životinjske vrste, a takođe nudi i predivne vidikovce, staze za planinarenje i biciklizam, kao i priliku za piknik u prirodi.

Zaključak

Ohrid je dragulj Balkana koji svakom posetiocu pruža jedinstveno iskustvo. Bilo da ste ljubitelj istorije, kulture, prirode ili jednostavno želite da se opustite na obali jezera, Ohrid ima nešto za svakoga.

Posetite ovaj prelep grad na našem aranžmanu za doček Nove godine na Ohridu ili na putovanju za Ohrid i otkrijte zašto je pravo srce Balkana.


Možda će Vas zanimati:

OHRID • NOVA GODINA 

OHRID PUTOVANJE

ZAŠTO JE OHRID DOBAR IZBOR ZA DOČEK NOVE GODINE?

OHRID • TURISTIČKI VODIČ