Zašto je Ohrid dobar izbor za doček Nove godine?

Ohrid, poznat kao “biser Balkana”, nije samo letnja destinacija. Ovo čarobno mesto na obali Ohridskog jezera postaje prava zimska bajka tokom Nove godine. Ako razmišljate gde da provedete poslednje trenutke stare i prve trenutke nove godine, evo nekoliko razloga zašto je Ohrid pravi izbor za vas:

 1. Zimska čarolija uz jezero: Dok je Ohridsko jezero tokom leta mesto za kupanje i sunčanje, zimi se pretvara u čarobnu pozornicu. Zamislite šetnju pored jezera dok sneg tiho pada, a svetla grada se presijavaju na površini vode.
 2. Tradicionalne proslave: Ohrid je poznat po svojim tradicionalnim proslavama. Doček na otvorenom, uz muziku, igru i vatromet iznad jezera, nešto je što ne smete propustiti.
 3. Istorijski ambijent: Stari grad Ohrid je pod zaštitom UNESCO-a i šetnja njegovim kaldrmisanim ulicama, uz zvuke zvona crkava i miris pečenih kestena, čini doček Nove godine posebnim.
 4. Gastronomske čarolije: Makedonska kuhinja je poznata po svojim specijalitetima. Uz čašu domaćeg vina i tradicionalne zimske specijalitete, vaša novogodišnja večera će biti nezaboravna.
 5. Pristupačnost: Ohrid nije samo prelepa destinacija, već je i pristupačna. Bilo da dolazite autom, autobusom ili avionom, lako ćete stići do ovog čarobnog mesta.
 6. Prijateljski domaćini: Ohridjani su poznati po svojoj gostoljubivosti. Topla dobrodošlica i osmeh na licu domaćina učiniće da se osećate kao kod kuće.

Aktivnosti koje možete raditi tokom novogodišnjeg boravka u Ohridu

Ohrid nudi mnogo više od tradicionalnog dočeka Nove godine. Ako planirate da provedete nekoliko dana u ovom prelepom gradu, evo nekoliko aktivnosti koje vam preporučujemo:

 1. Poseta manastiru Sveti Naum: Ovaj prelepi manastir se nalazi na južnom kraju Ohridskog jezera i pruža spektakularan pogled na jezero. Zimi je posebno čaroban sa snegom koji pokriva krovove i okolinu.Predlog fotografije: Panoramski pogled na manastir Sveti Naum sa snegom u pozadini.
 2. Vožnja čamcem po Ohridskom jezeru: Iako je zima, ne propustite priliku za vožnju čamcem. Jezero je mirno, a pogled na snegom pokrivene planine u pozadini je nešto što ne smete propustiti.Predlog fotografije: Čamac koji plovi Ohridskim jezerom sa snegom pokrivenim planinama u pozadini.
 3. Poseta Arheološkom muzeju: Ohrid je bogat istorijom i kulturom. Poseta Arheološkom muzeju će vam pružiti uvid u bogatu prošlost ovog grada.Predlog fotografije: Eksponati iz Arheološkog muzeja Ohrid.
 4. Šetnja do tvrđave Car Samuil: Ova tvrđava pruža najlepši pogled na grad Ohrid i jezero. Uz malo sreće, možete uživati u prelepom zalasku sunca.Predlog fotografije: Pogled sa tvrđave Car Samuil na grad Ohrid i jezero.

Noćni život i zabava u Ohridu 

Ohrid nije samo grad bogate istorije i prirodnih lepota, već je i mesto koje živi punim plućima kada padne noć. Ako ste ljubitelj noćnog života, Ohrid će vas sigurno oduševiti svojom ponudom:

 1. Kafići i barovi uz obalu: Ohridska obala je preplavljena šarmantnim kafićima i barovima koji nude raznovrsne muzičke žanrove. Uživajte u čaši makedonskog vina ili koktelu uz zvuke džeza, roka ili tradicionalne muzike.Predlog fotografije: Noćni pogled na kafiće uz obalu Ohridskog jezera sa svetlima koja se presijavaju na vodi.
 2. Klubovi i diskoteke: Za one koji žele da plešu do zore, Ohrid nudi nekoliko popularnih klubova i diskoteka. Bez obzira na vaš muzički ukus, pronaći ćete mesto koje vam odgovara.Predlog fotografije: Unutrašnjost jednog od ohridskih klubova sa ljudima koji se zabavljaju.
 3. Tradicionalne kafane: Ako želite da doživite autentičnu atmosferu, posetite neku od tradicionalnih ohridskih kafana. Uživajte u živoj muzici, plesu i specijalitetima makedonske kuhinje.Predlog fotografije: Unutrašnjost tradicionalne kafane sa muzičarima koji sviraju.

Ohrid je grad koji nikada ne spava, posebno tokom novogodišnjih praznika. Bilo da želite mirnu veče uz jezero ili žurku do zore, Ohrid ima sve što vam je potrebno za nezaboravan doček Nove godine.

Ukoliko želite da dočekate Novu godinu na mestu gde se tradicija susreće sa prirodnim lepotama, Ohrid je pravi izbor za vas. Pogledajte naš aranžman Ohrid Nova Godina i rezervišite svoje mesto već danas.

Pakujte kofere, pozovite prijatelje i porodicu i doživite nezaboravnu novogodišnju noć u srcu Balkana.


Možda će vas zanimati

OHRID • Nova Godina 2024

OHRID Turistički Vodič